گروه دانش خبرگزاری دانا بررسی می کند؛
وقتی قانون هست اما اجرا نمی شود
به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا(داناخبر)، رشد روزافزون تکنولوژی در جوامع انسانی هرچند در پیشرفت های علمی مردم بسیار تاثیرگذار بوده و بسیاری از کارها را برای مردم آسان کرده است، اما چندان عجيب نيست که این تکنولوژی مضراتی هم در پی داشته باشد. به طور مثال تلفنهای همراه، از خود امواج الکترومغناطيسی ساطع میکند که مقداری از آن، جذب بدن انسان میشوند. از طرفی هم نصب آنتنهای تلفن همراه بر بام منازل مسکونی نگرانی هایی برای شهروندان ایجاد کرده است که تا کنون تصمیم قطعی در خصوص مضر بودن یا نبودن آن از سوی مسوولان گرفته نشده است و در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد.
صدور مجوز با کیست؟
اگرچه با اعلام وزارت بهداشت مبنی بر ملزمشدن متوليان نصب دكلهای تلفن همراه به اخذ صلاحيت بهداشتی از این وزارتخانه هستند اما همچنان بهنظر میرسد که نه همراه اول و نه اپراتورهای ديگر، تمايلی به همکاری با این وزارتخانه ندارند چرا که مسوول برنامه بهداشت تشعشعات هستهای و امواج الکترومغناطیسی وزارت بهداشت در این خصوص گله مند است، گورانی معتقد است:متاسفانه اکثر آنتن های تلفن همراه BTS که از طرف اپراتورهای تلفن همراه در کشور نصب می شوند، مجوز سلامت و ایمنی این وزارتخانه را ندارند.
جایگاه حقوق شهروندی کجاست؟
بنابراین با این اوصاف که اپراتورها در نصب دکل های تلفن همراه از گرفتن مجوز خودداری می کنند به این معنی است که اصول بهداشتی و سلامت در نصب این دکل ها رعایت نمی شود و بهداشت و سلامت مردم نادیده می گیرند. اینجاست که باز هم کسانی برای منافع خود، حقوق شهروندی را زیر پا می گذارند و ظاهرا کسی هم جوابگو نیست و همچنین نگرانی و دغدغه مردم بی مورد نیست
ابهام در اجرای قانون
به گزارش خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (داناخبر) علی گورانی گفت: امواج الکترومغناطیسی میتوانند آسیب جدی بر بدن انسان وارد کنند و عامل بروز انواع سرطانها و بیماریها شوند، به همین دلیل است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان جهانی بهداشت براساس اصلی به نام «آلارا» یعنی تمام انرژیها اگر به مقدار زیاد و بهمدت زیاد به بدن بتابد باید آن را به حداقل رساندن تا جایی که میتوان میزان پرتوگیری را کاهش داد و تا جایی که میشود کمتر در معرض امواج قرار گرفت اما متاسفانه اپراتورها در کشور ما بدون رعایت این اصل اقدام به نصب آنتن های موبایل می کنند.
این در حالی است که رییس گروه پرتوهای غیریونساز،دفتر امور حفاظت در برابر اشعه مرکز نظام ایمنی هستهای کشور بابیان اینکه بر اساس اندازه گیریهای بسیار زیادی که در سطح کشور انجام شده و استاندارد های ملی رعایت می شود، به خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا،گفت: با توجه به رعایت استاندارد توسط اپراتورها، شدت پرتوهای تابشی توسط این آنتنها در محل سکونت مردم بسیار کمتر از حد استاندارد است و لذا در حال حاضر نگرانی در این زمینه وجود ندارد.
فاصله مجاز از آنتن های موبایل تعریف دارد یا ندارد؟
مهندس گورانی فاصله حدود 50 متری از دكل آنتن ها در سطح زمين را فاصله ايمن دانست و گفت: با اين حال تداخل امواج آنتنها ممكن است ميزان انرژی را بالا ببرد و از اينرو لازم است در تمام سطح شهر سنجش چگالی انرژی ساطع شده انجام شود كه اين ميزان بايد بين 1 تا 10 ميليوات باشد و اگر ميزان آن بيش از 10 ميليوات باشد، خطرناك است.
