در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۹۱۸۵۱
تاریخ انتشار: ۱۹ تير ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۸
یک واکسن جهانی دیگر برای مقابله ویروس کرونا آماده آزمایشات انسانی است.
رقابت برای واکسن جهانی همه فن حریف کرونا

به گزارش خبرگزاری دانا، در حالی که دانشمندان در تعقیب ویروس SARS-CoV-۲ که به سرعت در حال جهش است، تلاش و رقابت می‌کنند تا واکسن‌های کووید فعلی را به‌روزرسانی کنند که انواع ویروس در گردش را بهتر مورد هدف قرار دهند، پروژه عظیمی آغاز شده است، که یک واکسن جهانی برای کرونا ایجاد شود و ایجاد چنین مصونیت گسترده ای کند که از مردم در برابر همه گونه‌های SARS-CoV-۲ که در حال حاضر در گردش هستند و همچنین هر گونه‌ای که هنوز ظاهر نشده است محافظت کند.

یک مطالعه جدید منتشر شده در ژورنال ساینس نتایج امیدوارکننده‌ای را از مطالعات پیش‌بالینی به رهبری محققان در کلتک (Caltech) گزارش می‌کند.
این واکسن از فناوری نانوذرات موزاییکی جدید برای محافظت نه تنها در برابر SARS-CoV-۲ بلکه از SARS اصلی و چندین ویروس کرونای سرماخوردگی استفاده می‌کند.

پاملا بیورکمن، محقق کلتک که این پروژه را رهبری می‌کند، گفت: ایجاد ایمنی گسترده در برابر کل گروه بتاکورون ویروس‌ها باید از ویروس‌های جدیدی که ممکن است در آینده ظاهر شوند محافظت کند.

با توجه به اینکه در ۲۰ سال گذشته سه ویروس خطرناک از خانواده بتاکورونا ویروس، مخاطره آمیز بوده بسیار مهم است که از همه‌گیری ویروس بعدی جلوتر باشیم.

بیورکمن گفت: در تلاشیم تا یک واکسن یکپارچه برای محافظت در برابر بتاکرونا ویروس‌های مشابه SARS ایجاد کنیم.

صرف نظر از اینکه کدام ویروس‌های حیوانی ممکن است به عفونت و گسترش انسان‌ها اجازه دهند، این نوع واکسن همچنین با قابلیتی همراه خواهد بود که در برابر انواع فعلی و آینده SARS-CoV-۲ نیازمند به روز رسانی نخواهد بود.

واکسن Caltech از داربست‌های نانوذراتی برای چسباندن تعدادی از قطعات مختلف بتاکورونا ویروس استفاده می‌کند. هشت بتاکوروناویروس مختلف توسط این واکسن هدف قرار می‌گیرند: SARS-CoV-۲، و هفت بتاکوروناویروس دیگر که در حال حاضر فقط در حیوانات در گردش هستند، اما همگی دارای پتانسیل جهش به شکلی هستند که می‌تواند در آینده انسان‌ها را آلوده کند.

این واکسن روی پروتئین سنتی سنبله کروناویروس متمرکز نیست، بلکه از قطعات ویروسی به نام دامنه‌های اتصال گیرنده (RBDs) استفاده می‌کند.RBD‌ها مانند لنگری هستند که ویروس را به گیرنده انسانی متصل می‌کند.

موسسه Wellcome Leap، Caltech و Merkin و مطالعات اخیر حیوانی که این واکسن جدید را که موزائیک-۸ نامیده شده، آزمایش کرده است و نتایج چشمگیری را ارائه کرده است.

در تعدادی از آزمایش‌های موش‌ها و پستانداران، محققان دریافتند این واکسن با موفقیت در برابر بیشتر گونه‌های ویروس بتاکورونا محافظت می‌کند.
جالب اینجاست که محققان طرح موزائیک هشت (Mosaic-۸) را در برابر یک نانوذره که صرفاً با SARS-CoV-۲ RBD بارگذاری شده بود، آزمایش کردند.

هنگامی که موش‌ها در معرض ویروس اصلی سارس قرار گرفتند، تنها حیواناتی بودند که واکسن Mosaic-۸ دریافت کردند و زنده ماندند.
این مطلب، نشان می‌دهد که ترکیب هشت آنتی ژن مختلف به طور بالقوه ایمنی متقابل محافظتی گسترده‌ای را در برابر انواع مختلف بتاکورونا ویروس ایجاد می‌کند.

الکساندر کوهن، یکی از نویسندگان این مطالعه، خاطرنشان کرد: حیواناتی که با نانوذرات موزاییک ۸ واکسینه شده بودند، آنتی‌بادی‌هایی تولید کردند که تقریباً هر سویه بتاکروناویروس مشابه SARS را که ما ارزیابی کردیم، شناسایی کردند.

از آنجایی که سال ۲۰۲۲ است و اکثر مردم جهان یا قبلاً واکسن COVID-۱۹ دریافت کرده اند یا قبلاً به SARS-CoV-۲ آلوده شده اند، محققان برای اولین بار در حال انجام مطالعات حیوانی برای آزمایش واکسن جدید بر روی حیواناتی هستند که قبلاً در معرض تماس قرار گرفته بودند.

ریچارد هچت، مدیر عامل CEPI، خاطرنشان کرد:ایجاد واکسن‌هایی که می‌توانند محافظت گسترده‌ای در برابر انواع کووید-۱۹ در حال ظهور و تهدیدات ویروس کرونا در آینده ایجاد کنند، نه تنها به کاهش اثرات مخرب یک بیماری همه‌گیر مشابه COVID-۱۹ کمک می‌کند، بلکه می‌تواند به کاهش زمان صرف شده و بودجه صرف شده برای به‌روزرسانی مداوم کمک کند.

فرمولاسیون واکسن Mosaic-۸ مطمئنا تنها واکسن جهانی کرونا نیست که در حال حاضر در حال توسعه است. کمتر از ۱۰ گروه تحقیقاتی مختلف با استراتژی‌های مختلف برای تولید واکسن کرونا کار می‌کنند که از انواع فعلی و آینده محافظت می‌کند. به عنوان مثال، آمریکا در اوایل سال جاری نتایج موفقیت آمیز پیش بالینی آزمایش یک نانوذره فریتین منحصری با ظرفیت نگهداری ۲۴ آنتی ژن مختلف ویروس کرونا را گزارش کرد.

این تحقیق در حال حاضر فاز اول آزمایشات انسانی را آغاز کرده است و انتظار می‌رود نتایج به زودی به دست آید.

مطالعه جدید در مجله ساینس منتشر شده است.

ارسال نظر