به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر)، با توجه به رشد جمعیت و نیز افزایش مناطق تحت پوشش شبکه برق که به گفته وزیر نیرو باعث شده که نرخ رشد مصرف نهایی برق کشور در دهه اخیر به 7.5 درصد افزایش یابد، این میزان تلفات می تواند در آینده با افزایش احتمال خاموشی و قطع برق، مشکلاتی را هم برای شهروندان و هم برای بخش های مختلف صنعتی و تولیدی به وجود بیاورد.
براساس مطالعات صورت گرفته علت اصلی بالابودن تلفات برق در ایران به دلیل فرسودگی شبکه توزیع و انتقال برق و هچنین عمر زیاد برخی از نیروگاه هاست.
همچنین براساس این مطالعات، همین عوامل باعث شده است راندمان تولید برق کشور نزدیک به 30 تا 40 درصد برسد در حالی که این میزان در برخی کشورها از جمله انگلستان نزدیک به 70 درصد است.
کارشناسان حوزه برق معتقدند که تمام دلایل مطرح شده چون فرسودگی شبکه توزیع و انتقال به دلیل کمبود منابع مالی موجود است و در صورت تامین اعتبارات لازم این مشکل به راحتی مرتفع خواهد شد، چرا که در حال حاضر تکنولوژی لازم برای بهسازی و نوسازی نیروگاه ها و شبکه های توزیع و انتقال در کشور به طور کامل بومی شده است.
محمودرضا حقی فام عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا، با بیان اینکه از نظر فنی حد استانداردی برای تلفات در شبکه های توزیع برق وجود ندارد، گفت: تلفات شبکه توزیع ایران خیلی بالاتر از متوسط جهانی نیست بلکه نسبت به کشورهای صنعتی عموما بیشتر است.
این استاد دانشگاه افزود: ریشه تلفات در شبکه های برق به مواردی چون، برنامه ریزی نامناسب شبکه های توزیع، ضریب بار پایین در محل مصرف، طراحی نامناسب، استفاده از تجهیزات غیر استاندارد و... مربوط می شود.
حقی فام اصلاح این موارد را باعث کاهش میزان تلفات برق در کشور دانست و افزود: بازنگری در فلسفه شبکه های توزیع در ایران در بخش فشار متوسط و فشار ضعیف، استفاده از تجهیزات مرغوب مانند ترانسفورماتورهای با بازده بالا، اعمال مدیریت مصرف و... می تواند در این زمینه موثر باشد. البته استفاده غیر مجاز از برق نیز با راهکارهای قانونی سخت گیرانه باید کنترل شود.