در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۱۶۷۹۳۰
تاریخ انتشار: ۱۳ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۷
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی:
معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی گفت: در برنامه چهارم توسعه قرار بود، 25 درصد بر میزان بهره وری آب کشاورزی افزوده شود. در آن موقع از هر مترمکعب آب، 900 گرم کالای کشاورزی تولید می کردیم که در سال 90 و به شهادت آمار رسمی وزارتخانه، این عدد به 850 گرم کاهش یافته است.

به گزارش خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) اولین نشست خبری مهندس عباس کشاورز در مقام معاون امور تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی با خبرنگاران و اصحاب رسانه، صبح امروز (13 بهمن) در محل این معاونت برگزار شد.

در ابتدای این نشست که با حضور مدیران کل معاونت امور تولید گیاهی وزارت جهاد کشاورزی همراه بود، کشاورز با بیان اینکه نقش ما حمایت از تولیدات کشاورزی با ابزارهای مناسبی است که کارآیی داشته باشند، گزارشی از عملکرد 35 ساله این معاونت ارایه کرد و گفت: طی 35 سال گذشته، سطح زراعت آبی کشور حدود 50 درصد افزایش یافته و میزان باغ ها نیز از حدود 700 هزار هکتار به 2 میلیون و هفتصد هزار هکتار رسیده است.

او افزود: این مساله نشان دهنده افزایش تمایل به احداث باغ است که به ضرر زراعت کشور تمام شده است چون اغلب اراضی مرغوب به باغ تبدیل شده اند. علاوه بر این باید به گسترش شهرنشینی و تغییر کاربری اراضی حاشیه شهرها هم اشاره کرد که سطح زیر کشت مزارع زراعی را کاهش داده است.

معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به افزایش میزان تولید محصولات باغی از 2.5 میلیون تن به بیش از 16 میلیون تن و محصولات زراعی از 20 میلیون تن به حدود 70 میلیون تن در طول 35 سال گذشته، تاکید کرد: اگرچه زمین های زراعی افزایش نیافته اما میزان تولیدات ما بیش از 3 برابر شده است.

تناقض جدی در آمار تولید محصولات کشاورزی

کشاورز خاطرنشان کرد: آمار تولیدات ما کاملا منطبق بر آمارهای جهانی نیست. چراکه ما برخی از محصولات واسطه ای همچون علوفه را هم جزو آمار تولید ارایه می کنیم که در دنیا این مرسوم نیست.

او به بحث صحت سنجی آمارها در وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: بحث صحت سنجی آمارها در وزارت جهاد کشاورزی در دست بررسی است که از طریق معاونت برنامه ریزی و اقتصادی نتایج آن اعلام خواهد شد چراکه بعضی تناقض ها در این آمار به حدی است که همه به آن اذعان دارند.

این مقام مسوول در وزارت جهاد کشاورزی اثر تغییر اقلیم را در کشاورزی ایران حتی کشت آبی آن جدی دانست و متذکر شد: کشاورزی ما در این 35 سال روند رو به افزایش خوبی داشته که امیدوارکننده است اگرچه در مقاطعی دچار مشکلاتی شده است به طوری که افزایش قیمت برخی از محصولات کاملا محسوس است.

نبود سرمایه گذاری در بخش کشاورزی در 4 برنامه گذشته

کشاورز، نگرانی از عدم امکان رقابت یا مزیت نسبی را مورد دیگر عنوان کرد که کشاورزی ما را تهدید می کند و افزود: عدم سرمایه گذاری کافی در بخش کشاورزی در 4 برنامه گذشته باعث شده که بخش کشاورزی به شدت از کمبود سرمایه گذاری رنج ببرد که این عدم سرمایه گذاری هم از بعد مالی و هم از بعد تکنولوژی ملموس است.

