در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۶۸۳۸۵
تاریخ انتشار: ۱۳ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۵۸
نویسنده: فاطمه ترکاشوند
منظور از عادت(رفتاری مقاوم شده که بارها و بارها تکرار می شود).یک عادت ممکن است گاه به عنوان یک سرگرمی و گاه راهی برای رهایی از اضطراب روزانه کودک انتخاب شود


فاطمه ترکاشوند،کارشناس ارشد مشاوره، خبرگزاری دانا ؛ اغلب کودکان طی دوران رشد خود عادات و رفتارهای گوناگونی را تجربه می کنند که مورد تایید والدین و اطرافیان شان نیست؛ مانند ناخن جویدن، مکیدن انگشت، انگشت در بینی ، مو تاب دادن و چرخیدن متوالی. کودکان این عادات را کاملا غیر ارادی و ناخودگاه انجام می دهند و به هیچ وجه قصد آزردن دیگران را ندارند. منظور از عادت(رفتاری مقاوم شده که بارها و بارها تکرار می شود).یک عادت ممکن است گاه به عنوان یک سرگرمی  و گاه راهی برای رهایی از اضطراب روزانه کودک انتخاب شود اما در اینجا به عادت ناخن جویدن می پردازیم: برای درمان قطعی ناخن جویدن ابتدا باید مشخص کرد که دلیل این عادت چیست. اغلب والدین اولین باری که کودک را در حال جویدن ناخن می بینند، فورا او را انجام این کار منع می کنند و درصورت تکرار کودک را تنبیه می کنند، درحالی که ممکن است کودک خود متوجه این کار نباشد و به صورت ناخود آگاه اقدام به ناخن جویدن می کند. واکنش شدید والدین کودک، استرس ناشی از انجام دادن این کار و فشاری که والدین برای متوقف کردن عادت او به کودک وارد می کنند  را افزایش می دهد ،نتیجه عکس نشان می دهد و باعث تقویت این رفتار در کودک می شود ..عواملی که باعث می شود که این عادت تشدید شود :

استرس:جویدن ناخن می‌تواند نشانه استرس عاطفی و یا ذهنی باشد. به همین دلیل، این مسئله در میان کودکان عصبی، مضطرب و یا حساس وجود دارد. در چنین حالتی، جویدن ناخن راهی برای مقابله با این احساسات است. و والدین باید در صدد رفع آن برآیند.

والدین و ژنتیک: هرچند ژنتیک پاسخ دقیقی برای جویدن ناخن در کودکان نیست، اما نمی‌توان آن را رد کرد. کودکانی که والدین آن‌ها ناخن‌هایشان را می‌جویدند، بیشتر احتمال دارد که این کار را انجام دهند. حتی اگر والدین قبل از تولد کودک این عادت را داشته باشند، احتمال بروز آن در کودک بیشتر است.

گرسنگی:کودک ممکن است زمانی که خسته یا گرسنه باشد، ناخودآگاه و بدون کنترل به جویدن ناخن مشغول شود.

امادر اغلب موارد والدین نیز به کمک کودک آمده و عادت را تشدید می کنند و راههایی از قبیل بستن ناخن، تلخ کردن انگشتان، تمسخر، تهدید ، تنبیه انجام می دهند این رفتارها نه تنها ارزش درمانی ندارد بلکه ممکن است ناراحتی را تشدیدکند.درمان اساسی با شناخت علت بیماری و رفع اضطراب ، هیجان و ناراحتی کودک عملی خواهد بود. درمان باید ریشه ای و با درک مسائل مختلف کودک مبتلا صورت بگیرد.

و اما راهکارهایی در این مورد که می توان به آن اشاره کرد:

-کیفیت فضای عاطفی خانواده را افزایش دهید و فضایی شاد و امن ایجاد کنید.

-ویژگی های رفتاری مثبت او را تشویق، و نسبت به رفتارهای منفی او بی تفاوت باشید.

-در خانه و مدرسه مسئولیت ها را در حد توان به او واگذار کنید.

-از تمسخر، تهدید، سرزنش و مقایسه کودک با دیگران بپرهیزید.

-داشتن همبازی و وسایل سرگرم کننده نیز می‌تواند به درمان قطعی ناخن جویدن کمک کند

 و درنهایت توجه بیش از حد شما منجر به تشدید این رفتار در کودک می شود. صحبت کردن درمورد علت ناخن جویدن برای کودکان به دلیل اینکه نمی توانند احساسات خود را به وضوح بیان کنند سخت تر است به همین دلیل می توانید از روش های ملایمی مانند لمس کردن دست کودک و یا استفاده از یک کلمه به عنوان کد استفاده کنید.

 

ارسال نظر