فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ جنون بعد از زایمان ، نوعی اختلال شدید روانی اما قابل درمان است که بعد از به دنیا آوردن نوزاد برای مادر اتفاق می افتد.این بیماری بسیار نادر حتی در افرادی که سابقه ی ابتلا به بیماری های روانی یا دوره های خلقی پایین را نداشته نیز دیده شده است.اما زنانی که دارای سابقه ی بیماری هایی مثل اختلال دوقطبی هستند ، احتمال بیشتری دارد که دچار این عارضه شوند.
نشانه های جنون پس از زایمان
نشانه های جنون پس از زایمان معمولا به طور ناگهانی در دوهفته اول بعد از زایمان شروع می شود.در موارد نادر نشانه ها پس از چند هفته از زایمان پیشرفت می کنند. رایج ترین علائم جنون عبارتند از:
توهم
هذیان
شیدایی(خلق و خوی بسیار بالا و شاد یا برعکس خلق و خوی پایین با نشانه هایی از افسردگی )
اختلال در خواب
احساس ترس
خستگی و بی حالی
احساس گیجی و سردرگمی
سوء ظن و شک به دیگران
علل بیماری
علت جنون بعد از زایمان دقیقا مشخص نشده است. اما احتمال بیشتری وجود دارد که افراد دارای سابقه ی خانوادگی به اختلالات خلقی مثل افسردگی یا بیماری های دوقطبی به آن مبتلا شوند. از طرف دیگر به دلیل اینکه این بیماری در زایمان اول بیشتر از زایمان های بعدی دیده می شود ، نقش نگرانی های مادر و فشارهای روانی ناشی از زایمان و مسئولیت های بعدی در قبال فرزند را نیز باید در بروز آن مؤثر دانست.البته دراین میان نباید از تأثیر تغییرات هورمونی پس از زایمان غافل شوید.
تحقیقات نشان می دهد جنون پس از زایمان در حاملگی ناخواسته بیشتر دیده می شود . زیرا در این موارد مادر تحت فشار روانی بیشتری قرار دارد. هم چنین مادرانی که تن به یک ازدواج ناخواسته داده اند ، نیز در معرض تنش بیشتری قرار دارند.
درمان
درصورتی که درمانی انجام نگیرد ، ممکن است شدت علائم طی دو تا دوازده هفته بیشتر شده و تا 12 ماه برای بهبود زمان لازم باشد. اما با شروع درمان می توان انتظار داشت که بیمار بسیار زودتر از 6 ماه به بهبودی کامل برسد. اولین اقدام برای درمان آگاهی دادن به مادران است. در قدم بعد لازم است مادر و کودک را به یک محیط امن انتقال داده و ارزیابی ها و درمان های مناسب توسط روانپزشک انجام گیرد. پس از تشخیص جنون توسط متخصص ، اقدامات زیر صورت خواهد گرفت:
بستری شدن در بیمارستان
تجویز داروهای آنتی سایکوتیک
تجویز داروهای ضد افسردگی
الکتروشوک درمانی
مراجعه به روانشناس