در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۱۱۶۰۹
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۸:۳۰
دانشمندان یک ترکیب پروتئین‌شکن ساخته‌اند که می‌تواند ما را به توسعه روش‌های درمانی جدید برای آلزایمر نزدیک کند.

دانشمندان دانشگاه کیونگ هی (KHU) در کره جنوبی یک ترکیب پروتئین‌شکن عجیب و غریب ساخته‌اند که می‌تواند ما را به توسعه روش‌های درمانی جدید برای آلزایمر و بیماری‌های مختلف دیگر که در حال حاضر هیچ درمانی ندارند، نزدیک کند. این ترکیب PRZ-۱۸۰۰۲ نام دارد و می‌تواند باعث تخریب p۳۸ (پروتئین مرتبط با بیماری آلزایمر) شود. دانشمندان در گذشته نیز سعی کرده‌اند تا پروتئین p۳۸ را با استفاده از دارو‌ تجزیه کنند، اما این روش‌ها کارآمد نبودند. آن‌ها اغلب پروتئین هدف را از دست می‌دادند که بیشتر منجر به عوارض جانبی می‌شد.

محقق KHU ادعا می‌کند که تاکنون متوجه چنین مشکلی در رویکرد تخریب پروتئین هدفمند (TPD) نشده‌اند. آن‌ها با موفقیت PRZ-۱۸۰۰۲ را در مدل‌های موش آزمایش کردند و این ترکیب نتایج امیدوارکننده‌ای را ارائه داد. محققان توضیح می‌دهند که برخی از بیماری‌ها مانند آلزایمر به دلیل تغییر پس از ترجمه پروتئین‌ها در بدن ایجاد می‌شوند. چنین تغییراتی خواص و پیکربندی اسید‌های آمینه در یک پروتئین را تغییر می‌دهد، سپس پروتئین‌های اصلاح شده مسیر‌های ایجاد بیماری را فعال می‌کنند. به عنوان مثال، بعد از انجام اصلاحات پس از ترجمه، شکل پروتئین p۳۸ به دلیل افزودن یک گروه فسفات تغییر می‌کند. این افزودن مسیر‌های خاصی را در بدن ایجاد می‌کند که منجر به آلزایمر می‌شود. متأسفانه دارو‌ها نمی‌توانند این تغییر را معکوس کنند، زیرا قادر به تداخل با پروتئین اصلاح شده نیستند؛ بنابراین محققان دریافتند تنها راه برای درمان بیماری‌های ناشی از پروتئین‌های اصلاح شده هدف قرار دادن و تجزیه پروتئین است.

آن‌ها در طول مطالعات خود، مواد شیمیایی مختلفی را علیه p۳۸ آزمایش کردند و دریافتند که ترکیب PRZ-۱۸۰۰۲ با موفقیت نسخه اصلاح شده p۳۸ را تجزیه و فعال کرده است. محققان همچنین از این ترکیب در برابر ۹۶ آنزیم اصلاح کننده پروتئین مشابه p۳۸ برای بررسی گزینش‌پذیری آن استفاده کردند. با کمال تعجب، PRZ-۱۸۰۰۲ توانست تشخیص دهد که چه چیزی را باید هدف قرار دهد و چه چیزی را نباید هدف قرار دهد.

برای تایید این یافته‌ها، آن‌ها این ترکیب را روی موش‌های مبتلا به بیماری آلزایمر آزمایش کردند. آن‌ها متوجه پیشرفت‌هایی در توانایی‌های شناختی موش‌ها شدند. فعالیت p۳۸ نیز پس از استفاده از PRZ-۱۸۰۰۲ سرکوب شد و تغییرات مثبتی را در شیمی کلی مغز موش به ارمغان آورد. نتایج این آزمایش نشان می‌دهد که PRZ-۱۸۰۰۲ این پتانسیل را دارد که روش‌های درمانی جدید و مؤثری برای درمان آلزایمر و بیماری‌های مختلف دیگر ناشی از پروتئین‌های اصلاح‌شده در اختیار ما قرار دهد.

انتهای پیام/

نازنین خوشقدم - پایگاه خبری دانا
 
ارسال نظر