در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۳۱۵۹۴۰
تاریخ انتشار: ۰۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۰۹:۵۷
امروز ۶ اسفند برابر با ۲۵ فوریه تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است.

به گزارش پایگاه خبری دانا، امروز ۶ اسفند برابر با ۲۵ فوریه تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.

رویدادها:

۱۹۱۶ - روزی که روس ها کرمانشاه را تصرف کردند

۲۵ فوریه ۱۹۱۶ (ششم اسفند ۱۲۹۴ ) نیروهای روسیه تصرف شهر کرمانشاه را پس از عقب راندن ژاندارمهای ایران تکمیل کردند. نیروهای روسیه از چهارم اسفند به کرمانشاه رخنه کرده بودند. دفاع نیروی ژاندارم از کرمانشاه به رغم نداشتن اسلحه سنگین چشمگیر بود. پیش از سقوط کرمانشاه گروههایی که ازتهران، قم و اصفهان به این شهر رفته بودند و نیز اعضای کمیته دفاع ملی به قصر شیرین نقل مکان کرده بودند. در پی سقوط کرمانشاه، عبدالحسین میرزا فرمانفرما رئیس الوزراء وقت به نشانه اعتراض به اقدام روس ها از سمت ریاست دولت کناره گیری کرد.

دولت وقت ایران در آغاز جنگ جهانی اول (جنگ اروپاییان با یکدیگر) اعلام بیطرفی کرده بود که به آن احترام گذارده نشد و طرفین جنگ دامنه نبرد خودرا به ایران کشانیدند که نیروی نظامی کافی برای دفاع از خود نداشت. در دوران جنگ جهانی اول، نیروهای انگلستان و روسیه با هدف جنگ با عثمانی (متحد آلمان) و همچنین قطع نفوذ آلمان وارد ایران شده بودند. توده های ایرانی هواخواه آلمان بودند و این هواخواهی که ادامه دارد در جریان جنگ جهانی دوم هم سبب اشغال نظامی ایران توسط نیروهای نظامی دولت مسکو و دولت لندن شد. این بار دولت ایران یک ارتش قابل ملاحظه داشت که دولت لندن با خرید چند افسر ارشد و داشتن شماری سیاستمدار متمایل به خود، ارتش را مرخصی و کشور را بدون دفاع ساخت و اشغال نظامی کرد ـ دفاع محدود تنها در چند نقطه ازجمله کرمان و خوزستان صورت گرفته بود. باوجود این، نیروی هوایی ایران دفاع تمام عیار کرده بود.

۱۹۲۸ - نخستین فرستنده عادی تلویزیونی

۲۵ فوریه ۱۹۲۸ آژانس دولتی آمریکا که ناظر بر ارتباطات همگانی است [پدر «FCC » امروز] نخستین پروانه تاسیس تلویزیون [رسانه صوت و تصویری] را به نام متقاضی آن «چارلز فرانسیس جنکینز Charles Francis Jenkins» صادر کرد و این تلویزیون(W۳XK) که نخستین فرستنده تلویزیونی دائمی (غیر آزمایشی) جهان به مفهوم امروز بود نزدیک به پنج ماه بعد ـ دوم ژوئیه ۱۹۲۸ در ویتون Wheaton ایالت مریلند (حاشیه شهر واشنگتن) آغاز بکار کرد.

این شبکه که تصویر و صدای آن منطقه ای به شعاع ۴۰ کیلومتررا پوشش می داد در آغاز کار هر هفته پنج شب برنامه پخش می کرد و بیشتر برنامه های آن نمایش و فیلم سینمایی بود. آزمایش عمومی پخش تصویر بر روی امواج (تلویزیون) از سال ۱۹۲۳ و پس از ساخت لامپ، با استفاده از خواص مِلح ناتریوم (انعکاس نور بر حسب روشنی و تاریکی شیئی) آغاز شده بود. از آنجا که تلویزیون با موج بلند کار می کند تا دهها سال و تا زمان پیدایش ماهواره و کابل نوری، هر فرستنده مربوط به یک منطقه محدود بود. جنکینز در سال ۱۹۳۴ و در ۸۶ سالگی درگذشت.

۱۸۱۵ - آغاز حکومت ۱۰۰ روزه ناپلئون

ناپلئون بناپارت که از سوی اتحادیه کشورهای مخالف به جزیره «الب (البا) Elba» در مدیترانه تبعید و حکمران این جزیره شده بود قراری را که با آن موفقت کرده بود زیر پا گذارد و ۲۵ فوریه ۱۸۱۵ به فرانسه بازگشت، فرانسویان باردیگر به وی پیوستند و حکومت صد روزه او آغاز شد. دلیل شکست نظامی بعدی ناپلئون این بود که در مقابله با نیروهای کشورهای متحد شتاب کرد و به جای کشانیدن آنها به خاک فرانسه و تعیین میدان جنگ به اراده خودش، برای نبرد با ایشان به بلژیک شتافت.
   
شکست نظامی ناپلئون در اصل، به دلیل اشتباه او بود که به روسیه حمله برده بود که سرزمینی وسیع و سرد است. وی در این لشکرکشی بسیاری از سربازان با تجربه خود را از دست داده بود. ۱۳۰ سال بعد هم هیتلر همین اشتباه را مرتکب شد. برنامه ناپلئون متحد کردن اروپای قاره ای (بدون انگلستان) تحت ریاست فرانسه و پیاده کردن ایده های انقلاب این کشور بود. برنامه هیتلر تامین وحدت آلمانی های اروپا و تحقق برتری آنان و نیز اثبات اصالت سوسیالیسم ملی خود (نوعی پاپیولیسم) بر سوسیالیسم مارکس بود. وی تنها در مخالفت با انگلستان، با ناپلئون وحدت نظر داشت.

