فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ با اینکه اغلب ما نشانه های افسردگی را می شناسیم ، اما بسیار سخت می توانیم افسردگی یک نوجوان را تشخیص دهیم.
لازم است بدانید که افسردگی در نوجوانان با علائم و نشانه های متفاوتی خودرا نشان می دهد. شایع ترین علامت افسردگی در نوجوان ، ناراحتی و اندوه بی دلیل است. نوجوان افسرده تحریک پذیر و مضطرب است و با کوچک ترین مسأله ای عصبانی می شود و دادوبیداد می کند. گاهی هم ممکن است علائم جسمی داشته باشد ، از سردرد و دل درد شکایت کند ، دچار بی خوابی و تغییر عادات خواب شود و بی دلیل گریه کند.
نوجوان افسرده بسیار حساس است و تحمل شکست را ندارد. از هم سن و سالان ودوستانش دور می شود ،از فعالیت های مورد علاقه و روزانه ی خود دست کشیده و اعتماد به نفس خودرا از دست میدهد.افکار و رفتارهای ناامید کننده و مخرب از یک سو تمرکز و تصمیم گیری را برای او دشوار می سازد و از طرف دیگر موجب شکست و شرمساری وی می گردد.در صورت ادامه یافتن افسردگی ممکن است عادات غذا خوردن او هم تغییر کند و بسته به اینکه در این زمان پرخوری کند یا بی اشتها شود ، دچار اضافه وزن یا لاغری بیش از حد می گردد.
علل
بسیاری ازروان پزشکان معتقدند که استرس های محیطی و حوادث زندگی نقش مهمی در بروز افسردگی دارند. خشم های سرکوب شده ، اتکا و احتیاج زیاد به محبت دیگران ، احساس گناه و حقارت شدید، اضطراب و ترس زیاد را می توان از مهم ترین عوامل افسردگی در نوجوانان دانست.
هم چنین رفتارهای نابهنجار والدین مانند اضطراب زیاد و عدم اعتماد به نفس ، وسواس ، احساس گناه شدید ، پرخاشگری و حساسیت زیاد می توانند موجب بروز رفتارهای نابهنجار در کودکان و نوجوانان شوند.
راهکارهای درمانی
والدین درمانی
والدین درمانی بهترین راهی است که نوجوان افسرده رااز شرایط استرس زا خارج می کند. والدینی که نمی توانند در این دوره حساس با نوجوان شان ارتباط برقرار کنند ، فرزندان خود را از بیان ترس ها و نگرانی هایش گریزان می کنند و آن ها را به جوانانی افسرده تبدیل می کنند.
درمقابل آن دسته از والدینی که با هوشیاری برای نوجوان شان وقت و انرژی می گذارند ، از پیش داوری و پیش بینی نابجا خودداری می کنند و به گفت و گو با نوجوان شان اهمیت می دهند و درمورد مسائل مختلف با آنان صحبت می کنند ، بهتر می توانند نوجوان خودرا در غلبه بر نگرانی و مقابله با استرس هایش یاری کنند.
ورزش درمانی
آمادگی جسمی مطلوب و فعالیت های بدنی ، یکی از بهترین راهکارها برای پیشگیری و مقابله با افسردگی و دیگر اختلالات روانی محسوب می شود.ئورزش کردن علاوه بر افزایش قدرت و نیرو و افزایش مقاومت قلب و عروق ، استرس و اضطراب را هم کاهش می دهد و روح و روان انسان را شاداب می گرداند.
روان درمانی
در این روش فرد افسرده در مورد مشکلاتی که با آن مواجه است ، به شکل رودررو با روان درمانگر صحبت می کند.
مشاوره درمانی
درد ودل با مربی ، فرد دلسوز و آگاه به نوجوان کمک می کند تا احساسات سرکوب شده خودرا تخلیه کند و به آرامش دست یابد.
درمان های جسمی و دارویی
هرگاه گرفتاری کودک یا نوجوان شدید باشد و به درمان های گفتگو محور جواب ندهد ، احتمالا تجویز دارو توسط روانپزشک در نظر گرفته می شود.