والدین سهلگیر، افرادی هستند که در زندگی ممکن است با آنها در ارتباط باشید. آنها به نظر میرسند خوب و مهربان هستند، اما این سبک فرزندپروری ممکن است پیامدهای منفی برای سلامت روان فرزندانشان داشته باشد. این موضوع باعث میشود روانشناسان کودک همواره به اهمیت توجه به سبک فرزندپروری برای والدین هشدار دهند. در این متن، به خصوصیات والدین سهلگیر و مشکلاتی که این سبک تربیتی به دنبال دارد، پرداخته میشود. در صورتی که خودتان یا اطرافیانتان این ویژگیها را دارا میبینید، بهتر است از مشاوره کودک استفاده کنید.
ویژگیهای والدین سهلگیر:
1. کودکانی که تحت تأثیر والدین سهلگیر قرار میگیرند، معمولاً یک کودک آسیبدیده درونی دارند که نیاز به محبت و اهمیت دیده شدن دارد. رفتار والدین در واقع پاسخی به این نیازها است. آنها هربار که سعی میکنند سختگیری کنند، به خاطر شرایط سخت کودکی خودشان به این عمل میپردازند و سعی میکنند از بروز ناراحتی در فرزندانشان جلوگیری کنند.
2. والدین سهلگیر معمولاً قوانین مشخصی برای فرزندانشان در نظر نمیگیرند. در این خانوادهها، کودکان مجبور نیستند چهارچوب خاصی را رعایت کنند، بلکه تنها قانونی که وجود دارد این است که فرزندان نباید هیچ ناراحتی یا فشاری را تحمل کنند. به همین دلیل، در این خانوادهها آشفتگی و هرج و مرجی مشاهده میشود.
با شناخت خصوصیات والدین سهلگیر، میتوانید رویه خود را تغییر دهید و بهترین روشها را برای فرزندپروری انتخاب کنید.
بهبود روشهای تربیت آسانگیرانه
این تصور که چگونه میتوانیم روش آسانگیرانه خود را تغییر داده و بهبود بخشیم برخی از مسایل درستی را دارد، اما چگونه میتوانیم این کار را انجام دهیم؟ این ممکن است کمی دشوار باشد؛ زیرا معمولا باید سختگیری بیشتری از خود نشان دهید، محدودیتها و قوانین مختلفی برای فرزندتان تدارک ببینید و همچنین بتوانید دیدن و تحمل ناراحتی فرزندتان را تجربه کنید.
شما دو گزینه دارید: یکی این است که آرام آرام از روش آسانگیرانه فاصله بگیرید و به سمت یک روش دیگر که معمولاً پیشنهاد میشود، یعنی روش متمرکز بر والدگری قدرتمند حرکت کنید. اگر هم میخواهید روش آسانگیرانه را ادامه دهید، باید تغییراتی در آن ایجاد کنید و تعادلی میان حمایت از فرزندتان و خواستن مسئولیت از او برقرار کنید.
انجام کارهای زیر میتواند به شما در بهبود روش آسانگیرانه تربیت کودک کمک کند:
- تدوین فهرستی از قوانین خانه: برای اینکه فرزندتان بداند چگونه باید رفتار کند، انتظاراتتان را به صورت دقیق و واضح برایش توضیح دهید.
- اجرای قوانین: این مرحله ممکن است برای والدین آسانگیر سختترین قسمت باشد، اما بسیار اهمیت دارد. سعی کنید در عین مهربانی، قاطع و محکم باشید. تلاش کنید به فرزندتان بیان کنید که چرا قوانینتان اهمیت دارند و باید آنها را رعایت کند. این کار را با ارائه توضیحات کافی و پاسخهای مناسب انجام دهید. البته باید عواقب و پیامدهای نقض قوانین نیز مورد توجه قرار گیرد.
- نشان دادن عواقب نقض قوانین: اگر عواقبی برای عدم رعایت قوانین وجود نداشته باشد، قوانین اساساً به هیچ فایدهای نخواهند بود. میتوانید بهطور موقت امتیازات را لغو کنید و محدودیت زمانی را (مانند ارسال کودبهبود روش فرزندپروری سهلگیرانه