فاطمه ترکاشوند-کارشناس ارشد مشاوره-پایگاه خبری دانا(گروه سلامت و سبک زندگی): فرزند ما بیش از ۳ماه مشغول تفریح و سرگرمی بوده و عملا هر کاری که مایل بوده انجام داده است. و این را هم میدانیم که انجام مجدد وظایف مدرسه الزاما برایش خوشایند نیست.برای پشت سر گذاشتن این مشکل کوچک نیازمند آن است که ما کمی بیش از معمول در اختیارش باشیم و با تمام محبتمان او را در بر گیرید.
در اینجا توصیه هایی برای ورود به مدرسه بدون استرس را پیشنهاد میدهیم.
۱- او را به ساعت جدید عادت دهید.
بعد از آن میهمانیهای تابستانی و تا ظهر خوابیدنها، فرزند شما نیازمند آن است که دوباره به ریتم جدیدی عادت کند. چند روز قبل از ورود به مدرسه، از او بخواهید که شبها زودتر به رختخواب برود و صبحها زودتر از خواب بیدار شود. بهتر است که دیرتر از ۹شب به رختخواب نرود و نیم ساعت هم به مطالعه در رختخواب اختصاص دهد.
۲- او را از نظر روانی آماده کنید.
چند روز قبل از ورود به مدرسه، با او در مورد مدرسه حرف بزنید. برایش توضیح دهید که به چه دلیل باید به مدرسه برود و رفتن به مدرسه چه مزایایی به همراه دارد. گفتوگوهایتان باید مطابق با شخصیت و سن فرزندتان باشد. مثلا همکلاسیهایش را دوباره میبیند و با همکلاسیهای جدید آشنا میشود، به فعالیتهای جدیدی پی میبرد و چیزهایی را یادمیگیرد که به رشد او کمک میکند.
۳- به او اطمینان خاطر دهید.
او دل نگران است و زمانی که از ورود به مدرسه با او سخن میگویید، گریه زاری میکند: «نه، من نمیخوام مدرسه برم!». این امر طبیعی است. به او بگویید بهدلیل آنکه میخواهد معلم و کلاساش را عوض کند، نگرانی او را درک میکنید و زمانی که شما نیز به سن و سال او بودید روزهای ورود به مدرسه همین نگرانیها را داشتید اما دوستهای زیادی پیدا کردید. به او توضیح دهید که درصورت هرگونه مشکل، برای کمک به او و مقابله با آن در کنار او خواهید بود.
۴- او را آماده کنید تا مستقل باشد.
بهخصوص بچههای کوچکتر، عدماستقلال در آنان موجب استرسی واقعی میشود. برای جلوگیری از آن به او کمک کنید تا به تنهایی لباسهایش را بپوشد و دربیاورد. برای کمک به او میتوانید برچسبهایی که روی آنها اسم و یا علامتی نوشته شده است را روی لباسش بدوزید تا بتواند به آسانی آنرا را تشخیص دهد. علاوه بر آن، احتمال دارد که دو کودک لباس شبیه بهم بپوشند و این امر از سردرگمی مداوم آنان جلوگیری میکند. باید فرزند خود را تشویق و ترغیب کنند تا احساسات و مشکلات خود را به طور آشکار با پدر و مادر و آموزگار در میان بگذارند و کاری کنند که از حمایت اولیا نسبت به خود اطمینان پیدا کنند.
۵- مراقب سنجش بینایی، شنوایی، معاینه دندانها و واکسیناسیون او باشید.
برای آینده فرزندتان مهم است که این معاینهها را انجام دهید زیرا بعید نیست که بهدلیل ضعف بینایی و یا شنوایی، کودک به شاگرد ضعیفی تبدیل شود. اگر نتواند بهخوبی ببیند و یا حرفهای معلم را به درستی بشنود، چگونه میتواند درسهایش را بهخوبی یاد بگیرد؟
۶- فرزندتان را با مدرسه جدیدش آشنا کنید.
منتظر نخستین روز مدرسه نمانید تا مدرسه جدیدش را به او معرفی کنید. هیچچیزی دلهرهآورتر از مکانی نیست که هیچ شناختی از آنجا ندارد زیرا در محیط جدید احساس سردرگمی میکند. برای آنکه او را با مکان جدید آشنا کنید، او را چندین بار به مدرسه ببرید و مکانهایی چون حیاط مدرسه، کلاسها، محوطه سرپوشیده را به او نشان دهید. او را روزهایی که مدرسه برای ثبت نام باز است، به مدرسه ببرید. این عمل در روز ورود به مدرسه به او شناخت جدید و اعتماد به نفس میدهد.همچنین باید برنامه رفت و آمد دانش آموز به مدرسه و کسی که مسئول این کار است را قبلا با او هماهنگ کرد و از او بخواهند طبق همان برنامه عمل نماید اولیا سعی کنند حتی الامکان این برنامه را تغییر ندهند.