پریسا تاج، خبرگزاری دانا، گروه ترجمه؛براساس مطالعات، والدین خوب، والدینی هستند که دائما حامی شجاعت و استقلال فرزندان خود هستند. قطعا والدین خوب، فرزندان موفق تری را وارد جامعه میکنند و احتمال موفقیت فرزندان ِ فرزندانشان نیز بیشتر خواهد شد. اما به نظر شما چه شاخصه هایی مشخص میکند که شما والدین خوبی هستید یا نه؟ خوب بودن به چه معناست؟ آیا والدین خوب، والدینی هستند که کاملا خود را برای فرزندانشان وقف میکنند؟
در ادامه ی این مطلب، با ویژگی های والدین خوب آشنا میشویم:
کودک را برای اظهار نظر تشویق کنید:
یکی از مشخصه های بارز والدین خوب این است که به کودکشان اجازه اظهار نظر میدهند و به گونه ای رفتار نمی کنند که فرزندشان از بیان علایق، نظر و احساس خود ترس داشته باشند. تقویت توانایی اظهار نظر و صحبت درباره افکار، احساسات و نظراتشان به شکل گیری هویت واقعی کودک و افزایش اعتماد به نفس او منجر میشود. متاسفاته بسیاری از کودکان میترسند با صحبت کردن درباره کارهایی که انجام داده اند، یا صحبت درباره احساساتشان به تنبیه و سرزنش از جانب والدین منجر شود.
درحالی که باید توجه داشته باشید اگر کودکی نتواند احساسات خود را بیان کند، یا ترس از تنبیه داشته باشد ممکن است رفتارهای پرخاشگرانه ای در او ایجاد شود و یا عادت دروغگویی در او شکل بگیرد، که همین امر می تواند زمینه ساز مشکلات شخصیتی در آینده باشد.
اوقاتی را به فرزندان اختصاص دهید:
در دنیای پر از مشغله های امروز، هیچکس نمیتواند تمام وقت در اختیار فرزندش باشد. سعی کنید زمانی را که به فرزندتان اختصاص میدهید، باکیفیت باشد، از تمام مشغله ها رها شوید و تمرکزتان فقط و فقط روی کودکتان باشد. اختصاص دادن زمان به صمیمیت بین شما کمک میکند و کودک راحت تر میتواند درباره مشکلات و احساساتش با شما گفتگو کند. گاهی در حین همین صحبت ها متوجه میشوید که کودک از موضوعی در مدرسه رنج میبرد، یا اضطراب و استرس زیادی دارد .
به صحبت های کودک بادقت گوش دهید:
یکی از ویژگی های والدین خوب این است، زمانی که کودک صحبت میکند، خودشان نیز در بحث مشارکت میکنند، حین صحبت با کودک همدلی میکنند، به او این احساس را منتقل میکنند که صحبت های کودک شنیده میشود. پدر و مادری که بدون حس سرزنش و تنبیه و عصبانیت به صحبت های فرزندشان گوش میدهند، احساس مهم بودن را در کودک تقویت میکنند. حتی گاهی حین صحبت از او بپرسید چه چیزی باعث ایجاد این احساس در او شده است؟ تا بتواند برای شما دقیق احساساتش را توضیح بدهد. در نهایت، سعی کنید هیچگاه در نقش یک مشاور با او صحبت نکنید، مگر اینکه خودش مستقیما از شما کمک بخواهد. دقت کنید که گوش دادن و شنیدن متفاوت هستند، شاید چیزی را بشنوید اما به آن توجه نکنید، اما گوش دادن به معنای درک کردن صبحت های مخاطب است، پس به صحبت های فرزندتان گوش دهید.
با فررندتان رفتار گرم و محبت آمیزی داشته باشید:
یکی از بهترین خصوصیات والدین خوب، گرم و مهربان بودن آنهاست. مهربانی را معمولا در لحن صحبت، حالت چهره و آغوش صمیمی و گرم نشان میدهند. مهربان بودن به این معنا نیست که شما با تمام کارهای فرزندتان موافق باشید و اصلا با او مخالفت نکنید، بلکه به معنای بروز عواطف و احساسات، و ارتباط موثر با اطرافیان است
برای کودک حد و مرز ایجاد کنید:
اگر دوست دارید والدین خوبی برای کودک باشید، باید برای او قوانینی را مشخص کنید که در چهارچوب آن رفتار کند. مشخص کردن این قوانین برای فرزند، به معنای سخت گیری به او نیست، بلکه چهارچوبی را برای رفتار مودبانه و محترمانه با دیگران ایجاد میکنید. این قوانین به مسئولیت پذیری بیشتر کودک کمک میکند.