دکتر اشرف سماوات، رییس اداره ژنتیک وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری دانا، با بیان اینکه آزمایش ژنتیک تنها برای ازدواجهای فامیلی صورت نمیگیرد بیان کرد: بسیاری از بیماریهای ژنتیک وجود دارند که آزمایش ژنتیک برای آنها صورت میگیرد که در این میان این امر میتواند برای ازدواجهای غیر فامیلی نیز انجام شود و تنها برای ازدواج فامیلی نیست.
وی افزود: ازدواج فامیلی بیماری اتوزومال رسسیو را افزایش میدهد که این امر ثابت شده است اما در سایر بیماریها ازدواج فامیلی تاثیر قابل اندازهگیری ندارد.
رییس اداره ژنتیک با تاکید بر اینکه در آزمایشهای ژنتیک برای جنین تکلیف مشخص میشود گفت: آزمایشگاه مرجع سلامت در کشور مسئول استاندارد سازی آزمایشهای صورت گرفته در تمام آزمایشگاههای کشور است بر همین اساس برای افزایش سطح اطمینان از نتیجه آزمایشهای ژنتیک، آزمایشگاه مربوطه به کمک آزمایشگاه مرجع سلامت مجدد نتیجه را مورد بررسی قرار میدهند.
دکتر سماوات ادامه داد: این روند ادامه پیدا خواهد کرد و تا هنگامیکه اطمینان مورد نیاز در خصوص آزمایشگاه مربوطه حاصل نشود به هیچ عنوان ارجاعات را به آن انجام نمیدهیم.
رییس اداره ژنتیک با توجه به اینکه آزمایش ژنتیک از پیش تعیین شده نیست و نیاز به مشاور و آموزش دارد عنوان کرد: آزمایش تالاسمی برای تمام زوجین صورت میگیرد اما آزمایش ژنتیک از پیش تعیین شده نیست ابتدا باید مشاوره ژنتیک انجام شود تا سوابق بیماری در خانواده زوجین مورد بررسی قرار گیرد و بر اساس نتایج حاصل شده در خواست آزمایش داده میشود و در نهایت تشخیص قطعی انجام میشود.
به گفته وی؛ مشاوره برای گروه در معرض خطر به عنوان مثال در خانوادههایی که دارای سابقه تولد فرزند با سندرومدان هستند صورت میگیرد.
دکتر اشرف سماوات در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: غربالگری جمعیتی برای تمام بیماریهای ژنتیک بیمفهوم است زیرا بررسی تمام ژنها برای انواع بیماریها برای تمام افراد جامعه قابل اجرا نیست. اما در صورتیکه آزمایش ژنتیک برای فردی صورت پذیرد میتوان بیش از ۹۸ درصد به نتیجه حاصل شده اطمینان نمود.
رییس اداره ژنتیک در پایان خاطر نشان کرد: در این میان اگر آزمایش قبل از ازدواج اجباری باشد موثر است زیرا توضیحات لازم به زوجین داده میشود و آنها در صورت تمایل و یا احساس خطر میتواند به مشاوره هدایت شوند و در نهایت در صورت نیاز آزمایش را انجام دهند./پایان پیام