در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۵۴۶۶۶
تاریخ انتشار: ۰۲ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۴۶
هفدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا / فلسفه زندگی یکبار دیگر در بوته تفکر /1
امسال هفدهمین همایش بزرگداشت ملاصدرا به محلی برای تبیین آراء اندیشه ورزان و متفکران درباره «فلسفه و راه زندگی» بدل شد. بنیاد حکمت اسلامی صدرا مجالی فراخ در مجتمع آدینه تهران فراهم کرد تا برخی از فیلسوفان مطرح روزگار ما بار دیگر درباره یکی از مهمترین مساله فلسفی انسانی یعنی معنای زندگی، سخن بگویند.

به گزارش گروه راهبرد خبرگزاری دانا، هفدهمین همايش بزرگداشت حكيم صدرالمتألهين صبح اول خرداد در محور ویژه «فلسفه و راه زندگی از منظر حکمت متعالیه ملاصدرا» با سخنراني آيت الله سيدمحمد خامنه اي، رییس بنیاد حکمت اسلامی صدرا درباره چیستی حیات، در تالار آدینه آغاز شد.

محمد خامنه ای در جایی از سخنرانی خود تصریح کرد: باید توجه داشت فلسفه و راهی که بشر به نام زندگی برای خود انتخاب می‌کند، چه بود و مسئولیت و پیام آن چیست؟ اینجاست که ما باید به این نوع حیات بپردازیم.

دكتر احمد احمدی استاد فلسفه دانشگاه تهران سخنران بعدی همایش بود که «حکمت عملی ملاصدرا و شیوه زیستن» را مورد واكاوي قرار داد. اوج سخنان این استاد فلسفه بی توجهی و شناخت اندک فلاسفه از اندیشه ملاصدرا بود: متاسفانه در کشور ما فلسفه و فیلسوف جایگاه صحیحی ندارند، صدرا در یک جایگاهی در حد کفر بالا رفته است با وجود اینکه وی یک فیلسوف الهی و مفسر برجسته، متکلم، فقیه و شارح بود و تمام فلسفه‌های پیش از خود را خوانده بود.


دکتر منوچهر صانعی دره‌بیدی، استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی سخنران دیگر این نشست بود که تحت عنوان «ذات انسان آزادی است» سخن گفت :عقل عنصر الهی و خدای روز زمین است، بهترین نظام حکومتی نظام مبتنی بر عقل است و چون آزادی به معنی روش عقلانی است از این جهت، حکومت صالح، حکومت عقل است.

دکتر
حسین کلباسی، مدیرگروه مرکز تدوین تاریخ فلسفه سخنران دیگر این همایش نیز با طرح این پرسش که فلسفه به چه کاری می‌آید، اظهار داشت: فلسفه کمک می‌کند که بگوید و نشان دهد در هر حدودی امر نامتناهی و نامحدود مستتر است اما همین امر خود را در متناهی ظاهر می‌کند؛ کشف این برمدار تفکرات صورت می‌گیرد.

دکتر حسن بلخاری، استاد فلسفه هنر دانشگاه تهران سخنران بعدی این همایش بود که تحت عنوان هنر، زیستن بر مدار عقل و زیبایی سخن گفت :صدرا بین خود و فلاسفه نوری اشتراکاتی قایل است. به این صورت که همه‌شان معتقدند که وجود، عین نور است و البته این نور از مرکزیت که دور می‌شود از شفافیتش کم می‌شود. از دیدگاه صدرا این جهان ماده از مرکز نور هدایت می‌شود اما در ذاتش نور است. او می‌گوید در نفس و ذات ماده هم نور وجود دارد.

دکتر قاسم پورحسن استادیار فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی نیز ضمن ارائه مقاله خود تحت عنوان «فلسفه ملاصدرا، زندگی و معنای آن» گفت: »هانری کربن» معتقد است که ابن سینا نخستین فیلسوفی است که تمام بحث‌های آن منطبق بر انسان‌شناسی است همچنین دغدغه مهم ابن سینا انسان بوده و می‌گوید ما با ابن سینا می‌توان انسان امروز را دعوت به مشرق کنیم.

دکتر حمیدرضا آیت‌اللهی رئیس پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی آخرین سخنران این همایش درباره فلسفه و تکنولوژی سخن گفت و اظهار کرد: تکنولوژی کاری کرده که متافیزیک یا ماوراءالطبیعه مورد طرد واقع شود اینکه نسبی‌گرایی و تکثرگرایی در آرای فلسفی را برای ما عادی کرده، ما را از تجرید‌های عقلی دور کرده و ما را درگیر مباحث دم دستی می‌کند لذا توضیح برخی مباحث فلسفی برای انسان امروز که درگیر تکنولوژی است بسیار سخت و پیچیده شده است.

به گزارش گروه راهبرد، نوبت عصر اين همايش، به ارایه 30 سخنرانی و مقاله برگزیده مقالات تخصصی در ارزیابی و نقادی ابعاد مختلف «فلسفه و راه زندگی» اختصاص یافت که بصورت همزمان در دو سالن ارائه گردید.

همچنین در حاشیه این همایش، طی مراسمی از دو اثر رییس بنیاد حکمت اسلامی صدرا تحت عنوان یعنی «خاطرات سیاسی آیت الله سید محمد خامنه ای» و مجموعه مصاحبه های ایشان با عنوان «زخمه ها و نغمه ها» رونمایی گردید. سخنران مراسم رونمایی حجت‌الاسلام روح‌الله حسینیان رئیس مرکز اسناد انقلاب اسلامی بود که در سنخانی گفت: خاطرات آیت‌الله سید محمد خامنه‌ای از این جهت مهم است که در متن انقلاب وجود داشته و حوادث را با چشم و گوش خود دیده و شنیده است. همچنین وی شخصیتی است که در تأسیس و تشکیل دادگاه‌‌های انقلاب نقش به سزایی داشتند، شخصیتی که امروز می‌تواند روایت اطمینان‌بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی باشد.

اين همایش با سخنرانی دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی خاتمه یافت که به تبیین رابطه فلسفه و زندگی اختصاص داشت. وی در جایی از سخنان خود گفت: فلسفه در یک جمله ساده نگاه کردن دوباره به زندگی است. باید بدانیم چگونه می توان به زندگی نکاه دیگری داشت. فلسفه در یک معنی، یعنی ترک عادت و آشنایی زدایی است.


ارسال نظر