به گزارش خبرگزاری دانا، به نقل از ایسنا دولت چين از مدتي پيش نسبت به اين که پرطرفدارترين الگوهاي مرد کشور ديگر مثل قهرمانان نظامي، شخصيتهاي قدرتمند با اندام ورزشکارانه نيستند، ابراز نگراني کرده است. حتي شي جينپينگ، رييسجمهوري چين و از هواداران مشهور فوتبال از مدتها پيش به دنبال پرورش ستارههاي ورزشي بهتر بوده است.
اما عنوان طرحي که وزارت آموزش و پرورش چين اخيرا منتشر کرده هيچ شک و شبههاي در رابطه با هدف نهايي آنها باقي نميگذارد. بنابر اين طرح، مدارس بايد دورههاي تربيت بدني خود را به طور کامل اصلاح کنند و روند استخدام معلمان را نيز بهبود بخشند.
اين طرح به مدارس توصيه کرده ورزشکاران بازنشسته و افراد با پسزمينه ورزشي را استخدام کنند و به منظور "پرورش مردانگي در دانش آموزان" روي "رشد و توسعه جدي" برخي ورزشهاي به خصوص از جمله فوتبال تمرکز داشته باشند.
اين يک اعمال فشار جدي است آن هم در کشوري که رسانههايش بايد ستارهها را افرادي بيعيبونقص و مسئوليتپذير در قبال جامعه نشان دهند.
اما برخي نشانهها خيلي پيشتر از وقوع چنين اتفاقي خبر ميدادند. ماه مه گذشته، سي زفو، نماينده نهاد عاليرتبه مشورتي در چين گفت بسياري از مردان جوان چيني " ضعيف و ترسو شدهاند و براي خود ارزش قايل نيستند. "
او ادعا کرد چنين گرايشهايي در ميان مردان جوان چيني رواج يافته، مسالهاي که اگر "به شکلي کارآمد مديريت نشود، به طور حتم بقا و توسعه ملت چين را به خطر خواهد انداخت. "
سي زفو همچنين محيط خانه را تا حدي در بروز اين اتفاق موثر دانست به اين دليل که در چين بيشتر پسران به دست مادرها و مادربزرگهايشان تربيت ميشوند. او علاوه بر اين به اين نکته هم اشاره کرد که افزايش روز افزون محبوبيت برخي از سلبريتيهاي مرد به اين معناست که بسياري از کودکان "ديگر نميخواهند قهرمان نظامي باشند."
او در نهايت گفت براي تضمين برخورداري جوانان کشور از آموزشي متعادل، مدارس بايد نقشي اساسيتر بازي کنند.
طرح سازمان آموزش و پرورش به طور عمده با واکنشهاي منفي از سوي مردم چين روبهرو شد. صدها هزار نفر از شهروندان اين کشور خشم خود را در رسانههاي اجتماعي بيان کردند و بسياري هم پيام دولت را جنسيتزده دانستند.
"زنانه شدن حالا ديگر به عبارتي تحقيرکننده تبديل شده؟" اين جملهايست که يکي از کاربران شبکه اجتماعي ويبو به اشتراک گذاشت و بيش از ۲۰۰ هزار نفر آن را "لايک" کردند. يک کاربر ديگر هم نوشت: " پسرها هم انسان هستند … احساساتي و خجالتي بودن و داشتن رفتار ملايم از جمله ويژگيهاي انسان هستند."
يکي از کاربران اين سوال را مطرح کرد: " مردان از چه ميترسند؟ اين که مثل زنها باشند؟"
در يک پست ديگر هم آمده بود: "در کشور تعداد مردان ۷۰ ميليون نفر بيشتر از زنان است. نسبت جنسي در هيچ کشور ديگر دنيا تا اين حد نامتناسب نيست. اين همه مردانگي کافي نيست؟" يک نفر ديگر هم گفت: " هيچ يک از اين طرحها را زنان ارائه ندادهاند."
پيش از اين هم در رابطه با اين که رهبران عاليرتبه چين اکثرا مرد هستند، مطالبي منتشر شده بود.
اما طرح وزارت آموزش و پرورش از سوي برخي رسانهها با استقبال روبرو شد. روزنامه دولتي گلوبال تايمز نوشت: " اين طرح حامياني هم داشته است."
برخي از کاربران شبکه اجتماعي "سينا ويبو" روي سلبريتيهاي مرد کشور انگشت گذاشته و آنها را مقصر دانستهاند. گروه موسيقي تياف بويز و لو هان، خواننده چيني در اين دسته قرار ميگيرند، همينطور بسياري از ستارههاي موسيقي پاپ کرهاي.
با اين که شخصيتهاي معروفي نظير يائو مينگ، ستاره بسکتبال چين توانستهاند در خارج از کشور به شهرت دست يابند، اما اينطور که پيداست طرح وزارت آموزش و پرورش به طور ويژه روي فوتبال تاکيد دارد.
جاي تعجب هم ندارد. رييسجمهوري کشور قبلا هم از اميدهايش براي تبديل شدن چين به يکي از ابرقدرتهاي فوتبال دنيا تا سال ۲۰۵۰ صحبت کرده بود.
اما تلاشهاي مکرر براي ارتقاء سطح فوتبال کشور با شکست مواجه شده و حتي به عنوان امري غيرممکن مورد تمسخر هم قرار گرفته است. استعفاي دو سال پيش مارچلو ليپي از مربيگري تيم ملي فوتبال چين هم پاسخي به همين مساله بود. اين مربي ايتاليايي سال ۲۰۰۶ تيم ملي کشورش را به قهرماني جام جهاني رساند.
در همين حال، دولت طي ماههاي اخير در تلاش بوده الگوهايي جديد را به جوانان چين معرفي و برايشان تبليغ کند.
اما همهگيري کوويد-۱۹ فرصتي عالي براي اثبات نقش تاثيرگذار زنان به عنوان کارکنان خط مقدم بود.
دستاوردهاي فضايي چين در سال گذش ته هم يک فرصت درخشان ديگر بود تا شخصيتهاي نظير ژو چنگيو شناخته شوند. اين زن ۲۴ ساله به عنوان جوانترين فرمانده در مرکز فضايي ونچانگ، به يکي از ستارگان شبکههاي اجتماعي چين تبديل شد.
اما همانطور که سي زفو سال گذشته گفت، علاقه جوانان چيني به تبديل شدن به سربازان، ماموران پليس يا آتشنشانان قدرتمند و شجاع کاهش يافته است.