فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ آیا تا بحال برایتان پیش آمده که با احساس تلخی در دهان بیدار شوید و این موضوع آزار دهنده روزتان را خراب کند ؟ عوامل مختلفی می تواند دلیل بر این أمر باشد که با تشخیص و درمان آن می توانید مشکل تلخی دهان تان را در صبح از بین ببرید و زندگی شیرین تری را تجربه کنید.
مهم ترین عوامل
رفلاکس معده
رفلاکس معده یا برگشت اسید از معده به مری نیز می تواند احساس تلخی مزگی را در صبح به دنبال داشته باشد. درواقع هنگامی که دریچه ی بین مری و معده ضعیف می شود یا به آن اسیب وارد می شود ، اسید از معده خارج شده و در معده و قفسه ی سینه احساس سوزش همراه با تلخی دهان ایجاد می شود.
استفاده از داروهای بیولوژیکی و شیمی درمانی
شیمی درمانی و استفاده از داروهای بیولوژیکی باعث می شود طعم دهان تغییر کند و طعم تلخ ، فلزی و شوری به خود بگیرد.
سینوزیت
سینوزیت یکی از بیماری هایی است که در آن سینوس های بینی گرفته می شود و فرد با از بین رفتن احساس طعم و بو یا احساس تلخی دهان مواجه می شود.
کاهش میزان ویتامین ها
یکی از علت های تلخی دهان در صبح می تواند ناشی از کمبود ویتامین باشد. ویتامین ها و مواد مغذی برای درک اندام های بدن از جمله درک بو ، مزه و طعم ضروری هستند و مستقیما بر حس چشایی و بویایی تأثیر می گذارند. البته لازم به ذکر است که افزایش ویتامین ها نیز می تواند باعث تلخی دهان شود. برای مثال کمبود ویتامین ب12 باعث تلخی دهان در صبح و هم چنین از دست دادن تشخیص طعم غذاها می شود. از طرفی افزایش روی در بدن هم می تواند یکی از علل تلخی دهان در صبح به شمار رود.
بارداری
خانم هایی که در مراحل اولیه بارداری هستند ، ممکن است تغییراتی را در حس چشایی خود احساس کنند. احتمال دارد برای آن ها در این دوران غذاها طعم همیشگی را نداشته باشد یا دهان طعم فلزی و تلخی به خود بگیرد.
انجام جراحی
در جراحی هایی که مربوط به بینی، حلق و دهان باشند ، احتمال دارد به عصب های مربوط به جوانه چشایی یا غدد بزاق صدمه وارد شود و درنتیجه فرد به تلخی دهان در صبح و اختلال چشیدن در غذا دچار شود.
راه های درمان
تنظیم اسید معده
همان طور که بیان شد ، یک علت تلخی دهان در صبح رفلاکس معده است که بر اثر آن اسید معده یا بخشی از ترکیبات معده تا نزدیکی گلو و دهان منتقل می شود. در این صورت معمولا متخصصین داروهای مخصوص خنثی کردن اسید معده را تجویز می کنند. این داروها گاهی اوقات بدون نسخه ی پزشک ارائه می شود که در صورت استفاده از آن ها و عدم بهبودی ، لازم است علت دقیق تر بررسی شود. هم چنین توصیه می شود برای جلوگیری از رفلاکس معده کمتر از غذاهای چرب و شور استفاده نمود.
جوش شیرین
استفاده از جوش شیرین برای شست و شوی دهان و دندان ها به رفع تلخی دهان کمک می کند. برای این منظور کافیست تا مسواک تان را کمی به جوش شیرین آغشته کنید و پس از پاکسازی ، دهان تان را آبکشی نمایید.
محلول شست و شوی دهان
محلول شست و شوی دهان تأثیر بسزایی در پیشگیری از تکثیر باکتری های دهان و دندان دارد و بهتر است در طول هفته دو الی سه مرتبه از آن ها استفاده کنید.
رعایت بهداشت دهان و دندان
یکی از مهم ترین عواملی که ممکن است موجب تلخی دهان شود ، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. برای جلوگیری از عفونت و تجمع باکتری ها در بین دهان و دندان باید مسواک زدن را جدی گرفت و حتی از نخ دندان برای پاکسازی بهتر دندان ها استفاده نمود.
مراجعه به پزشک
برای بررسی علت تلخی دهان گاهی لازم است به پزشک مراجعه نمود. پزشک در ابتدا علائم فرد را بررسی می کند و سپس در مورد سابقه ی پزشکی و داروهای مصرفی از بیمار سؤال می کند .