فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ چربی ها و روغن ها یکی از مهم ترین اجزای تشکیل دهنده ی غذای انسان و یک منبع تولید انرژی برای بدن به شمار می روند. از این رو دریافت میزان مناسبی از چربی ها برای سلامتی ضروری و لازم است. با این وجود مصرف زیاد آن ها باعث چاقی میشود و خطر ابتلا به بیماری های مزمن را افزایش میدهد .
کدام چربی ها برای سلامتی مفید اند ؟
چربی ها انواع متفاوتی دارند. بعضی از چربی ها برای سلامتی مفید و لازم و برخی مضر اند.
اسیدهای چرب اشباع
یکی از انواع اسید های چرب ، اسید های چرب اشباع هستند که بدن توانایی تولید آن هارا دارد . قاعده ی کلی این است که دریافت زیاد چربی های اشباع باعث افزایش خطر بیماری های قلبی می شوند. بنابراین باید دریافت این اسیدهای چرب از رژیم غذایی محدود شود.
نتایج تحقیقات نشان میدهد چربی های حیوانی اسید های چرب اشباع بالایی دارند. به همین دلیل افراد باید در مصرف کره ، خامه و دنبه خودداری نمایند و به جای آن کره بادام زمینی، بادام و کنجد مصرف نمایند.
هم چنین می توان لبنیات کم چرب کمتر از 1 درصد مصرف نمود ، تمام چربی های گوشت ، پوست ، مرغ و ماهی را قبل از مصرف جدا کرد و به جای سس مایونز از روغن زیتون برای سالاد استفاده کرد.
لازم به ذکر است که اسید های چرب اشباع انواع متفاوتی دارند . بعضی از آن ها رابطه ی کمتری با بیماری های قلبی و عروقی دارند که از جمله این مواد غذایی می توان کره کاکائو را نام برد.
اسیدهای چرب ترانس
گروه دیگری از انواع اسید های چرب ، اسید های چرب ترانس هستند که تأثیری منفی بر سلامتی دارند و خطر بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهند.
بیشترین میزان اسید چرب ترانس در روغن های جامد هیدروژنه وجود دارد که باید از مصرف آن ها پرهیز کرد. این چربی ها به میزان کمی در گوشت و لبنیات وجود دارند و حین فرآیند سرخ کردن ممکن است تولید شوند. بنابراین هنگام خرید توجه کنید روغن هایی را انتخاب کنید که اسیدهای چرب ترانس آن ها صفر یا نزدیک به صفر باشد.
چربی های غیر اشباع
اسیدهای چرب غیر اشباع شامل اسید های تک غیر اشباع و اسید های چرب چند غیر اشباع هستند.
مصرف متعادل این چربی ها ، مشکلی برای فرد ایجاد نمی کند و باعث کاهش کلسترول خون می گردد.
اسید های چرب تک غیر اشباع در مواد غذایی مانند بادام زمینی ، آووکادو و روغن زیتون وجود دارند.
مهم ترین اسیدهای چرب چند غیر اشباع ، اسید های چرب امگا 3 و امگا 6 هستند که برای سلامتی ضروری بوده و بدن توانایی تولید آن هارا ندارد . بنابراین عدم دریافت میزان کافی از آن ها مشکلی برای سلامتی ایجاد نمی کند. غنی ترین منابع اسید های چرب امگا 6، روغن های گیاهی می باشند که کمبود آن ها معمولا وجود ندارد.
بر خلاف آن اسیدهای چرب امگا 3 در منابع غذایی محدودی چون گردو ، روغن کانولا ، ماهی های چرب و بذر کتان وجود دارند و ممکن است به میزان کافی مصرف نشوند .