فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ امروزه تغییر و تحولات محیطی ، رفتاری و اجتماعی ناشی از ماشینی شدن ، شهر سازی ، مهاجرت و تأثیر رسانه ها سبب رشد روز افزون مشکلات رفتاری در کودکان شده است.
پرخاشگری یکی از شایع ترین مشکلات رفتاری است که در اغلب کودکان دیده می شود و در صورت عدم تشخیص به موقع ممکن است مشکلات جدی تری را در دوران نوجوانی و بزرگسالی از قبیل آسیب رساندن به دیگران ، افت تحصیلی ،بروز رفتارهای پرخطر و اشکال دیگر بیماری های روانی را برای آنان فراهم آورد.
عوامل مختلفی در محیط پیرامون کودکان وجود دارند که می توانند منجر به بروز رفتارهای پرخاشگرانه در آن ها شوند.
به عنوان مثال مشکلات استرس زای خانوادگی از قبیل از دست دادن شخص مورد علاقه ، جدایی و طلاق والدین ، دعوا و نزاع و مشکلات رفتاری بین والدین از جمله عوامل مهمی است که منجر به بروز احساس ناکامی و ناراحتی در کودکان می شود.
فقدان مهارت های اجتماعی و پرخاشگری کودکان
برخی از محققان علت پرخاشگری در کودکان را ، نداشتن مهارت های اجتماعی لازم در شرایط بحرانی می دانند.
در واقع کودکانی که از مهارت های اجتماعی ضعیفی برخوردار بوده و توانایی برقراری ارتباط مناسب و مؤثر با همسالان خود را ندارند ، به خشم و خشونت متوسل می شوند تا این کمبود را جبران کنند.
نقش وراثت در پرخاشگری کودکان
تحقیقات نشان داده است همانگونه که خصوصیات جسمانی مانند رنگ چشم ، مو ، قد و..از والدین به فرزند منتقل می شوند ، خصوصیات روانی نیز قابلیت انتقال داشته و از والدین به فرزندان منتقل می شوند.
برخی کودکان پرخاشگر ، پدر و مادر یا اجدادشان زمینه ی پرخاشگری دارند و آن را به کودکان خود منتقل می کنند.
علل جسمانی در پرخاشگری کودکان
بررسی ها نشان می دهد کودکانی که از نظر جسمانی مشکلاتی مانند کم کاری یا پرکاری برخی غدد ، مشکلات بینایی و کم خونی را تجربه می کنند ، آمادگی بیشتری برای بروز پرخاشگری دارند و بیش از افراد سالم ممکن است پرخاشگری را تجربه کنند.
ناکامی در رسیدن به خواسته ها
محققان موانعی که بر سر راه کودکان قرار می گیرد و اورا از رسیدن به خواسته هایش باز می دارد ، عامل مهمی در پرخاشگری کودکان می دانند.
هنگامی که کودکان خواسته های خودرا دست نایافتنی ببینند و از تحقق آن ناامید شوند ، به خشم روی می آورند و پرخاشگر می شوند.
الگو گرفتن از اطرافیان
گاهی کودکان پرخاشگری را از والدین ، دوستان و فیلم هایی که می بینند ، تقلید کرده و آن را ابراز می کنند.
نابسامانی در خانواده
محققان بر این باورند همانطور که فضای سالم و بدور از تنش در خانواده می تواند زمینه را برای رشد و کمال فرزندان فراهم کند ، محیط نا بسامان و ناسالم خانواده نیز عامل مؤثری در افزایش پرخاشگری کودکان خواهد بود.
تأثیرات محیط خانواده در درمان پرخاشگری کودکان
والدین می توانند از طریق ایجاد روابط دوستانه و محیط گرم تا حدی زمینه ی پرخاشگری در کودکان را کاهش دهند.
با ذکر ملاطفت ها و خوبی ها در خانواده می توان بذر محبت را در قلب افراد کاشت و آن ها را نسبت به یکدیگر خوشبین کرد.
نقش اشتغال در غلبه بر پرخاشگری کودکان
باتوجه به اینکه بیکاری و نداشتن وظیفه ، فرد را دچار پرخاشگری می کند ، می توان کودک را به کار مورد علاقه اش سرگرم نمود تا فرصت فکر کردن به پرخاشگری را نداشته باشد.