به گزارش پایگاه خبری دانا پس از پیروزی انقلاب اسلامی ، فضای جامعه از فرهنگ طاغوتی پاک نشده بود و مظاهر آن در همهجا به چشم میخورد . همچنین ، عوامل فعال طاغوتی در دانشگاهها مانع اشاعه فرهنگ اسلامی بودند. درنتیجه ، دانشجویان در برابر این مسأله به مقابله برخاستند و دانشگاهها تعطیل شد.
حضرت امام (ره) با تأیید این حرکت ، فرمان تشکیل نهاد انقلابی جهاد دانشگاهی را صادر کردند تا پس از تشکیل ستاد انقلاب فرهنگی ، فرهنگ منحط غربی از مراکز علمی و فرهنگی کشور زدوده شود .این مرکز فرهنگی در سال ۱۳۶۳ش ، بهعنوان ستاد اجرایی انقلاب فرهنگی تغییر نام داد تا اینکه در سال ۱۳۶۴ش ، پس از استقلال دانشگاهها و جدا شدن وزارت فرهنگ و آموزش عالی ، مجدداً بهعنوان جهاد دانشگاهی مطرح شد.
براساس اساسنامه این نهاد ، جهاد دانشگاهی نهادی است عمومی و غیردولتی زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی ، دارای شخصیت مستقل و از لحاظ استخدامی و مالی ، تابع مقرراتی است که در چهارچوب اختیارات قانونی به تصویب هیئت امنای جهاد دانشگاهی میرسد.
از سال ۱۳۶۹ش ، جهاد دانشگاهی بهعنوان پلی میان دانشگاه و بخش صنعتی و خدماتی کشور معرفی و محل استقرار آن ، بیرون از دانشگاه تعیین شد . گسترش تحقیقات و شکوفایی روحیه پژوهش ، گسترش طرحهای کاربردی و نیمه صنعتی از طریق پیوند با مراکز علمی و تحقیقاتی بهمنظور بهکارگیری وظایف و توسعه امور فرهنگی در سطح جامعه از طریق همکاری با حوزه و دانشگاه و سایر مراجع و نهادهای فرهنگی بهویژه برای نسل جوان ، از اهداف مهم جهاد دانشگاهی است.