در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۶۵۵۹۷
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۶
مغز نیز مانند سایر اندام های بدن در اثر ضربه، آسیب، بیماری و دلایل دیگر دچار تورم می شود، ولی ورم مغزی می تواند به سرعت باعث مشکلات خطرناک و حتی مرگ فرد شود، بنابراین هر گونه ضربه مغزی را باید جدی گرفت.
به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا (داناخبر)، در این مطلب با چگونگی آسیب به مغز و اثرات ناشی از آن به مغز بیشتر آشنا می شویم:

آسیب به  سر و مغز شما


مغز شما در برابر بسیاری از آسیب ها به خوبی محافظت می شود. در واقع مغز در داخل یک جمجمه استخوانی سخت قرار می گیرد و در داخل یک مایع شفاف مانند آب شناور است اما حتی با تمام این حفاظت های طبیعی، باز هم می تواند مورد آسیب قرار بگیرد. هر گونه آسیب به مغز می تواند عملکرد مغز و تمام حرکات شما از اندیشیدن تا حرکت کردن را تحت تاثیر قرار دهد.

چگونه مغز شما آسیب می بیند؟


وارد شدن ضربه سخت به سر می تواند مغز را در داخل جمجمه تکان دهد و در نتیجه کبودی، آسیب به بافت مغز، رگ های خونی  و یا آسیب های عصبی را در پی داشته باشد. برخی از آسیب های سر منجربه فشردگی مغز می شوند که تهدید کننده حیات است. اگر که خونریزی داخل جمجمه رخ دهد و منجر به فشردگی مغز شود. نشت مایع زلال یا خونابه از گوش یا بینی، نشانه ای از یک آسیب جدی است.

ضربه مغزی چیست؟


ضربه مغزی، ضربه ای است که موجب می شود مغز به جلو و عقب جمجمه حرکت کند. ضربات سختی که در اثر فوتبال و یا تصادف به سر فرد برخورد کند، می تواند باعث ضربه مغزی شود. اگر ضربه خفیف باشد اما فرد به اندازه کافی استراحت نکند، مغز به طور کامل بهبود پیدا نمی کند.

چگونه می توان تشخیص داد که دچار ضربه مغزی شده اید؟


اگر بعد از سقوط از بلندی و یا برخورد ضربه به سر، برای چند ثانیه بی هوش شدید، نشان می دهد که دچار ضربه مغزی شده اید اما برخی دیگر  با وارد آمدن ضربه به سر، بی هوش نمی شوند. این دسته از افراد باید به یک سری علایم دیگر توجه کنند، که این علایم عبارتند از:     
- سرگیجه
- تهوع و یا استفراغ
- تاری دید
- سردرد و مشکل در فکر کردن
به محض بروز این علایم هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.

بهبودی بعد از ضربه مغزی


همان طور که مچ پا بعد از پیچ خوردن باید استراحت کند، مغز نیز باید بعد از ضربه مغزی استراحت کند. کمی بخوابید تا زمان لازم را برای بهبودی پیدا کند. زمانی که احساس بهتری داشتید، می توانید به مدرسه و یا سر کار بروید. توصیه ای که برای شما داریم این است که تا پزشک معالج به شما نگفته است، ورزش نکنید. درمان فیزیکی، شغلی و گفتاری می تواند برای آسیب های شدید مغزی مفید باشد.

شکستن جمجمه


استخوان جمجمه بسیار سخت و محکم است، اما اگر شدت ضربه وارد شده به آن زیاد باشد، می تواند بشکند. و اگر لبه تیز شکستگی استخوان جمجمه به مغز فشار آورد، می تواند به بافت های مغز آسیب برساند و موجب خونریزی مغز شود. یکی از علایم شکستگی جمجمه این است که از بینی و یا گوش فرد، خون و یا مایع روشنی بیرون بیاید.

خونریزی در مغز


اگر رگ های خونی داخل مغز آسیب ببیند، دچار خونریزی می شوند. تجمع خون در مغز، برآمدگی به نام هماتوم را تشکیل می دهد. اگر هماتوم به مغز فشار وارد کند، می تواند باعث قطع جریان خون به مغز شود و نیاز به درمان فوری دارد. از علایم هماتوم مغزی می توان به سردرد، تهوع و عدم حفظ تعادل بدن اشاره کرد.

ضربه مغزی و حافظه فرد


هر گونه ضربه ای به مغز می تواند به قسمت هایی از آن که وظیفه ذخیره و بازیابی اطلاعات را به عهده دارند، آسیب برساند. به همین دلیل فردی که دچار ضربه مغزی شده، در به خاطر سپاری مواردی از قبیل تاریخ تولد، آنچه که برای صبحانه می خورند و یا حادثه ای که طی آن آسیب دیده است، با مشکل مواجه است. بعد از ضربه مغزی، از دست دادن حافظه کاملا طبیعی است، اما این مشکل دایمی نیست و برطرف می شود اما اگر که ضربه مغزی شدید باشد، بازگشت حافظه مدت طولانی تری را نیاز دارد.

ضربه مغزی و تغییرات خلق و خوی


بیش از نصف افرادی که دچار ضربه مغری می شوند، حالت هایی مانند افسردگی، غمگینی و بی خوابی و بی حوصلگی را تجربه می کنند. برخی از این افراد دچار نوسانات خلقی می شوند، مثلا برای مدتی می خندند و سپس گریه می کنند. دسته دیگر ممکن است که دچار عصبانیت و اضطراب شوند. به همین منظور برای کنترل احساسات خود باید برای درمان نزد پزشک مراجعه کنید.
ارسال نظر