فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ خستگی عاطفی حالتی است که فرد به علت مشکلات و استرس زندگی شخصی ، روزمره و شغلی احساس ناتوانی و کمبود انرژی میکند. افرادی که خستگی عاطفی را تجربه می کنند ، اغلب احساس می کنند که هیچ قدرت یا کنترلی بر آنچه در زندگی اتفاق می افتد ، ندارند و معمولا با یک دوره طولانی استرس مواجه اند.
اگر شما هم احساس خستگی می کنید و بعید می دانید بتوانید به طور طبیعی به شرایط قبل بازگردید ، به طوری که احساس می کنید در یک موقعیت گیر کرده یا به دام افتاده اید ، ، احتمالا شما دچار خستگی عاطفی شده اید.
علائم
افراد مختلف خستگی عاطفی را به صورت متفاوتی تجربه می کنند ، اما به طور کلی علائم آن عبارتند از؛
کمبود انگیزه
اختلالات خواب
کج خلقی
خستگی جسمی
احساس ناامیدی
حواس پرتی
سردرد
تغییر در اشتها
اختلال در تمرکز
افسردگی
احساس ترس
افزایش بدگمانی یا بدبینی
خشم غیر منطقی
علل بروز خستگی عاطفی
خستگی عاطفی معمولا پس از یک دوره استرس طولانی مدت یا مزمن مانند فرزنددار شدن ، از دست دادن شغل یا درگیری های ارتباطی و مالی اتفاق می افتد.
افکار ناکارآمد منفی ، احساسات دراماتیک و رفتارها و هیجانات تنظیم نشده نیز می تواند استرس را افزایش داده و باعث واکنش عاطفی ضعیف و در نهایت به فرسودگی عاطفی منتهی شود.
خود مراقبتی ضعیف و مراقبت تمام وقت از دیگران ، رضایت شغلی پایین ،عدم کنترل بر جوانب مختلف زندگی ، ساعت کاری بیش از حد ، دست و پنجه نرم کردن با یک بیماری مزمن ، درگیری های خانوادگی از جمله مهم ترین عواملی هستند که در ایجاد این اختلال نقش دارند.
چگونه خستگی عاطفی را بهبود بخشیم ؟
حذف یا کاهش عامل استرس زا
اگرچه همیشه امکان پذیر نیست ، اما راهکار مناسبی برای درمان استرس شدید و از بین بردن عامل استرس زاست. برای مثال اگر محیط کاری شما عامل خستگی عاطفی شما باشد ، تا حد امکان به تغییر شغل یا شرکت خود فکر کنید.
ذهن آگاهی
ذهن آگاهی اصطلاحی است که احتمالا آن را زیاد شنیده اید. این تکنیک می تواند کلید تعادل احساسات شما باشد و به کاهش استرس و اضطراب شما کمک کند.
محققان ذهن آگاهی را عمل درگیر شدن با لحظه حال می دانند که می تواند به منحرف کردن شما از تفکر منفی کمک کرده و منجر به کسب آرامش ذهنی شود.
راه های زیادی برای تمرین ذهن آگاهی وجود دارد که تمرینات تنفسی ، یوگا و پیاده روی به خصوص در طبیعت نمونه هایی از این این قبیل هستند.
ورزش کردن
هر نوع فعالیت بدنی باعث افزایش سطح سطح اندورفین و سروتونین می شود و می تواند وضعیت عاطفی شمارا بهبود بخشد. ورزش هم چنین می تواند به دور کردن ذهن از مشکلات کمک کند.
انتخاب رژیم غذایی سالم
تغذیه سالم به معنای انتخاب یک رژیم غذایی متعادل و غنی از میوه ها ، سبزیجات ، غلات کامل و گوشت بدون چربی است.درحالی که از خوردن تنقلات شیرین و غذاهای سرخ شده یا فرآوری شده نیز باید خودداری کنید.
غذای سالم نه تنها به شما کمک می کند ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز خودرا دریافت کنید ، بلکه هضم ،خواب و سطح انرژی شمارا نیز بهبود می بخشد.
تغییر نگرش
تغییر افکار می تواند سلامت جسمانی و عاطفی مان را بهبود بخشد و حالات و رفتار هایمان را تغییر دهد. نمونه هایی از راه های تغییر افکار منفی عبارتند از ؛
جایگزینی افکار منفی با افکار مثبت و واقعی
اجتناب از مقایسه شرایط خود با دیگران
باور به گذرا بودن احساسات غیر مفید
ماندن در زمان حال به جای تمرکز بر گذشته یا تلاش برای پیش بینی آینده