به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا ( داناخبر )، در این مطلب با ورزش ها و تمرینات مفید و مناسب بیماران مبتلا به بیماری های تنفسی از قبیل انسداد مزمن ریوی، بیشتر آشنا می شویم:
پیاده روی
برای اکثر مبتلایان به بیماری های ریوی به خصوص برای افرادی که از بیماری انسداد مزمن ریه رنج می برند، پیاده روی بهترین انتخاب است. این ورزش ساده و کم هزینه را شما می توانید در هر مکانی انجام دهید به عنوان مثال می توانید در پارک، فروشگاه و یا حتی در منزل خود آن را انجام دهید. معمولا اکثر متخصصان معتقدند که پیاده روی باید با سرعت زیاد انجام شود اما برای این دسته از افراد پیاده روی آهسته نیز می تواند بسیار مفید واقع شود.
توجه داشته باشید که اگر تا به الان هیچ گونه ورزش و فعالیت خاصی را نداشته اید، پیش از شروع هر گونه تمرینی حتما با پزشک خود مشورت کنید و این موضوع را با او در میان بگذارید.
دوچرخه سواری
دوچرخه ثابت نیز یکی دیگر از ورزش هایی است که برای افراد مبتلا به انسداد ریه بسیار مفید است. اگر تمایل دارید تا در باشگاه های ورزشی به صورت گروهی این ورزش را انجام دهید، پیش از هر چیزی حتما مربی باشگاه را در مورد بیماری خود مطلع سازید تا با توجه به توانایی شما به شما تمرین بدهد. پس از مدتی که با دوچرخه های ثابت، دوچرخه سواری را تجربه کردید و با میزان توانایی های خود آشنا شدید می توانید به سراغ دوچرخه های سنتی بروید و با استفاده از آنها در فضاهای سرسبزی مثل پارک ها به انجام تمرین بپردازید.
توجه داشته باشید که هر زمانی که احساس تنگی و کوتاهی نفس داشتید، برای چند دقیقه ای ورزش را متوقف کنید و بنشینید و استراحت کنید.
تمرین های قدرتی
بلند کردن وزنه های سبک نیز و انجام تمرینات روی ناحیه بازو می تواند ماهیچه ها و عضلات قفسه سینه را درگیر کند. شما برای این کار می توانید از وزنه های سبک 1 کیلویی یا بطری های آب معدنی که با شن و ماسه پر کرده اید کمک بگیرید.
برای این منظور وزنه ها را در دست بگیرید، بازوهای خود را به سینه ها بچسبانید و کف دستان خود را رو به جلو نگه دارید. حالا با انجام عمل دم و بازدم و بدون اینکه بازوها را از بدن خود جدا کنید، آرنج خود را خم و راست کنید. این کار را در 2 سِت و 10 الی 15 مرتبه تکرار کنید.
حرکت جلو بازو
وزنه ها را در دست بگیرید و دستان خود را در کنار بدن خود، پایین نگه دارید. سپس با انجام دم و بازدم صحیح، دستان خود را تا ارتفاع شانه ها در مقابل خود بالا بیاورید و دوباره به پایین ببرید. این حرکت باعث تقویت بازوها و شانه های شما می شود و شما می توانید در دو ستِ و 10 الی 15 مرتبه انجام دهید و برای شروع از وزنه های سبک کمک بگیرید سپس به مرور زمان وزنه ها را سنگین تر کنید.
ساق پا
سعی کنید به برنامه های ورزشی روزانه خود چند حرکت پا و ساق پا نیز اضافه کنید تا پیمودن مسافت های طولانی تر برای شما راحت تر و لذت بخش تر باشد. یکی از این تمرینات می تواند حرکت ساق پا باشد که برای این منظور کافی است تا دستان خود را به جایی محکم مثل دسته صندلی تکیه دهید، سپس چند ثانیه یک بار بر روی پنجه های پای خود بایستید و دوباره به حالت قبلی بازگردید.
پس از مدتی سعی کنید بدون هیچ تکیه گاهی، تعادل خود را حفظ کنید و این حرکت را انجام دهید، سپس این حرکت را با یک پا انجام دهید. در واقع با بالا گرفتن یک پا، این تمرین را بر روی پای دیگر انجام دهید.
کشیدن پاها
برای تقویت ران ها، روی یک صندلی به درستی بنشینید و همراه با دم و بازدم صحیح، یک پای خود را به صورت مستقیم به سمت جلو بکشید. یک بار ، یک مجموعه 10 الی 15 مرتبه ای را برای پای راست خود سپس بار دیگر برای پای چپ انجام دهید و به همین ترتیب این کار را در 2 ست تکرار کنید.
ورزش دیافراگم
این حرکت عضلات اصلی تنفس شما یعنی دیافراگم را تقویت می کند. برای این تمرین، زانوهای خود را خم کنید و یا اینکه بر روی صندلی به راحتی بنشینید و یک دست خود را روی قفسه سینه و دست دیگر را زیر یکی از دنده های خود قرار دهید. سپس با بسته نگه داشتن دهان خود تنها از طریق بینی عمل دم و بازدم را انجام دهید، توجه داشته باشید، دستی که بر روی قفسه سینه قرار دارد به هیچ وجه نباید حرکت کند. این ورزش را سه یا چهار مرتبه در روز به مدت 5 تا 10 دقیقه انجام دهید.
چه زمانی نباید ورزش کنید
اگر علایم بیماری شما شدیدتر شد، به عنوان مثال اگر سرفه های شما با خس خس سینه و بالا آوردن مایعات همراه بود، یا اگر دچار تنگی نفس می شوید و ظربان قلب شما سریع و نامنظم است و احساس سرگیجه و خستگی می کنید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.