فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ بیماری کرون یک بیماری التهابی روده است که باعث بروز التهاب در لوله گوارشی می شود. محققان این بیماری را نوعی اختلال می دانند که با علائمی چون اسهال ، درد های شکمی یا مشکلات مربوط به سیستم گوارش همراه می شود و جذب و هضم غذا را دچار مشکل می کند.
علائم
این بیماری با علائمی چون اسهال ، تب ، خستگی ، درد شکمی ، وجود خون در مدفوع ، زخم دهان ، کاهش اشتها و از دست دادن وزن ، التهاب پوست ، چشم و مفاصل ، التهاب کبد یا مجاری صفراوی ظاهر می شود و در کودکان موجب به تأخیر افتادن رشد و تکامل جنسی آنان می شود.
علل
سیستم ایمنی
ممکن است یک باکتری یا ویروس آغاز کننده ی بیماری باشد. درواقع زمانی که سیستم ایمنی سعی در مقابله با میکروارگانیسم مهاجم دارد ، یک پاسخ غیر طبیعی از سیستم ایمنی باعث حمله به سلول های دستگاه گوارش و ایجاد علائم می شود.
وراثت
با وجود اینکه ژن ها می توانند در ابتلا به بیماری کرون نقش داشته باشند ، اما گزارش ها نشان می دهد که اکثر افراد مبتلا به کرون سابقه ی خانوادگی بیماری را ندارند.
سن
کرون در هر سنی می تواند ظاهر شود ، اما بیشتر در جوانی بروز می کند و تا قبل از 30 سالگی تشخیص داده میشود.
کشیدن سیگار
سیگار کشیدن یکی از مهم ترین عواملی است که شدت بیماری را افزایش می دهد و خطر جراحی را بالا می برد.
محل زندگی
اگر در شهر یا کشور صنعتی زندگی می کنید ، شانس بیشتری برای بروز بیماری دارید. این نشان می دهد که فاکتور هایی چون رژیم غذایی پرچرب و غذاهای تصفیه شده در این بیماری نقش دارند. هم چنین افراد ساکن در مناطق شمالی ، بیشتر در معرض خطر ابتلا به کرون قرار دارند.
پیشگیری
رژیم غذایی مناسب
محصولات لبنی و غذاهای پرچرب را محدود کنید. هم چنین اگر غذاهای خام و سبزیجات علائم شمارا تشدید می کنند ، مصرف آن ها را کاهش دهید و از سایر غذاهای تند و کافئین دار اجتناب کنید.
حجم مصرفی غذاهای خود در هر وعده را کاهش دهید و در عوض تعداد وعده های غذایی خودرا افزایش دهید.
پزشکان توصیه می کنند برای پیشگیری از این بیماری مایعات فراوان بنوشید و برای انتخاب بهترین رژیم غذایی به متخصص تغذیه مراجعه کنید.
تغییر سبک زندگی
با اینکه استرس باعث ایجاد بیماری کرون نمی شود ،اما می تواند علائم را افزایش دهد و بیماری را تشدید کند.بنابراین توصیه می کنیم استرس خودرا مدیریت و از روش هایی چون تکنیک فید بک ، تمرین های ریلکسیشن و تنفس آرام و عمیق استفاده کنید.
درمان
امروزه از داروهای مختلفی برای پیشگیری و درمان التهاب روده استفاده می شود که می توان به آمینو سالیسیلات ، داروهای کورتونی و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی اشاره کرد.
جراحی نیز روش درمانی دیگری است که تنها در صورت انسداد روده ، پایدار ماندن علائم و عدم بهبودی فیستول ها مورد استفاده قرار می گیرد.