ایجاد نظم در کارهای روزمره کودک مانند، چرت زدن، غذا خوردن و بازی کردن، برای مادر و نوزاد بهتر خواهد بود.
۱- تفاوت بین شب و روز را به کودک خود بیاموزید.
طبیعی است که نوزادان در ابتدای تولد خود تفکیکی بین شب و روز قائل نشوند، ممکن است نوزاد شما در طول روز بخوابد و شب را بیدار بماند. برای ایجاد این تفکیک در ذهن نوزاد، لازم است کارهایی را انجام دهید.
قبل از خواب، لباس های نوزاد را تعویض کنید. در طول روز سعی کنید در محیط خانه صدایی مثل صدای تلویزیون یا رادیو پخش شود،اما در شب محیط خانه آرام و بی سر و صدا باشد.
این تغییرات به او کمک می کند تا متوجه بشود، شب زمان خواب و استراحت و روز زمان بازی کردن است.
۲- سعی کنید هرچه زودتر روتین خواب او را ایجاد کنید.
از حدود دو ماهگی می توانید روتین قبل از خواب را ایجاد کنید. این کار به نوزاد شما کمک می کند هرشب همان زمان بخوابد، هرچند ممکن است اوایل کمی سخت باشد اما با پیگیری شما قطعا شدنی است. بعضی از کارهایی را که می توانید به عنوان روتین قبل از خواب انجام دهید، در ادامه به شما معرفی می کنیم:
- حمام بردن نوزاد
- تعویض لباس ها
- خواندن یک داستان کوتاه
-شیر دادن
بهتر است روتین ها را در بازه زمانی ۲۰ الی ۳۰ دقیقه انجام دهید. چرا که بعد از آن احتمالا نوزاد مجدد هوشیار می شود و شما مجبورید همه چیز را از اول شروع کنید.
۳- سعی کنید با علائم قبل از خواب نوزاد آشنا شوید.
اجازه دهید نوزادتان بهترین روش خوابیدن خود را انتخاب کند. اگر به علائم توجه کنید، از طریق علائم متوجه می شوید که نیاز فعلی نوزاد شما چیست؟ هرچند یادگیری این علائم زمان می برد و صبوری شما را می طلبد.به همین منظور نیاز است زمان های خستگی نوزاد، گرسنگی و زمان بازی او را یادداشت کنید. این یادداشت ها به شما کمک می کند بهتر بتوانید روتین او را پیدا کنید. مثلا اگر علائمی از گرسنگی را در نوزاد مشاهده کردید، می توانید توسط شیر او را بخوابانید
۴- سعی کنید در هر شرایطی به انجام برنامه های نوزاد پایبند باشید.
ممکن است گاهی برنامه های خارج از منزل مثل مهمانی ، کوهنوردی ، مسافرت و .... داشته باشید. لازم است به این نکته توجه کنید که حتی المقدور روتین قبل از خواب را تحت هر شرایطی انجام دهید. اجرای روتین قبل از خواب نوزاد، هم برای نوزاد مفید است تا متوجه بشود این برنامه تحت هر شرایطی ثابت است، و هم برای مادر مفید است تا بتواند با تمرکز بیشتری به انجام فعالیت های روزمره و کارهای شخصی اش بپردازد. اگرچه گاهی باید انتظار داشته باشید این برنامه به هم بخورد، اما نگران نباشید، یکی دوبار تغییر برنامه باعث نمی شود زحمات شما به هدر برود.
۵- در طول مرحله رشد احتمالا تغییراتی در برنامه شما ایجاد می شود.
بزرگ شدن نوزاد احتمالا تغییراتی به همراه دارد. ممکن است زمان بیشتری بخوابد یا در طول شب دفعات بیشتری بیدار شود یا بیش از همیشه احساس گرسنگی کند. وقتی روتین به یک ثبات قابل قبولی می رسد، قاعدتا سخت است با برهن زدن آن از سوی نوزاد مواجه شوید. اگر دوباره زیر بار روتین قبلی نرفت، سعی کنید روتین جدیدی را برای خواب او انتخاب کنید.
۶- برنامه های نوزاد را متناسب با سن او انتخاب کنید.
اگر برای این کار با مشکل مواجه هستید می توانید از یک مشاور کمک بگیرید.
۷- سطح توقعتان را بالا نبرید.
برنامه های نوزاد، همیشه بی عیب و نقص نخواهد بود. اگرچه ممکن است نوزاد در انجام این برنامه تغییر خاصی ایجاد نکند اما خوب است بدانید که روند رشد او، خواه ناخواه این تغییرات را ایجاد می کند. گاهی نوزاد می خواهد بیشتر استراحت کند، زودتر بیدار شود یا غذای بیشتری بخورد. ممکن است هرازچندگاهی این اتفاق بیفتد یا با دندان در آوردن یا بیماری جزئی نوزاد مرتبط باشد. یک استراحت کوتاه در طول روز نباید بیش از حد ممکن در روال خواب نوزاد، مشکل ایجاد کند. فقط سعی کنید برنامه همیشگی خودتان را پیش ببرید و مطمئن باشید شما تنها مادری نیستید که با این مسائل روبرو است.