در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۶۶۰۲۹
تاریخ انتشار: ۲۸ آذر ۱۴۰۰ - ۰۸:۲۳
هرگاه صحبت از سلامتی به میان می‌آید همه به یاد جسم خود افتاده و سلامت جسمانی را منظور هدف قلمداد می‌کنند در حالیکه درصد قابل توجهی از بیماری‌های انسان منشا روحی دارد که این امر بر اهمیت توجه به بهداشت روان می‌افزاید.

خبرگزاری دانا: رابطه مستقیم بین سلامت جسمی با سلامت روحی باعث شده تا بهره مندی از بهداشت روان تاثیر مثبتی بر سلامت جسم گذاشته همچنین سلامت جسمانی بستر مناسبی برای رسیدن به احساس امنیت درون و سلامت ذهن و روان فراهم می‌سازد. تمام افراد در هر مقطع شاخصی نشانه‌هایی از سلامت روان را نشان می‌دهند. مهم نیست که کودک یا بزرگسال باشید. اگر در زندگی به مشکلات روحی برخورد کرده باشید، متوجه خواهید شد که تصمیم گیری و خلق و نحوه تفکر شما و به دنبال آن رفتار وعواطفتان نیز تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.  به همین دلیل مهم است که همواره در پی بهبود شرایط روحی خود باشید.

سلامت روان چیست و چه اهمیتی دارد؟

سلامت روان از یک سو به معنای داشتن احساس آرامش، امنیت و به دور بودن از اضطراب و افسردگی و تعارضات مزمن روانی اشاره دارد و از سوی دیگر به معنای بهره مندی از سلامت ذهن و اندیشه و تفکر است.

سلامتی به معنای تندرستی جسمانی، روانی و اجتماعی است و نه صرفاً به معنای عدم ابتلا به بیماری یا ناتوانی. کاربرد مهم این تعریف این است که سلامت روان چیزی فراتر از صرف عدم ابتلا به اختلالات روانی یا ناتوانایی هاست. وضعیت سلامت روان به کسی اطلاق می‌شود که عملکردش «در سطح قابل قبولی از تنظیم عاطفی و رفتاری» باشد.از دیدگاه روانشناسی مثبت گرا یا کل نگر، سلامت روان شامل توانایی فرد در لذت بردن از زندگی و ایجاد تعادل بین فعالیتهای زندگی و تلاش برای دستیابی به تاب آوری روانشناختی است. تفاوت‌های فرهنگی، ارزیابی‌های ذهنی و نظریه‌های تخصصی مختلف، همه بر چگونگی تعریف «سلامت روان» تأثیر می‌گذارد. سلامت روان شامل احساسات،‌ شرایط روانشناختی و بهبود اجتماعی است. سلامت روان بر نحوه تفکر انسان، احساسات و دیگر جنبه‌های زندگی او تأثیر می‌گذارد. این مسئله تعیین کننده این است که فرد چگونه می‌تواند استرس خود را کنترل کند، مسائل مربوط به دیگران را مدیریت کرده و از میان گزینه‌های مختلف دست به انتخاب بزند.

سلامت روان در تمام مراحل زندگی بخشی مهم محسوب می‌شود. عوامل زیادی در به وجود آوردن مشکلات روحی روانی دخیل هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به مواردی مانند عوامل زیستی، مثل ژنتیک و شیمی مغز، تجربیات زندگی، مثل سوء استفاده جنسی و تعرض و ضربه‌های روانی، سابقه خانوادگی اشاره کرد.

نشانه‌های اولیه اختلال در سلامت روان

اگر در تعادل سلامتی فردی که اطراف شما زندگی می‌کند خللی وارد شده باشد، چگونه می‌توانیم آن را شناسایی کنیم؟ تجربه یک یا دو مورد از موارد زیر به همراه رفتارها می‌تواند یکی از نشانه‌های اولیه مشکلات در حوزه سلامت روان باشد.

·         به هم خوردن تعادل در خوردن به صورت خوردن خیلی زیاد و یا خیلی کم

·         به هم خوردن تعادل در خوابیدن به صورت خواب خیلی زیاد و یا خیلی کم

·         خارج شدن از فعالیت‌های گروهی و ارتباطات انسانی

·         کم بود انرژی

·         احساس کرختی و بی اهمیت بودن دنیا

·         دردهای بدون دلیل

·         احساس ناامیدی و درماندگی

·         مصرف سیگار، الکل، و استفاده از انواع داروها بیشتر از گذشته. (برای اطلاع از روش‌های ترک سیگار و ترک اعتیاد به الکل کلیک کنید.)

·         احساس غیرمعمول گم گشتگی، فراموشی، در لبه بودن، خشم، ناراحتی، نگرانی و ترس

·         فریاد کشیدن و دعوا کردن با دوستان و خانواده

·         تجربه تغییر خلق‌های بی شمار در ارتباطات عاطفی

·         ناتوانی در دور کردن افکار و خاطراتی که تکرار می‌شوند

·         شنیدن صداها و یا باورهای خلاف واقع

·         تلاش برای آسیب زدن به خود و دیگری

·         ناتوانی برای انجام کارهای روزانه مثل مراقبت از کودکان و یا فعالیت‌های شغلی و تحصیلی

نکات مهم در افزایش سلامت روان

دارا بودن سلامت روان و بالا رفتن سلامت روانی در افراد علاوه بر ایجاد احساسات خوب می‌تواند باعث شود که در دیگر فعالیت‌های زندگی نیز بتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. موارد زیر نکات اصلی در افزایش سلامت روانی هستند که با انجام هر یک در زندگی خود می‌توانید به  آرامش برسید:

-          آگاهی یافتن از پتانسیل‌های خود

-          کنارآمدن و مدیریت استرس در زندگی

-          انجام فعالیت‌های سازنده

-          ایجاد ارتباطات با معنا در زندگی

-          گرفتن کمک حرفه‌ای در صورت نیاز

-          ارتباط بهینه با دیگران

-          انجام فعالیت‌های جسمانی

-          کمک کردن به دیگران

-          خواب کافی

-          گسترش راهکارهای مقابله با مشکلات و مهارت حل مسئله

همچنین در مکتب متعالی اسلام، آموزه هایی می یابیم که در رسیدن به این هدف می تواند بسیار مؤثر باشد، برای نمونه یاد و ذکر خدا فرد را از امیال و تکانش هایی استرس و فشار روانی ایجاد می کند، باز می دارد.

آموزه هایی چون صبر، رضا و توکل که سلامت روانی و آرامش فرد دیندار را تضمین می کنند.

انتهای پیام/

ارسال نظر