ماه مبارک رمضان که فرا می رسد، یکی از داغ ترین بحث های تغذیه ای این است که چه بخوریم و چه نخوریم؟
طب سنتی نیز برای این که این ماه را به سلامت سپری کنیم و بتوانیم نهایت استفاده از آن را ببریم راهکارهایی ارائه می دهیم . در این مطلب "تدابیر ویژه طب سنتی" برای وعده سحر روزهداران تشریح شده است ..
آب،روغن و نمک سه عنصر مهم تشکیلدهنده بدن آدمی هستند؛ که اگر این سه عنصر درست باشد بدن انسان سلامت و قدرتمند است.
همواره توصیه میشود که در ماه مبارک رمضان مواد قندی و غذاهایی با طبیعت گرم مصرف شود.
سحری چه بخوریم ؟
_ در هنگام سحر خوردن غذاهای شور, مملو از پروتئین, غذاهایی که سیر و پیاز از مواد تشکیل دهنده آنها هستند، مانند کباب مناسب نیستند چون عطش را بیشتر می کند .
_ سحری را نباید با آب شروع کرد، مگر گرممزاجها (محرورین دموی یا صفراوی) که حتی مقداری آب سرد هم برایشان اشتهاآور است اما هرگز یخ را در آب نیندازید، یخ در آب لقوه میآورد .
- مصرف مواد شیرین هنگام سحر در اولویت است اما بهشرطی که قندها و شیرینیهای طبیعی باشد مثل خرما، عسل، شکر سرخ و حلوای طبیعی
پیامبر گرامی اسلام(ص) میفرمایند: خرما چه خوش سحری است؛
- خوردن کله پاچه، آبگوشت، سیرابی، گوشت، خورشهای گوسفندی، فیله و … در این ماه برای سحر مفید است چرا که غذاهای چرب طبیعی از گرسنگی جلوگیری میکنند و در مقابل هرچه برنج کمتر بخورید بهتر است بهجای آن نان سبوسدار بدون آرد غنیشده میل کنید .
-کسانی که زیاد ضعف میکنند گاهی شربت عسل با زنجبیل بخورند و از مصرف سردیها پرهیز کنند.
- مصرف یک قاشق چایخوری نمک طبیعی بههنگام سحر برای کسانی که زیاد دچار ضعف و تشنگی میشوند، بسیار مفید است؛
- هرگز در هنگام سحری، ماهی نخورید و کلاً گوشتهای سرد را مصرف نکنید که عامل ضعف هستند.
- از غذاهای شکمپرکن، حجیم و فیبری مانند کاهو، میوه و آب میوه در سحری تناول نکنید بلکه از مرباها استفاده کنید.
- غذاهایی که هنگام سحر میخورید همگن باشند و اصلاً خوراکهای خام و پخته را با هم میل نکنید.
- کسانی که مبتلا به دیابت هستند میتوانند هر شیرینی فراوریشده با عسل یا توت را در سحر میل کنند؛ در مورد عسل مانند مربا با عسل، کمپوت با عسل، شربت و حلوا با عسل و حتی فسنجان با عسل؛ در مورد توت مانند توت، شیره توت، حلوای توت و مربای توت.
-خوردن خیلی از خوراکیها همراه هم مضر است و همواره اطبا و حکما این نوع خوراکیها را منع کردهاند از آن جمله است: مصرف شیر با میوه، ماهی با ماست، ماست و گوشت و خربزه با عسل، انگور و کلهپاچه، سرکه با حلیم، چای با هندوانه.
- بعد از سحری، خواب ممنوع است؛ قدما بعد از سحری بیدار بودهاند و فعالیت میکردند زیرا باید قبل از خواب مطمئن بود که غذای تناولشده از معده به روده گذر کرده باشد زیرا که معده انسان بهخلاف روده در موقع خواب رفتن از فعالیت باز میایستد و غذای مانده در آن عفونت میکند یا میگندد و علت طعم بد دهان یا آروغ بد بوی صبحگاهان همین امر است؛
_ در وعده سحر، غذایی هایی مانند حلوا ارده عسلی، ارده عسلی، نمک، آب سالم، و نان سالم میل کنید .
- چای را ترک کنید چرا که مرکز تشنگی را خفه میکند و این خود هلاکت بیصدا بهدنبال دارد؛ با توجه به تحقیقات در زمینۀ چای و ممنوع کردن آن باید متذکر شد که این چای جزو چایهای ایرانی نبوده است و بسیاری از فرآوردههایی را که در فرهنگ و سفرۀ ما وارد شدهاند، رد شده و مصرفشان ممنوع است.
این موارد را در ماه مبارک رمضان باید رعایت کرد :
ــ پرخوری نکردن در سحر
ــ عدم مصرف مواد غذائی خیلی شیرین، تند و شور
ــ استفاده از مواد غذائی تفه (بیمزه) مانند خورش کدو، کلم و بامیه
ــ مصرف تنقلات بین افطار و سحر بههنگام بیداری مفید است
ــ تا چند روز مانده به ماه رمضان ساعات ناهار را کمکم بهطرف عصر ببرید