۱۸۳۶ - سمیوئل کلت اختراع خود تپانچه (ششلول ـ رولور) کلت Colt را به ثبت داد.

۱۸۹۹ - پال ژولیوس رویتر ـ یهودی آلمانی که بعدا به تابعیت انگلستان درآمد و خبرگزاری رویتر را بوجود آورد در ۸۳ سالگی درگذشت.

۱۹۲۱ - تفلیس، پایتخت جمهوری دموکراتیک گرجستان، پس از نبردی شدید به تصرف بلشویک های روسیه درآمد و جمهوری سوسیالیستی گرجستان ایجاد شد.

۱۹۲۳ - درخواست آدولف هیتلر برای تابعیت آلمان که چندی پیش تسلیم شده بود پذیرفته شد. وی متولد اتریش بود ، ولی معتقد بود که آلمانی نژادها یک ملت هستند و مرزها، قراردادی و مصنوعی و ساخت سیاستها هستند. هیتلر پس از دریافت تابعیت آلمان توانست برای نمایندگی پارلمان نامزد شود و سپس گام به سوی رهبری این کشور بردارد.

۱۳۰۵ ش - تصویب قانون احداث راه ‏آهن سراسری ایران

به موجب قانون احداث راه‏آهن جنوب ایران که در ششم اسفند ماه سال ۱۳۰۵ ق به تصویب مجلس شورای ملی رسید، مخارج ساختمان راه آهن ایران از محل عوارض قند و شکر و چای تامین گردید و قرار شد تا خط آهن از خورموسی به خرمشهر و از آنجا به تهران متصل شود. در نهایت نخستین کلنگ احداث راه‏آهن ایران در ۲۳ مهر سال ۱۳۰۶ش در تهران به زمین زده شد و همزمان عملیات ساختمانی راه آهن از مرکز و شمال و جنوب آغاز گردید. سرانجام عملیات ساخت راه‏آهن ایران در سوم شهریور سال ۱۳۱۷ ش خاتمه یافت و کار حمل و نقل مسافر و بار آغاز شد. طول راه آهن سراسری ایران در آن سال در حدود ۱۴۰۰ کیلومتر بود که ازبندر امام خمینی (شاهپور سابق) در جنوب به بندر ترکمن در شمال متصل می‏شد. طول خطوط آهن در مرداد ۱۳۷۶ به حدود ده هزار کیلومتر رسید و در برخی مسیرهای پر رفت و آمد، راه‏آهن دو خطه شده است.

۱۳۵۱ ش - ایران سیصد پزشک پاکستانی و هندی برای روستاها استخدام نمود.

۱۹۳۵ - زادروز «رادار»

رابرت الکساندر واتسون ــ وات Watson - Watt فیزیکدان اسکاتلندی بیست و پنجم فوریه ۱۹۳۵ دستگاه تعیین محل پرواز هواپیما در آسمان و فاصله آن تا این دستگاه را که ساخته بود به معرض نمایش گذارد که اختصارا «رادار » نام گرفت. در دوران جنگ جهانی دوم از این دستگاه برای آگاه شدن از حملات هوایی آلمان به خاک انگلستان استفاده شد و اینک وسیعا مورد استفاده است. دولت انگلستان در ۱۹۴۲ به سازنده رادار لقب «سر » داد. . واتسون ــ وات که در ۱۸۹۲ به دنیا آمده بود در ۱۹۷۳ درگذشت.

۱۹۵۴ - کودتا در سوریه و سقوط شیشکلی حاکم این کشور

ر اثر استبداد و خودکامگی ادیب شیشکلی، رئیس جمهور وقت سوریه، جنگ مسلحانه آزادی خواهان این کشور در کوهستان‏های سوریه علیه دولت شیشکلی آغاز شد. این پیکار با قیام‏های گذشته مردم سوریه، تفاوت‏های ریشه‏ای و عمیق داشت. زیرا در این نبرد، گروه‏های میهن‏پرست اعم از کارگر، کشاورز، دانشجو و حتی دانش‏آموزان نیز همکاری و حضوری فعال داشتند. قیام سال ۱۹۵۴ مردم سوریه، سرانجام با وحدت مردم و ارتش در ۲۵ فوریه همین سال به پیروزی رسید و در پی آن، هاشم اتاسی رهبر حزب خلق سوریه به ریاست جمهوری این کشور برگزیده شد و دولت شیشکلی، سقوط کرد.

۱۹۶۶ - حافظ اسد ژنرال هوایی سوریه دراین کشور کودتا کرد. قبلا نیز یک رشته کودتا در سوریه صورت گرفته بود که در دو مورد آن بعثی ها برضد یکدیگر کودتا کرده بودند.

۲۰۰۳ - پایان دنیا در سال ۲۰۶۰ طبق پیش بینی نیوتن

پژوهشگر کانادایی «استیفن سنوبلن» ۲۵ فوریه ۲۰۰۳ فاش ساخت که دستخط ایزاک نیوتن دانشمند قرن ۱۸ را (که در ۱۷۲۷ درگذشت) به دست آورده که با محاسبات پیچیده ای پیش گویی کرده است که جهان در سال ۲۰۶۰ پایان می یابد. وی گفت این دستخط اینک در یک آرشیو در اورشلیم نگهداری می شود. دستخط نیوتن بدون این که دارنده اش متوجه مطلب شود قبلا در یک حرّاج آثار تاریخی به فروش رفته بود. نیوتن بود که نیروی جاذبه زمین را کشف و محاسبه کرد.

ارسال نظر