فاطمه زمانی، خبرگزاری دانا، گروه سلامت؛ لکنت زبان، اختلال گفتاری پیچیدهای است که تقریبا یک درصد از افراد جامعه را دربر میگیرد. این اختلال به تدریج بروز پیدا میکند و به تدریج شدت و بروز آن افزایش مییابد. فرد مبتلا به این اختلال در تلفظ برخی از صداها، هجاها و کلمات دچار مشکل شده و با تأخیر این کار را انجام میدهد.
علائم تشخیص لکنت زبان
مکث کردن قبل از شروع صحبت
تکرار صدا یا هجا
قفل کردن روی یک صدا
وجود مشکل در زمان شروع جمله
مشکل در زمان تلفظ صداهای خاص
تغییر ترتیب کلمات به دلیل عدم تلفظ صحیح آنها
لرزش لب
تعریق و تنش در اعضای صورت
این علائم معمولا در کسانی که دچار لکنت زبان شدید هستند، بسیار بیشتر خواهد بود. از طرفی شدت این علائم در بزرگسالان بسیار بیشتر از کودکان است و باید مدت زمان بیشتری را برای درمان این عارضه اختصاص داد.
راهکارهای درمان
گفتار درمانی
یکی از بهترین و رایجترین روشهای درمان لکنت زبان، گفتار درمانی است. در این روش ابتدا درمانگر سعی میکند ریشه مشکل را با صحبت کردن درباره زندگی و گذشته فرد و سپس با توجه به نوع درمان مشخص کند. درمانگر با کوتاه کردن جملات و کاهش سرعت گفتار موجب کاهش شدت لکنت زبان میشود. یکی دیگر از عوامل مهمی که میتواند موجب بهبود این عارضه شود، کنترل تنفس در زمان صحبت کردن است که به بیمار کمک میکند عضلات بدن را ریلکس و شل کند.
دارو درمانی
پزشکان و محققان هنوز نتوانسته اند داروی موثری برای این بیماری پیدا کنند، اما بزرگسالان میتوانند با داروهای آرام بخش و ضد اضطراب این عارضه را کنترل نمایند.
طب سنتی
در طب سنتی برای درمان لکنت زبان راههای بسیاری وجود دارد که خوردن مواد غذایی گرم، پرهیز از خوردن غذاهای سرد و غذاهایی که طبع سردی دارند، از مهمترین آنها هستند. علاوه بر این متخصصان طب سنتی معتقدند که مصرف گل گاو زبان، انار سیاه دانه و کنجد در بهبود لکنت زبان تأثیر گذار است.
این علائم معمولا در کسانی که دچار لکنت زبان شدید هستند، بسیار بیشتر خواهد بود. از طرفی شدت این علائم در بزرگسالان بسیار بیشتر از کودکان است و باید مدت زمان بیشتری را برای درمان این عارضه اختصاص داد.
روشهای درمانی جدید
با پیشرفت علم پزشکی روشهای درمانی نوین و جدیدی برای بهبود لکنت زبان در کودکان و بزرگسالان به وجود آمد که میتوان به مانیتورگفتار اشاره کرد. این دستگاه مشابه سمعک است و وارد گوش میشود، سپس صدای شمارا میشنود و در کسری از ثانیه صدا را به تأخیر میاندازد. این دستگاه میتواند با کاهش سرعت به بیمار کمک کند تا بدون لکنت صحبت کند.
درمان خانگی
یکی از بهترین راههای درمان لکنت زبان در کودکان، درمان خانگی است. چراکه کودکان در این محیط آرامش بیشتری دارند. رعایت نکات زیر به بهبود لکنت زبان کودکان کمک میکند:
برای صحبت کردن کودک به او زمان بدهید و عجول نباشید.
با کودک به آرامی و شمرده شمرده صحبت کنید.
خودرا مشتاق شنیدن نشان دهید.
سعی کنید در زمان صحبت کردن با کودک ارتباط چشمی برقرار کنید.
کودک را تشویق و تحسین کنید.