وزیر بهداشت:
به گزارش خبرگزاری دانا (دانا خبر) دکتر سید حسن هاشمی در سومین کنگره آموزش بیمار و خودمراقبتی با تاکید بر نقش آموزش در توانمندسازی جامعه در برابر بیماریها گفت: یکی از موارد مهم سیاستهای مقام معظم رهبری، توانمندی جامعه در مقابله با بیماریهاست و به نظر میرسد که این کنگره در راستای اجرای این سیاست است. تردیدی نیست که دانستن بهتر از ندانستن است و بدیهی است که اگر انسان بداند با چه مشکلات و بیماریهایی مواجه است با چشم باز مسیر را طی میکند.
به گزارش ایسنا، وی ادامه داد: ما در حوزه توانمندسازی مردم کارهای پراکنده زیادی را ممکن است انجام داده باشیم اما این کارها به صورت متمرکز و فراگیر نبوده است. بارها گفتهایم که پیشگیری مقدم بر درمان است و مکرر شنیدید که حتی اگر خلیج فارس را هم تبدیل به طلا کنیم در دراز مدت از پس درمان بر نخواهیم آمد. بنابراین باید به بحث پیشگیری توجه بیش از پیش شده و به مردم آموزش داده شود.
وی با اشاره به نقش انجمنها در آگاهی بخشی به مردم اظهار کرد: متاسفانه انجمنهای علمی ما همت کوتاهی دارند البته به استثنای بعضی از آنها. در دنیای امروز بسیاری از خدمات را انجمنها ارائه میدهند تا مردم قبل از اینکه بیمار شوند آگاهی یابند.
وی با بیان اینکه در بخش دوم یعنی پیشگیری عزم ملی وجود ندارد گفت: در بحث پیشگیری به عزم ملی نیاز است یعنی باید یک همکاری بین بخشی صورت بگیرد و دستگاههایی مثل وزارت بهداشت، وزارت نیرو، وزارت کشاورزی، راه و شهرسازی و غیره با هم همکاری کنند، بنابراین اگر عزم جدی وجود داشته باشد، میتواند در امر پیشگیری موثر باشد. باید متاسف باشیم که قریب به 18 تا 20 هزار نفر را در تصادفات از دست میدهیم و یا آنچه که در بخش قلب و عروق اتفاق میافتد، به دلیل عدم توجه هم در بخشهای اجرایی و هم از طریق مردم است.
هاشمی ادامه داد: نمیتوانیم همیشه مردم را مورد خطاب قرار دهیم بلکه مسوولان هم باید پاسخگو باشند؛ مثلا در موضوع روغن نقش حاکمیت و دولت مهم است. در بخش شکر و قند هم همینطور.نباید در این زمینه به صورت جزیره ای عمل کنیم بلکه باید علاوه بر استفاده از ظرفیت های سازمان های مردم نهاد و برگزاری کمپین ها، برای آموزش و ارتقاء سلامت مردم، دولت و حاکمیت نیز قدم های موثری را در این خصوص بردارند و نباید همه انتظارات از مردم باشد.
وزیر بهداشت همچنین گفت: در بخش بیماری ها، حقوق مردم به خصوص بعد از دریافت خدمات درمانی مغفول مانده است و باید در این خصوص فکر اساسی کرد. البته در بخش درمان نقش بیمهها بسیار تاثیرگذار است، زیرا آنها هستند که خرید خدمت میکنند.
وی با بیان اینکه در زمینه توانبخشی بسیار کمبود داریم، گفت: توانبخشی یکی از دردهای بزرگ مردم است و آنچه که وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی در این زمینه انجام داده، بسیار ناچیز است و متاسفانه ما در این زمینه هیچ یک از نقشهایمان را ایفا نمیکنیم. یکی از مشکلات جدی مردم بخش توانبخشی است و بسیاری از افراد مشکل توانبخشی دارند. بخشی از آنها عملهای سنگین انجام دادهاند اما به دلیل عدم توانبخشی از زندگی محروم هستند.
هاشمی با تاکید بر اهمیت آموزش همگانی و آگاهی بخشی به مردم در حوزه سلامت گفت: امیدواریم انجمنها در جهت حقوق شهروندی به آموزش مردم کمک کنند و دولت هم در این زمینه برنامه داشته باشد تا بتوانیم در جهت آموزش مردم گام برداریم.
وزیر بهداشت افزود: ما به دلایلی نمیتوانیم جلوی برخی از کالاهای آسیبرسان را بگیریم، اما با آگاهی بخشی و وضع تعرفههای جدی موثر و بازدارنده میتوانیم جلوی آنها را بگیریم که متاسفانه مورد دوم یعنی وضع قوانین بازدارنده را نتوانستیم انجام دهیم، مثلا در موضوع سیگار که بسیاری از کشورها موفق شدند قوانین جدی در این زمینه وضع کنند، در حالی که ما نتوانستیم قانونی در این مورد وضع کنیم اما امیدواریم بتوانیم در جهت آموزش مردم گام برداریم.