فاطمه زمانی، خبرگزاری دانا، گروه سبک زندگی؛ وابستگی یکی از شایع ترین اختلالات شخصیتی است ، اختلالی که فرد در رسیدن به استقلال شخصی ناتوان بوده و در هنگام پایان دادن به رابطه ای صمیمانه ، با خطر تنهایی مواجه می شود به طوری که ترس و وحشت سلامت روح و روانش را احاطه می کند.
درواقع ترس از تنهایی و رهاشدن مهم ترین آسیبی است که آرامش قلب خیال اورا تهدید می کند.
همه ی انسان ها در طول زندگی خود نوعی وابستگی متقابل و منطقی را تجربه می کنند ، اما وابستگی در افراد وابسته شدید و یک طرفه خواهد بود.
تحقیقات نشان می دهد خانم ها به دلیل برخورداری از ویژگی های خاص روحی بیشتر از مردان به این اختلال مبتلا می شوند.
اینگونه افراد خوشبختی و آرامش را در خارج از درون خود جستجو می کنند ،
به گونه ای که بیمار خودرا برای برطرف کردن نیاز های جسمی و روحی اش به دیگران وابسته می بیند.
عوامل ایجاد کننده اختلال وابستگی
محققان علت این اختلال را در محیط خانوادگی متشنج و استرس زا می دانند.
عزت نفس پایین ، فقدان ارتباطات عاطفی و صمیمی ، اضطراب ، افسردگی ، اختلال در مهارت های اجتماعی و نادیده گرفته شدن توسط والدین از جمله مهم ترین عواملی است که این اختلال را ایجاد می کنند.
هم چنین برخی از رویداد ها و وقایع تلخ زندگی مثل ؛ فوت نزدیکان ، طلاق و جدایی می تواند زمینه ی بروز این اختلال را فراهم کند.
افراد وابسته چه علائمی دارند ؟
افراد دارای این اختلال همواره دچار افسردگی ، ترس و اضطراب بوده و خطراتی چون ؛ سوء مصرف مواد و مورد سوء استفاده قرار گرفتن ، جسم و روح آن ها را تهدید می کند.
این گونه افراد سلطه پذیر و وابسته هستند ، از تنهایی و جدایی می ترسند ، در تصمیم گیری های ساده به دیگران نیاز دارند ، از انتقاد و مخالفت می ترسند ، اعتماد به نفس پایینی دارند و روابط اجتماعی محدودی دارند .
چگونه می توان این اختلال را درمان کرد؟
آنچه که باید در درمان این اختلال مورد توجه قرار گیرد ، کمک کردن به آنان برای مستقل عمل کردن است.
در واقع این افراد باید نگرش و افکار خود را در ارتباط با دیگران اصلاح کنند ، بدون آن که خاتمه دادن به روابط آرامش روان شان را خدشه دار کند.
روان درمانی یکی از مهم ترین و مؤثر ترین راهکار درمانی است که می تواند این اختلال را بهبود دهد.
افراد دارای این نوع اختلال در طی روان درمانی مهارت های مختلفی را می آموزند.
به عنوان مثال اموزش مهارت های ابراز مندی و جرأت ورزی به این افراد کمک می کند تا اعتماد به نفس خودرا افزایش دهند و ارتباطی سالم و مؤثر را با دیگران تجربه کنند.