پردیس تاج، خبرگزاری دانا، گروه سبک زندگی؛ لازم است بدانید که اساساً براي کودکان 8 سال به بالا، با وضعيت بدنی متوسط و فاقد هرگونه بيماری خاص، روزه گرفتن مشکل خاصی ايجاد نمی کند؛ البته کودکانی که با ضعف جسمانی وبرو هستند و يا از وزن کمتری نسبت به قدشان برخوردارند، بايد قبل از آغاز به روزه گرفتن توسط پزشک متخصص مورد بررسی و معاينه قرار گيرند و در صورت احتمال وجود بيماری، پيش از شروع به روزه گرفتن، مورد مداوا قرار گيرند.
چگونه کودک را با ماه رمضان آشنا کنیم؟
۱- با زبان ساده برای کودک خود توضیح دهید.
در وهلهی اول باید بدانید که برای توضیح هر مسئلهای لازم است که به سن کودک خود توجه داشته باشید و متناسب با سن او برای فرزندتان توضیح دهید. بنابراین بر اساس فهم و تجربیات آنها، ماه رمضان را به آنها معرفی کنید. با یادآوری از مهمانیهای که در آن به کودکان خوش گذشته است، ماه رمضان را نیز مانند یک مهمانی پر از خوبی و خوشی توسط خدا توضیح دهید و از ویژگیهایی مانند صحبت با خدا، خواستن و امید به اجابت خدا ، مهربانی با دیگران و مواردی که کودکان به آنها علاقه دارند صحبت کنید.
۲- قصه گویی را فراموش نکنید.
داستانها همیشه برای کودکان جذاب و شنیدنی هستند. میتوانید داستان زندگی ائمه و پیامبران الهی را به صورت کودکانه و متناسب با سن کودک برای او بخوانید و همچنین میتوانید برای قصه گویی از عروسکهای بندانگشتی یا بزرگتر استفاده کنید. استفاده از کتابهای مذهبی کودکانه و مصور با صداهای مخصوص داستان گویی روش موثر دیگر می باشد.
۳- تجربههای زمان کودکی خود را با فرزندتان در میان بگذارید.
از اولین تجربه های خود در روزه داری با کودک سخن بگویید و از آنها نیز بخواهید تا تجربههای خود در هر موردی از ماه رمضان که تجربه کردهاند را در ذهن و خاطرات خود نگه دارند. و همچنین با لحنی محبت آمیز و کودکانه، ارزشهای اخلاقی همچون وفای به عهد و ایثار و راز داری و راستگویی و امانت داری و حفظ زبان از خطاها در ماه رمضان را به کودک آموزش دهید.
۴- از کودک بخواهید در چیدمان سفره کمکتان کند.
کمک کردن کودک برای چیدن سفرهی سحری و افطاری، ذوق کودک را چندین برابر میکند. بنابراین از او بخواهید تا به شما کمک کند و همچنین درست کردن غذای مورد علاقهی کودک سبب میشود تا احساس مثبتی نسبت به ماه رمضان داشته باشد.
۵- به عنوان والد، مهربان و خوش رفتار باشید.
کودکان، مقلدان خوبی هستند بنابراین به عنوان والد وظیفه دارید که رفتار خوبی با فرزند خود داشته باشید تا کودک شما احساس منفی نسبت به روزه گرفتن و ماه رمضان نداشته باشد. کودک را به قرآن خواندن تشویق کنید و از یاد نبرید که خواندن قرآن در کنار فرزندتان سبب میشود که او نیز به چنین مسائلی پایبند باشد و حفظ سورههای کوتاه میتواند تشویق و انگیزهای برای کودک باشد.
۶- صبور باشید.
برای آموزش مفاهیم دینی به کودکان باید صبر زیادی داشته باشید چرا که ممکن است در طی آموزش با مشکلاتی روبرو شوید. به طور مثال دیدن تعارضات جامعه با آموزشهای والدین یکی از مشکلات در این زمینه میباشد یعنی کودکی که فردی را در حال روزه خواری میبیند و خود به تازگی با روزه داری آشنا شده است را دچار تعارض میکند. به همین دلیل کودک را با روزههای کله گنجشکی نیز آشنا کنید تا در شرایط خاص، بتوانید پاسخی مودبانه و مناسب به کودک دهید.
نکته: از آنجایی که کودکان دردورهی رشد هستند بنابراین باید برنامهی غذایی کودک را به صورتی تنظیم کنید که همهی مواد مغذی و مقوی مورد نياز بدن کودک تامين شود و احساس ضعف و ناتوانی نداشته باشد.