نازنین دادور، خبرگزاری دانا، سرویس راهبرد؛ دبیر سازمان جهانی توریسم سازمان ملل متحد، زوراب پولولیکاشویلی، در مصاحبه با روزنامه هندلزبلات گفت: انتظار میرود صنعت توریسم جهانی امسال با سقوطی بیشتر از ۷۰ درصد مواجه شود.
او گفت این بزرگترین سقوط از زمان آغاز ثبت دادههای این بخش در دهه ۱۹۵۰ تا کنون است.
او ادامه داد: سقوط در این تجارت باعث میشود ۱۱۰ میلیون شغل در معرض خطر قرار بگیرند. احتمالاً با افت گردشگری در مناطقی که معمولاً پرطرفدار و شلوغ هستند، توریسم محلی و منطقهای تقویت شود.
تخمین افت ۷۰ درصدی صنعت توریسم بر اساس این فرض است که کشورها از ماه آگوست باز کردن مرزهای خود را آغاز خواهند کرد. در حالی که بیشتر کشورهای اروپایی خود را آماده میکنند که با آغاز تابستان مرزهای خود را باز کنند، کشورهای منطقه آمریکا و آمریکای لاتین هنوز با شیوع کنترل نشده ویروس کرونا دست به گریبان هستند و مرزهای آنها همچنان بسته خواهد ماند.
در ایران هم سال گذشته و بهار امسال، روزهای خوبی برای گردشگری نبود، از سیل و تنشهای سیاسی گرفته تا سقوط هواپیما و حالا هیولای کرونا که سایه مهیبش تن رنجور گردشگری را بیشتر از پیش لرزانده است. در حالی که تورهای خارجی کنسل شدهاند، پروازها به ایران متوقف شده و هتلها خالی ماندهاند، فعالان گردشگری چشمشان به شب عید بود که آن هم دود شد و به هوا رفت. کرونا رعشه بر تن گردشگری ایران و شهرهای توریستیاش انداخته است.
مدتی قبل معاون گردشگری کشور به اداراتکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استانها طبق بخشنامه ای اعلام کرد که درصورت درخواست لغو سفر از سوی گردشگران باید وجوه دریافتی آنها بدون هیچ جریمهای به آنها برگردانده شود و به دلیل تبعات و آثار شرایط موجود، لازم است فعالان گردشگری از ایجاد هرگونه تعهد الزامآور برای سفرهای نورزی خودداری کنند.
ترس گردشگران داخلی و خارجی از کرونا
حرمتالله رفیعی، رئیس انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران، درباره تأثیر کرونا روی گردشگری داخلی گفته شیوع کرونا تعداد زیادی از تورهای خارجی را کنسل کرده است. طبیعی است که درشرایط فعلی مردم از سفر بترسند و ترجیح بدهند در خانه بمانند که این موضوع ضرر و زیان زیادی را متوجه صنعت گردشگری کشور خواهد کرد. قطعا آمدن کرونا به ایران، تأثیر صددرصدی روی کاهش سفرها خواهد گذاشت و این موضوع قابل کتمان نیست و نمیتوانیم خودمان را گول بزنیم و بگوییم که کرونا تأثیری روی گردشگری نمیگذارد.
صنعت گردشگری در سراشیبی ورشکستگی
اکثر هتلهای کشور خالیاند. ساعات کار آژانسهای مسافرتی کم شده و بیشتر کارکنان آنها ترخیص شدهاند. این شرایط در روزهای پایانی سال، اوضاع را برای سرمایهگذاران گردشگری سختتر کرده و آنها را در سراشیب ورشکستگی قرار داده است.
کریم بیگی رییس جامعه هتلداران اصفهان به ایرنا در رابطه با آنچه آنها را این روزها در شرایط سخت قرار داده است، گفته جامعه هتلداران اصفهان در بنبستی گیر افتادهاند و نمیدانند چگونه و چطور در این شرایط به معضلاتشان رسیدگی کنند.
وی گفته در این روزهای پایان سال و شب عید که هزینهها مضاعف است بحران عجیبی بخش هتلداری و گردشگری را فرا گرفته است. هتلها بحث سنوات، عیدی، پاداش را در کنار حقوق پرسنلها دارند و همه اینها روی هم جمع شده و بسیاری از هتلها رو به ورشکستگی هستند.
وی هشدار داد که اگر فکری به حال سرمایهگذاران گردشگری و هتلداری نشود ضربه جبرانناپذیری به این صنعت وارد خواهد شد: اگر به دنبال بحران بوجود آمده، اخراج پرسنل و کارکنان هم صورت بگیرد، موجی از بیکاری را هم در جامعه خواهیم داشت اینها عواقبش بیشتر و مضاعفتر است و مشکلات جبران ناپذیری ایجاد خواهد شد.
دولت باید چاره ای بیاندیشد
مقصود اسعدی سامانی، دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی ایران گفته چه گردشگری داخلی و چه گردشگری خارجی در ایران با توجه به اینکه به ایام نوروز نزدیک هستیم، به شدت آسیب میبیند و دولت باید تدابیری اتخاذ کند تا جلوی افزایش زیان را بگیرد یا اینکه بخشی از این خسارتها را جبران کند