از طرفی رییس گروه پرتوهای غیریونساز،دفتر امور حفاظت در برابر اشعه، مرکز نظام ایمنی هستهای کشوردر پاسخ به سوال خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا مبنی براینکه چه فاصله ای برای نصب آنتن های تلفن همراه تعریف شده که آسیب های ناشی ازآن به حداقل برسد؟ گفت: برای آنتنهای ایستگاههای تلفن همراه استاندارد فاصله ای تعریف نشده است. آنتن باید بهگونهای نصب شود که حد پرتوگیری مطابق با استاندارد ملی رعایت شود.
سهل انگاری در سلامت مردم
وقتی مسوول برنامه بهداشت تشعشعات هستهای و امواج الکترومغناطیسی وزارت بهداشت می گوید،اکثر آنتن های تلفن همراه BTS که از سوی اپراتورهای تلفن همراه در کشور نصب شده اند، مجوز ایمنی وزارت بهداشت را ندارند و حال آنکه این وزارتخانه این موضوع را بارها به مسوولان امر متذکر شده است اما تاکنون در این خصوص کاری صورت نگرفته است و درصورت سهل انگاری هزینه های زیادی برای سلامت افراد در پی خواهد داشت.
مهندس گورانی در پاسخ به اين سوال که اگر اپراتورها ملزم به دريافت مجوز از سازمان انرژی اتمی هستند، چه لزومی دارد كه مجوز ديگری از وزارت بهداشت بگيرند؟ گفت: اگرچه اكثر آنتنهای تلفن همراه نصب شده در كشور مجوز سنجش ميزان انرژی را از سازمان انرژی اتمی دارند اما ايمنی نصب اين آنتنها به عوامل ديگری نيز بستگی دارد و بايد مطابق استاندارد ملی باشد. از جمله این عوامل سنجش چگالی انرژی ساطعشده، ايمنی نصب آنتن موبايل، مقاومت سازهای كه آنتن روی آن نصب میشود، مواردی است كه به ايمنی آنتنهای تلفن همراه مربوط است.
مهندس گورانی گفت: وزارت بهداشت در این خصوص تاکید دارد که حتیالامکان از نصب آنتنها در مکانهایی که افراد آسیبپذیرتر وجود دارند مانند مراکز آموزشی جلوگیری شود. در مورد منازل مسکونی نیز مهم است اما حساسیت ما روی تجمعهای انسانی آسیبپذیرتر بهمراتب بیشتر است. اما مهندس فروردین در سازمان انرژی اتمی معتقد است که اپراتورها در نصب دکل های موبایل طبق دستور این سازمان استاندارد های ملی را رعایت می کنند و جای نگرانی برای مردم وجود ندارد.
نتیجه...
اختلاف نظر میان مسولان شهرداری، اعضای شورای شهر و برخی شهروندان با اپراتورهای تلفن همراه و مسوولان شرکت ارتباطات سیار، وزارت بهداشت و سازمان انرژی اتمی مساله ای است که پس از ورود اپراتورها در جامعه بر سر مضر بودن یا نبودن دکل های تلفن همراه به وجود آمد. از همان زمان که در پی افزایش تعداد مشترکان تلفن همراه از یک سو و افزایش تعداد اپراتور ها از سوی دیگر، بر تعداد دکل های BTS به خصوص در شهر تهران افزوده شد، بحث بر سر آسیب رسانی این آنتنها برای سلامت شهروندان هر روز رنگ جدی تری به خود گرفته و برخی از مسوولان معتقدند که در نصب دکلها، استانداردهای لازم رعایت نمی شود اما برخی دیگر علاوه بر اینکه رعایت نشدن قانون را رد می کنند، به این اصل باور دارند که نصب دکل ها برای شهروندان هیچ ضرری ندارد.
گفت و گو از: لیلا الیاسی