یک متخصص تغذیه و رژیم غذایی هشدار داد:
دکتر تیرنگ نیستانی، متخصص تغذیه و رژیم غذایی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری دانا (داناخبر) با توجه به اینکه آیا رژیم غذایی ایرانیها مسبب شیوع چاقی است یا خیر بیان کرد: افرادی که دچار افزایش وزن و یا چاقی میشوند در اغلب موارد ترکیب رژیم غذایی ایرانی را فربهیزا تلقی میکنند زیرا بخش گستردهای از تغذیه ایرانیها از نان و برنج و یا هر دو تشکیل میشود و بسیاری در ردیف اول مصرف برنج را عامل اصلی میدانند و بر این باور هستند که در صورت حذف هر کدام و یا هر دو میتوانند وزن خود را متعادل نگه دارند.
وی افزود: متاسفانه برخی برای اثبات باورهای خود از افراد خارجی مثال بیان میکنند که به طور مثال در آمریکا که برنج و نان کمتر مصرف میشود افراد تناسب اندان مناسبتری دارند.
دکتر نیستانی با اشاره به هرم غذایی پیشنهاد شده در دهه ۷۰ گفت: در ابتدای دهه ۷۰ توسط سازمان کشاورزی ایالات متحده هرم غذایی پیشنهاد شد و مبنای هرم اینگونه است که گروههای غذایی که در قاعده قرار دارند باید بیشتر مصرف شود و هر چه به سمت بالای هرم حرکت میکنیم باید مصرف کاهش یابد که پیروی از از این هرم میتواند سلامتی در دراز مدت و کارکرد بهینه بدن را به همراه داشته باشد.
این متخصص تغذیه و رژیم غذایی در ادامه در خصوص جزییات این هرم غذایی عنوان کرد: در قاعده این هرم گروه غلات مانند نان، برنج، سویا و... و بعد گروه سبزی و میوه و هر چه به قله نزدیک میشویم انواع چربی و شیرینیها را قرار دارد.
وی در پاسخ به این سوال خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری دانا مبنی بر اینکه آیا مصرف نان و برنج به تنهایی مولد چاقی است یا خیر پاسخ داد: در مصرف این مواد و تاثیر آن بر افزایش وزن میزان استفاده و آنچه با برنج مصرف میشود حایز اهمیت است.
نیستانی در ادامه تصریح کرد: در بیشتر مواقع محتوای انرژی آنچه با نان و برنج مصرف میشود در وزن مساوی با هم برابر است بنابراین آنچه با برنج مصرف میشود و مقدار آن بسیار حایز اهمیت است.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی در مقایسه با شیوع چاقی در ایران وسایر کشورها اظهار کرد: در بسیاری از کشورها مصرف برنج به اندازه ایران نیست برای مثال در کانادا، ایالات متحده، کشورهای اروپایی و.... به هیچ عنوان نان مصرف نمیکنند اما شیوع چاقی در این کشورها بسیار بالا است زیرا اضافه وزن حاصل میزان ورودی و خروجی انرژی است و انرژی اضافی به صورت کالری ذخیره و به صورت چربی نمایان میشود.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: معده، چشم و ذهن ما بر مبنای حجم غذا قضاوت میکند این در حالی است که محتوای انرژی باید مورد توجه قرار گیرد.
نیستانی با بیان اینکه برخی بر این باور هستند که با حذف نان و برنج از رژیم غذایی میتوانند به تناسب مورد نظر خود دست یابند بیان کرد: حذف این مواد از سبد غذایی میتواند منجر به بروز مشکل شود به خصوص در رژیم غذایی مردم کشور ما که بخش اعظمی از آن را نان و برنج تشکیل میدهد زیرا بسیاری از ویتامینهای محلول در آب، املاح و.... از طریق مصرف نان و برنج به بدن منتقل میشود و حذف آن میتواند یبوست، ریزش موو اختلال در قند خون را ایجاد نماید.
این دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان خاطر نشان کرد: به افراد توصیه میشود غلات از جمله نان سبوسدار و برنج قهوهای را به صورت کامل مصرف نمایند./پایان پیام