به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا(داناخبر)، واژه سقط برای بسیاری از مردم تصور منفی ایجاد می کند اما به تدریج و به علت افزایش انجام آن، این موضوع جای خود را به کلمه «عدم موفقیت در بارداری» داده است. سقط به صورت خود به خودی(ناخواسته) و یا به دنبال تجویز پزشک و با دریافت مجوز پزشکی قانونی رخ می دهد. متاسفانه امروزه به علت های مختلف از قبیل کاهش سطح درآمد مردم، عدم تمایل زنان به فرزندآوری، ادامه تحصیل، مشکلات زندگی، بارداری های ناخواسته و... ما شاهد انجام سقط قانونی و غیر قانونی در کشور هستیم.
در سال 1376 با فتوای مقام معظم رهبری اجازه سقط جنین صادر شد و پس از آن در سال 1381 لیست موارد مجاز اعلام شد ولی در سال 1384 ماده واحده سقط جنین به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در حال حاضر این قانون در حال اجرا است.
بر حسب اینکه مادر در کدام دوره بارداری(بارداری به سه دوره 3 ماهه تقسیم می شود) باشد روش انجام سقط توسط سقط کننده انتخاب می شود. معمولا سقط در سه ماهه اول به روش ساکشن(مکش)، سه ماهه دوم یا استفاده سالین(محلول آب نمک) و در سه ماه آخر به روش هیستروتومی(شبیه سزارین) انجام می شود.
گفتنی است، استفاده از سالین به دلیل خطراتی که برای مادر دارد امروزه مورد استفاده قرار نمی گیرد.
مواردی که مادر می تواند برای مجوز سقط اقدام کند
مادر به واسطه ابتلا به برخی از بیماری ها می تواند با دریافت مجوز سقط جنین(درمانی) از مراکز پزشکی قانونی زیر نظر پزشک این عمل را انجام دهد. برخی از این بیماری ها عبارتند از کبد چرب حاملگی، نارسایی کلیه و فشار خون غیر قابل کنترل با داروهای مجاز در دوران حاملگی، تشنج هایی که به رغم درمان چند دارویی، مقاوم به درمان باشد، انواعی از بیماری های مغزی که با حاملگی تشدید یافته و برای مادر خطر جدی به همراه داشته باشد، انواع نارسایی قلبی جنین و یا ابتلای مادر به برخی بیماری های قلبی و... .
طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال 1384 سقط درمانی با تشخیص قطعی سه پزشک متخصص و تایید پزشکی قانونی، قبل از ولوج روح(چهارماهگی) و با رضایت والدین مجاز شناخته شده است.
آمار «سقط جنین» در ایران
مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت اعلام کرد: در سال 1391 حدود 220 هزار مورد سقط جنین در سطح کشور صورت گرفته است که از این تعداد 120 هزار مورد از سقط های جنین صورت گرفته در سطح کشور غیر قانونی بوده و صد هزار مورد دیگر سقط پزشکی بوده است.
بر اساس این گزارش گفتنی است، سقط های غیرقانونی جنین باعث ورود عفونت به خون مادران شده و علاوه بر این عوارض فراوان می تواند موجب ناباروری تا پایان عمر و حتی مرگ مادر شود.
هم چنین سازمان پزشکی قانونی استان تهران اعلام کرده است که در سال گذشته(1392)یک هزار و 818 نفر جهت دریافت مجوز سقط درمانی (جسمانی) به مراکز پزشکی قانونی استان مراجعه کرده اند. این درحالیست که در سال 1391 تعداد مراجعان جهت دریافت مجوز سقط درمانی (جسمانی)یک هزار و 684 نفر بوده است که این رقم رشد 8 درصدی متقاضیان در سال92 رانشان می دهد.
برخورد قانون با سقط
بر اساس این گزارش و برابر قانون، آزار و اذیت زنی که باردار است و چنانچه موجب سقط جنین شود جرم محسوب می شود.هم چنین قانونگذار کسانی که زن حامله را به سقط جنین راهنمایی می کنند(پزشک یا فرد عادی)، قابل تعقیب و مجازات می داند.
طبق قانونی جمهوری اسلامی ایران چنانچه پزشک غیر از موارد مجاز از نظر قانونی، اقدام به سقط جنین کند به مجازات حبس از 2 تا 5 سال محکوم، و ملزم به پرداخت دیه جنین خواهد شد.
ضمن اینکه اگر مادر در غیر از موارد قانونی جنین خود را سقط کند باید دیه آن را بپردازد.