فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ کبد یکی از مهم ترین اندام هایی است که وظیفه ی فرآوری و ذخیره ی مواد مغذی را در بدن به عهده دارد. محققان به نقش انکار ناپذیر و مهم تغذیه بر سلامت کبد پی برده و به این نتیجه رسیدند که همانطور که تغذیه ی سالم می تواند کبد را تحت تأثیر قرار داده و سلامت آن را تضمین کند ، مصرف غذاهای ناسالم هم می تواند احتمال آسیب به کبد را افزایش دهد.
اما مصرف کدام غذاها برای کبد مضر است ؟
چربی های ترانس یا غیر اشباع
چربی های ترانس ساخته ی دست انسان هستند و در برخی از غذاهای بسته بندی شده و پخته شده یافت می شوند . ممکن است شما لیست آن ها را به صورت ترکیبات هیدروژنه بر روی برچسب مواد غذایی مشاهده کنید. این مواد برای کبد ضرر دارند و سلامت آن را به خطر می اندازند.
استامینوفن
محققان معتقدند که مصرف بیش از حد مجاز این دارو می تواند به کبد آسیب برساند . برای مثال اگر شما به شکل تصادفی مقدار زیادی استامینوفن مصرف کنید ، سلامت کبدتان را به خطر می اندازید. بنابراین همواره سعی کنید دوز صحیح مصرف مسکّن را به طور روزانه بررسی و مقدار مجاز آن را مصرف نمایید.
مکمل های غذایی ویتامین آ
ویتامین آ یکی از ویتامین های ضروری بدن به شمار می رود و دریافت آن از مواد غذایی نظیر میوه های تازه و سبزیجات امکان پذیر است. اما با مصرف مکمل های غذایی که دارای دوز های بالایی از ویتامین آ هستند ، ممکن است کبدتان دچار آسیب شود. بنابراین پیش از مصرف حتما با پزشک خود مشورت نمایید.
قند و شکر
مصرف قند و شکر فرآوری شده بیش از حد سبب ایجاد توده چربی و ابتلا به بیماری کبدی می شود.بنابراین حتی اگر فرد دارای اضافه وزن نباشد ، این موضوع دلیلی بر این است که مصرف غذاهایی با قند و شکر اضافی را محدود کنیم.
غذاهای چرب
مصرف غذاهایی که دارای چربی اشباع هستند ، عملکرد کبد را با اختلال مواجه می کند و مانع کارآیی درست آن می شود. حتی ممکن است به مرور زمان کبد دچار التهاب شود و پس از مدتی به سیروز کبدی منجر شود.
کربوهیدرات
مصرف بیش از حد کربوهیدرات می تواند بدن را از سوزاندن چربی برای تولید انرژی منع کند و به جای سوزاندن آن باعث انباشته شدن آن شود.
نمک
مطالعات نشان داده است که مصرف زیاد سدیم در ابتلا به کبد چرب نقش دارد.اما از آن جایی که بیشتر غذاهای مصرفی ما به طور طبیعی دارای سدیم می باشند ، بهترین راه کنترل سدیم ورودی به بدن ، کاهش میزان نمک مصرفی روزانه است. هم چنین انواع سس ها ، سوسیس ، کالباس ، کنسرو و غذاهای فرآوری شده و خوراکی های دارای مواد نگهدارنده نیز حاوی مقادیر زیادی سدیم بوده و از این رو مصرف آن ها باید محدود شود.
گوشت قرمز
تحقیقات نشان داده است افرادی که بیشتر از گوشت قرمز استفاده می کنند ، به احتمال بیشتری به کبد چرب غیر الکلی مبتلا می شوند. پس سعی کنید مصرف گوشت قرمز را محدود کنید.
لبنیات پرچرب
افرادی که دچار کبد چرب هستند ، باید از مصرف لبنیات پر چرب خودداری کنند. چراکه این مواد حاوی چربی های اشباع زیادی هستند و در طولانی مدت تأثیرات منفی بر کبد خواهند داشت .