فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ تعلل و به تأخیر انداختن کارها از جمله اختلالاتی است که در وجود هر شخص ممکن است لانه کرده باشد و بر تمام اندیشه ها ، گرایش ها و رفتارهای او تأثیر بگذارد. درواقع نوعی تنبلی که موجب می شود انجام کارهای لذت بخش را در اولویت قرار دهیم و انجام کارهای مهم را به زمان دیگری موکول کنیم.
ویژگی های فرد اهمال کار
طولانی کردن ساعات استراحت
غرق شدن در خیالبافی
احساس ناتوانی و درماندگی در برابر کارهای روزانه
بی حوصلگی
اولویت دادن به کارهای لذت بخش
وقت کشی و اتلاف وقت
برآورد نادرست از دشواری تکالیف
علل
خود کم بینی
عوامل متعددی این احساس را در فرد ایجاد می کنند. در صورتی که فرد بهترین و کامل ترین نتیجه را انتظار داشته باشد و به نتیجه ی دلخواه خود نرسد ، ممکن است این احساس را تجربه کند. نقص های جسمانی مثل کوتاهی قد ، معلولیت و...هم می توانند این احساس را در فرد به وجود آورند. گاهی اوقات نیز خانواده این احساس را در فرزند خود به وجود می آورد. وقتی والدین توقع زیادی از فرزندشان دارند و فرزند در رسیدن به اهداف بلند پروازانه آن ها ناتوان است ، فرزند ممکن است به خود کم بینی دچار شود.
پایین بودن سطح تحمل
میزان تحمل افراد به خلق و خو ، ساختار فیزیولوژیک و عوامل محیطی بستگی دارد. البته نقش اراده را در تحمل پذیری نباید نادیده بگیریم. تجربیات ثابت کرده است افرادی که به زندگی خوش بین ترند و تحمل ناملایمات برایشان آسان تر است ، از انجام کارها رنج نمی کشند.
کمال گرایی وسواس گونه
کمال گرایی و دقت برای خوب انجام شدن کار لازم است ، اما نوع وسواس گونه آن که سلامت روح و روان فرد را تحت تأثیر قرار می دهد و آن را به خطر می اندازد ، راه مناسبی برای بالا بردن کیفیت نیست.
لذت جویی و راحت طلبی
هنگامی که لذت های زودگذر و آنی را به لذت های ماندگار و پایدار حاصل از انجام کارها ترجیح می دهید ، شکست امری حتمی و موفقیت محال خواهد بود.
اضطراب
اضطراب در نتیجه ی ترس از عدم موفقیت نادیده به وجود می آید. این ترس و اضطراب باعث به تعویق انداختن کارها می شود و بین فرد و موفقیت فاصله می اندازد. ریسک پذیری که اقتضای زندگی است ، خود می تواند نوعی درمان محسوب شود. چنان که حضرت علی علیه السلام فرمودند : چون از کاری ترسیدی ، به همان کار بپرداز.
دم بینی
دم بینی خصلت ناپسندی است که موجب می شود فرد از دیدن افق های دوردست و کسب موفقیت محروم شود و تنها به لذت های زودگذر و کوتاه مدت بسنده کند.
راه کارهای مقابله با اهمال کاری
پروژه های سنگین را به وظایف کوچکتر تقسیم کنید
پروژه های بزرگ این ریسک را دارند که مدت انجامشان به طول بیانجامد و خسته کننده شوند. پس به جای تمرکز بر تصویر کلی و زمان مورد نیاز برای تکمیل آن ، پروژه های خود را به پروژه های کوچک تر تقسیم کنید.
اهداف مشخص و قابل انجام انتخاب کنید
با انتخاب اهداف قابل دسترس و مدیریت آن ها ، بخشی از مشکلات خودرا در رسیدن به اهداف تان از سر راه بردارید. واقع نگر بودن به شما این امکان را می دهد تا شانس بیشتری برای موفقیت داشته باشید ؛ در حالی که اهداف غیر واقع بینانه و غیر قابل دسترس تنها خواست شمارا برای تعلل افزایش می دهند.
عوامل عدم تمرکز را در خود شناسایی کنید
درپایان روز سعی کنید عوامل عدم تمرکز حواس و عواملی که شمارا از انجام کارها باز می دارند ، بشناسید و آن هارا از مسیر انجام وظیفه تان دور کنید.
با باور های غلط مقابله کنید
باورهای نادرست را نوشته و در ستون مقابل آن را تحلیل کنید. تکنیک حواس پرتی و توقف فکری هم روش خوبی برای توقف افکار منفی است.
از تکنیک خرد کردن زمان استفاده کنید
بخشی از تکلیف را در30 دقیقه انجام دهید و بعد از انجام هر بخش زمان استراحتی را برای خود در نظر بگیرید. در این صورت بدون اینکه متوجه گذر زمان شده باشید ،هر بار مدتی بیش از 30 دقیقه را در هر مرحله برای اجرای تکالیف خود اختصاص خواهید داد.
کارهایتان را اولویت بندی کنید
اگر بیشتر زمان خودرا در روز به انجام کارهای جزئی بپردازید و کار سخت تر را به بعد موکول کنید ، در ادامه نیز به سراغ آن نخواهید رفت. سعی کنید کارهای مهم خودرا در ابتدای روز آغاز کنید . در این صورت بر اهمال کاری خود غلبه خواهید کرد.