اینجا آبادان است و آبادان میماند.
محمدامین قاسمی پیربلوطی، خبرگزاری دانا، گروه فرهنگ؛ هشت سال دفاع مقدس همچون یک بمب عظیم بود که روزگاری بر تن این مرزوبوم منفجر شد و آثار عمیقی از خود بر جای گذاشت. بمبی که ترکشهای بیشمار آن هنوز در گوشه و کنار میهن ما فرورفته و هرکدام از آنها یادآور دلاوریها، فداکاریها و ازجانگذشتگیهای گوناگونی اند که درفش آیینهنمای هویت ملی ما را زینت میبخشند. در طی این سالها روایتهای مختلف و متعددی از دوران دفاع مقدس شنیده یا دیدهایم، اما این رخداد آنچنان ژرف و بیکران است که هرازچندگاهی تکهای نهانمانده از آن یافت میشود و ما را با واقعیتهایی روشنگر و مسیرساز، آشنا مینماید.
فیلم «آبادان یازده 60» یکی از جدیدترین آثار حوزهی دفاع مقدس است که به روایت رشادتها و تلاشهای بیوقفهی کارکنان رادیو نفت آبادان در نخستین روزهای جنگ میپردازد. عدد 1160 در عنوان فیلم به موج رادیو نفت آبادان اشاره دارد، موجی که برای خاموشنشدنش راهی پرپیچ وخم و آبیاریشده با خون طی شد. در ابتدای فیلم متوجه میشویم که خرمشهر در حال سقوط است و دشمنان بعثی تا یک قدمی آبادان پیشروی کردهاند. در این میان اما کارکنان رادیو نفت آبادان حاضر به تعطیلی رادیو نمیشوند و با جدیت تلاش میکنند تا وظیفهی خطیر خود را در قبال اطلاعرسانی به مردم و حفظ روحیهی عمومی افراد انجام دهند.
مهرداد خوشبخت و حسین ترابنژاد نویسندگی اثر را برعهده داشتهاند و خود مهرداد خوشبخت نیز بر صندلی کارگردانی نشستهاست. از میان بازیگران فیلم نیز میتوان به علیرضا کمالی، حسن معجونی، نادر سلیمانی، حمیدرضا محمدی، ویدا جوان وشبنم گودرزی اشاره کرد. «آبادان یازده 60» نخستین بار در سی و هشتمین جشنوارهی فیلم فجر به نمایش درآمد و موفق شد که جایزهی ویژهی سردار سلیمانی را از آن خود کند.
تاکنون در عمدهی فیلمهای مربوط به دفاع مقدس با آنچه در دل میدان جنگ بر رزمندگان و حواشی آن میگذشت، آشنا شدهایم؛ اما نشستن به تماشای «آبادان یازده 60» میتواند ما را با برگی از دفتر دفاع مقدس روبهرو سازد که پیش از این چندان موردتوجه قرار نگرفتهبود. در زمانی که خبری از اینترنت و تلفنهمراه و دیگر ابزارهای ارتباطی نوین نبود، رادیو بهعنوان رسانهای که هم دسترسی عمومی به آن وجود داشت و هم از قابلیت مخابرهی آنی اخبار و اطلاعات برخوردار بود، ابزاری کلیدی برای بسیج همگانی و هماهنگیهای لازم در شرایط بحرانی بهشمار میرفت. اگر از این دریچه به موضوع نگاه کنیم، جنبوجوشهای کارکنان رادیو در شرایطی که شهر زیر آتش خمپارهها و موشکهای دشمن قرار دارد، کم از تکاپوها و ایثارگریهای رزمندگان در خط مقدم ندارد؛چون هر دو سوی این جبهه در راستای یک هدف و آرمان مشترک، قطرات خون و عرقشان با یکدیگر آمیخته شد تا همچنان این آوا در وجودمان طنینانداز شود که اینجا ایران است و ایران میماند.