در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۲۵۶۳
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۵
استفاده از مکمل ویتامین D یا آفتاب گیری می­تواند به بالا بردن سطح این ویتامین در بدن کمک کند.
به گزارش خبرگزاری دانا، گروه سلامت؛ به احتمال قوی می­دانید که منبع اصلی ویتامین D جذب نورخورشید است. این ویتامین از طریق تابش نور آفتاب بر پوست جذب می­شود و برای رشد و محکم شدن استخوان و سلامت بدن ضروری است. ارتباط مستقیمی بین بیماری­ها و کمبود ویتامین D در بدن وجود دارد. علت و اثرات این رابطه به طور کامل روشن نیست اما استفاده از مکمل ویتامین D یا آفتاب گیری می­تواند به بالا بردن سطح این ویتامین در بدن کمک کند.

جبران کمبود ویتامین D از طریق تغذیه نیز امکان پذیر است. اما متاسفانه ویتامین D در مواد غذایی محدودی وجود دارد. به طور مثال ماهی سالمون منبع خوبی از این ویتامین است که نوع دریایی این ماهی نسبت به گونه­های پرورشی آن منبع بهتری می­باشد. زرده تخم مرغ نیز از موادی است که حاوی مقادیر کمی ویتامین D است. امروزه با رشد صنعت و کشاورزی برخی خوراکی­ها مانند شیر، غلات و آبمیوه­ها با ویتامین D غنی سازی می­شوند.

کمبود ویتامین D چه عواقبی در پی دارد؟

دردهای استخوانی، ضعف عضلانی، خستگی و تغیرات خلق و خو از علائم شایع کمبود ویتامین D در بدن است.

با وجود اینکه علائم ذکر شده علل مختلفی می­تواند داشته باشد، اما اگر اخیرا در سبک زندگی خود تغییری نداشته­اید بدانید که احتمالا از کمبود ویتامین D رنج می­برید. بنابراین با پزشک خود و یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا میزان ویتامین D در خون شما بررسی شود. در اینصورت می­توان تصمیم گرفت که نیاز به مصرف مکمل دارید و یا می­توانید با خوردن برخی مواد غذایی این نیاز را تامین کنید. انجام آزمایش کنترلی به صورت سالیانه توصیه می­شود. تحقیقات نشان می­دهد هر یک از افراد در گروه­های زیر بیشتر در معرض ابتلا به کمبود ویتامین D قرار دارند.

- افرادی که پوست تیره دارند

- بیماران خاص و بیماری­های زمینه­ای

- مصرف داروهای خاص

- مردمی که در کشور­های دورتری نسبت به خط استوا زندگی می­کنند

خطرات ناشی از کمبود ویتامین D


کمبود ویتامین D  با ما چه کار می کند؟

ببیماری ­های تنفسی

تحقیقات اولیه فراوانی در رابطه با مفید بودن ویتامین D و کنترل و پیشگیری از کووید 19 وجود دارد. البته هیچ کدام هنوز نهایی نشده و به اثبات نرسیده اند اما تحقیقات گذشته نشان می­دهد که رابطه­ای بین ویتامین D و پیشگیری از بیماری­های تنفسی مانند پنومنی،برونشیت و سینوزیت وجود دارد. محققین با بررسی هزاران نفر از افراد دریافتند که مصرف ویتامین D، میزان 12 درصد از ابتلا به بیماری­های تنفسی می­کاهد. میزان تاثیر این ویتامین به عواملی بستگی دارد که که طی تحقیق قابل بررسی نبوده، برای مثال تزریق واکسن آنفولانزا در ریسک ابتلا موثر است. در این رابطه نتایج مختلفی به دست آمده، از طرفی مصرف ویتامین D تزریق واکسن آنفولانزا را بی اثر می­کند، از سوی دیگر تحقیقات نشان می­دهد دانش آموزانی که مکمل مصرف می­کنند 42% کمتر احتمال ابتلا به آنفولانزا دارند. همانطور که گفته شد هنوز برای تایید رابطه میان مکمل ویتامین D و کووید 19 زود می­باشد با این حال مطالعاتی وجود دارد که نشان می­دهد در جوامعی که کمبود ویتامین D شایع­تر است نرخ مرگ و میر در اثر کووید 19 نیز بالاتر است.

پوکی استخوان

یکی از نقش­های مهم ویتامین D در بدن حفظ سلامت اسکلت و استخوان ها است. سطح پایین ویتامین D در بدن منجر به کاهش ذخیره کلسیم در استخوان­ها می­شود و احتمال شکستگی استخوانی را بالا می­برد. همچنین می­تواند افراد را در معرض خطر پوکی استخوان قرار دهد. با بالا رفتن سن و پیری، هنگامیکه سرعت تولید استخوان در بدن کمتر از سرعت تحلیل استخوان شود،پوکی استخوان رخ می­دهد.

افسردگی

اگر از اختلالات عاطفی فصلی رنج می­برید، باید بدانید که کمبود ویتامین D می­تواند خطر ابتلا به افسردگی را افزایش می­دهد. جالب است بدانید که ویتامین D به ویتامین آفتاب مشهور است زیرا بیشتر افراد مقادیر زیادی از این ویتامین را از طریق آفتاب دریافت می­کنند. بر اساس تحقیقات شواهدی مبنی بر رابطه میان میزان ویتامین D و خلق و خوی افراد وجود دارد. یکی از همین تحقیقات نشان داد که مصرف مکمل ویتامین D به بهبود خلق و خوی زنان مبتلا به دیابت نوع دو کمک کرده است. به این افراد طی شش ماه دوز بالایی از ویتامین داده شد و در نهایت کاهش چشمگیری در میزان افسردگی و خشونت در این زنان دیده شد و به بهبود سلامت روان آنها کمک کرد. حتی در برخی از موارد به این اشاره شده است که مکمل ویتامین D به خوبی داروهای ضدافسردگی عمل می­کند. اگر علائمی از افسردگی مانند احساس پوچی، ناامیدی، تحریک پذیری،خشکی، تغییرات در اشتها و افکار مزاحم مانند تمایل به خودکشی در خود احساس می­کنید، حتما با پزشک خود مشورت کنید تا سطح ویتامین D شما بررسی شود چرا که ممکن است این علائم ناشی از کمبود این ویتامین در بدنتان باشد.

ارسال نظر