در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۴۳۲۳
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۹ - ۰۷:۵۸
آمارها نشان می دهد از ابتدای شیوع ویروس کرونا تا کنون ۸۹ درصد جمعیت دانش‌آموزی جهان در ۱۸۸ کشور از حضور در مراکز آموزشی و کارگاه‌های فنی و حرفه‌ای به دلیل کرونا محروم شده‌اند.

نرگس درودیان، خبرگزاری دانا، سرویس آموزش؛ در تعطیلات کرونا، خدمات آزمون و صدور گواهی پایان دوره در سازمان فنی و حرفه‌ای ۱۰ برابر شده است. این سخن یک آموزشگاه‌دار فنی و حرفه‌ای است که دل پری از تعطیلی کرونا، بلاتکلیفی دانش‌آموزان و افزایش تعرفه‌های دولتی دارد.

آمار منتشر شده از سوی فعالان آموزش های مهارتی یا همان فنی و حرفه ای در کشور حاکی از آن است که ۷۰ درصد این آموزشها توسط بخش خصوصی یعنی آموزشگاه های فنی و حرفه ای ارائه و تنها ۳۰ درصد از کل آموزشهای مهارتی در مراکز دولتی انجام می شود.

رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور هاشمی اما می گوید در شرایط فعلی نباید از رسالت آموزشی خود فاصله بگیریم و خدمات مجازی سازمان باید به راحتی در دسترس مخاطبان باشد.

علی اوسط هاشمی، با تأکید بر این که «تغییر» و «بازنگری» و «تمرکززدایی» در سازمان «الزام آور» و جدی است گفت: این تغییر در حوزه آموزش و پژوهش ضرورتی اجتناب ناپذیر و در شرایط فعلی و تعطیلی مراکز آموزشی کشور، در حوزه مهارت آموزی نیازمند برنامه ای جامع هستیم که پاسخگوی نیاز مخاطبان باشد تا جامعه را به تعطیلی سوق ندهد.

وی به نامگذاری سال جاری به عنوان «جهش تولید اشاره کرد و گفت: نگاه ما در سازمان آموزش فنی و حرفه ای از نیمه دوم سال ۱۳۹۸ به ارتقا و «جهش مهارت» بر پایه شکل گیری تغییر جدی و منطبق با نیاز زمان بوده است و ارتقای وزن مهارت در جامعه را همواره در گفتمان خود لحاظ کرده ایم.

وی افزود: فعلیت بخشیدن به مطالبه مقام معظم رهبری در جهش تولید با ارزش بخشیدن به انسانیتِ انسان توانمند (مجهز به توان علمی و توان مهارتی) محقق می شود.

مدیرکل دفتر آموزش‌های فنی، حرفه‌ای و کاردانش در رابطه با اینکه سال تحصیلی آینده نیز احتمالاً درگیر کرونا خواهیم بود گفته مطمئناً سال آینده استان‌ها یا وضعیت قرمز دارند و یا سفید و زرد و استان به استان وضعیت متفاوت خواهد بود. و حتی در یک استان منطقه به منطقه وضعیت متفاوتی وجود دارد. ما متناسب با هر استان باید وضعیت درس را مشخص کنیم. البته در طراحی و برنامه ریزی وضعیت‌های مختلف دیده شده است و هر منطقه‌ای که وضعیت مناسبی داشت به صورت حضوری آموزش‌ها ارائه خواهد شد.

آذرکیش با بیان اینکه هر تصمیمی گرفته شود متناسب با مصوبات ستاد ملی کرونا خواهد بود و اینکه انعطاف در برنامه‌ها در شرایط بحران و اضطرار را داریم، بیان کرد: اولین اولویت ما در آموزش و پرورش سلامت بچه هاست. اما باید تعادلی میان سلامت و آموزش نیز برقرار کنیم.

وی درباره اینکه آیا در برنامه‌های آموزش درسی تلویزیونی سهم آموزش‌های مهارتی افزایش خواهد یافت، گفت: ما برای هنرستان‌ها یک سری اقتضائاتی داریم. سهم آموزش‌های مهارتی در برنامه درسی تلویزیونی را زیاد کرده ایم و از همه روش‌های دیگر هم کمک می‌گیریم تا به تکمیل فرایند آموزش برسیم. درسنامه، تهیه فیلم، اسلاید و استفاده از بستر فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی در بحث محتوای کاردانش و فنی حرفه ای را در نظر داریم و چندین باکس هم در برنامه تلویزیونی خواهیم داشت. شبکه شاد نیز برای تدریس و رفع اشکالات است. اما باید توجه کرد که برخی دروس کارگاهی هستند و در تلویزیون ما بخشی از دروس و رشته‌ها را می‌توانیم آموزش دهیم.

آذرکیش گفت: دروس کارگاهی صرف مثل تراشکاری، جوشکاری، مکانیک خودرو، منبت و برق ساختمان یا طراحی دوخت و… رشته‌هایی نیستند که بتوان آنها را به صورت مجازی آموزش داد. هر چند برای همین دروس نیز در سه وضعیتی که گفتم طراحی‌هایی داریم.

به نظر می‌رسد با ادامه تعطیلی مدارس و دانشگاه ها به دلیل ماهیت دروس فنی و حرفه ای و کاردانش شاید همچنان بیشترین چالش‌ها متوجه تکمیل فرایند آموزشی این رشته‌ها باشد به گونه‌ای که اطمینان حاصل شود فارغ التحصیلانی با مهارت، خروجی این رشته هاخواهد بود. این روزها جریان هدایت تحصیلی نیز برقرار و ممکن است نگاهی به فرایند آموزش هنرستان‌ها با توجه به ماهیت کارگاهی و تقریباً غیرممکن بود آموزش‌های مجازی دروس کارگاهی آن در دوران تعطیلی مدارس به دلیل شیوع کرونا تأثیری مستقیم و غیرمستقیم در تمایل خانواده‌ها به این رشته‌ها ایجاد کند.

از همین رو لازم است که برای هنرستان‌ها جدای از فرایند عمومی تعلیم و تربیت و راه حل های معمول مثل آموزش مجازی، پروتکل بهداشتی جدی تری برای آموزش حضوری و جریان آموزشی تعریف کرد و این مهم را به صورت شفاف‌تری با خانواده‌ها در میان گذاشت. در صورت عملی نبودن شرایط آموزش حضوری در صورت تداوم بیماری کرونا و شدت گرفتن آن، باید به راه حل های خلاقانه تری برای آموزش در شاخه‌های فنی و حرفه ای و کاردانش اندیشیده شود.


ارسال نظر