فاطمه زمانی، خبرگزاری دانا، گروه سبک زندگی؛ مواجهه با مسائل و مشکلات در زندگی روزمره ، امری طبیعی و اجتناب ناپذیر است. از این رو توانایی افراد در برخوردی صحیح با اینگونه موقعیت ها از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
مهارت حل مسأله یکی از مهم ترین مهارت هایی است که سلامت روان افراد را در مواجه با مسائل گوناگون حفظ میکند.
به گفته محققان ، مهارت حل مسأله می تواند زمینه پیوند فرد با حقایق را فراهم کند و راه های عبور از مشکلات را برای او هموار کند، این مهارت، برنامه ای برای رسیدن به هدف ارائه میدهد و درک فرد را از توانمندی های خویش افزایش می دهد.
در طی این مسیر وضعیت های مختلف مورد ارزیابی قرار می گیرد و در نتیجه شخص با جایگزین کردن تصمیم هایی که می تواند آثار مثبتی در زندگی اش به دنبال داشته باشد ، برای تصمیم گیری متناسب با اهداف پیش رو اقدام میکند.
افراد در مواجهه با چالش های مختلف ، امکانات زندگی را شناسایی و از آن به منظور حل مسأله استفاده می کنند.
بنابراین فرد می آموزد در بطن تغییرات سریع اجتماعی چگونه با همسالان و دیگران ارتباطی مناسب برقرار کند و خودرا با اجتماع و اطرافیان سازگار کند.
تحقیقات نشان داده است ؛ افرادی که از این مهارت برخوردار نیستند ، در برخورد با مشکلات با شکست مواجه می شوند و ممکن است به محض رویارویی با موانع ،احساس ناکامی کنند و پرخاشگری و گوشه گیری را برگزینند.
هم چنین افرادی که توانایی کمتری در حل مسأله دارند ، با مشکلاتی همچون ؛ افسردگی دست و پنجه نرم می کنند.
بنابراین نیاز به حل مسأله در تمامی زمینه ها و ابعاد زندگی ، مشهود بوده و فرد از طریق تعامل با محیط و وضعیت های مختلف ، آن را کسب می کند .
مهارت حل مسأله چه نقشی در زندگی کودکان دارد ؟
همان طور که قبلا اشاره شد، مهارت حل مسأله فرد را توانمند می سازد تا همیشه به یافتن راه حل های متعدد بیندیشد ، از انعطاف فکری برخوردار شود ، قدرت توقف و تأمل بیابد و با اجتماع سازگار شود.
این مهارت به کودکان کمک می کند تا به طور مؤثری احساسات خودرا مدیریت کنند و مهارت های اجتماعی مورد نیاز برای ایجاد و حفظ دوستی را کسب کنند.
براساس تحقیقات انجام شده ، بسیاری از مشکلات رفتاری کودکان چون ؛ انزوا و گوشه گیری ،خجالت کشیدن، لجبازی ، رفتارهای ضد اجتماعی با تقویت این مهارت ، بهبود می یابد.
هم چنین تقویت این مهارت می تواند مسکن مناسبی برای غلبه بر هیجاناتی چون؛ خشم و عصبانیت باشد.
آموزش مهارت حل مسأله به کودکان بدون آن که به حرمت کودکان خدشه ای وارد شود ، به آنان کمک می کند تا به مسائل بیندیشند ، راه حل های مختلف را بیابند و با انتخاب بهترین آن ، به حل مسأله مبادرت ورزند.
افزون بر آن ، کودکان یاد میگیرند که به گونه ای با مسائل خود برخورد کنند تا دچار اضطراب نشوند و در مقابل شکست های احتمالی ، واکنشی مناسب بروز دهند.
تقویت خلاقیت ، کاهش ناهنجاری های رفتاری ، افزایش رضایت از زندگی و کاهش اضطراب از جمله آثار بیشماری است که این مهارت می تواند در پی داشته باشد.