او تلاش برای کاهش دخالت دولت و حمایت از خصوصی سازی را از برنامه های معاونت خود دانست و اظهار داشت: راه برون رفت ما از مشکلات، استفاده از همه افکار و نظرات است. از این پس هیچ سیاستی در معاونت تولیدات گیاهی بدون حضور تولیدکنندگان اتخاذ نمی شود. علاوه بر اینکه ما از پیشنهادات و نظرات همه کارشناسان و صاحب نظران چه مرتبط با وزارتخانه باشند و یا نباشند استفاده خواهیم کرد و در صورت لزوم از مشورت خارجی هم بهره می گیریم.

معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: تکیه ما در 4 سال آینده بر افزایش بهره وری در تولید با رویکرد افزایش بهره وری آب کشاورزی خواهد بود چراکه ظرفیت آب کشور دیگر امکان توسعه بیشتر را نمی دهد. سیاست ما این است که از هر قطره آب، غذای بیشتر تولید کرده و ارز بیشتری برای تجارت فراهم کنیم.

یک درصد کشاورزی دنیا و 0.5 درصد مصرف مواد شیمیایی را داریم

کشاورز با تاکید بر اینکه کیفیت نباید فدای کمیت کشود، به نگرانی جامعه در مورد آلودگی مواد غذایی و استفاده از مواد شیمیایی برای کشاورزی اشاره کرد و متذکر شد: ما در اشل جهانی، مصرف کننده بالای مواد شیمیایی نیستیم. ما یک درصد کشاورزی دنیا را داریم و کمتر از 0.5 درصد مواد شیمیایی جهان را مصرف می کنیم.

او با بیان اینکه این مشکلات در کشور به طور کلی وجود ندارد اما اگر به صورت موردی هست وظیفه ماست که آن را مرتفع کنیم، یادآور شد: ما کشاورزی ارگانیک را قبول داریم اما در دنیا هم به این نحو نیست که ارگانیک دارد همه جهان را می گیرد. بیش از 95 درصد تولیدات اروپایی ها متکی به مواد شیمیایی است.

در ادامه نشست، مدیران بخش های مختلف معاونت امور تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی با ارایه آمار، گزارشی از عملکرد بخش زراعت و باغبانی کشور در طول 35 سال گذشته ارایه کردند و سپس خبرنگاران به طرح پرسش های خود پرداختند.

تولید پسته رفسنجان در معرض تهدید

معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به این پرسش که چنانچه در سال آینده قیمت گندم در کشورهای همسایه از نرخ خرید تضمینی آن در ایران بیشتر شود، آیا اجازه می دهید که کشاورزان محصولشان را با قیمت بالاتر بفروشند؟ گفت: قیمت تضمینی تعیین شده با قیمت جهانی گندم مطابقت دارد و پیش بینی ما این است که با توجه به روند جهانی تولید گندم، در شرایط متعارف امکان گران شدن آن وجود ندارد مگر آنکه خشکسالی یا مشکل حمل و نقل پیش بیاید که خیلی محتمل نیست. چون اینگونه محصولات، کالاهای گرانی نیستند، قیمت محصول باید خیلی گران شود که قاچاق آن صرف کند. برآوردهای ما نشان می دهد که بعید است اتفاق خاصی در این زمینه بیفتد.

 کشاورز با اشاره به بحث کم آبی و بیلان منفی سفره های آب زیرزمینی در کشور، خاطرنشان کرد: در حال حاضر تولید پسته در منطقه رفسنجان با تهدید مواجه شده است چراکه بعه دلیل کم شدن منابع آب و شورشدن آن، برای تعدادی از باغداران، کشت پسته دیگر به صرفه نیست به همین دلیل ما در تولید پسته توفیق در عملکرد نداشتیم.

این مقام مسوول در وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه با کشت برنج جز در منطقه شمال کشور موافق نیستم چون مصرف آب آن بالاست، اظهار داشت: هر کشاورزی که آب و زمینش را در یک بهره وری حداقلی به کار نبرد، اول از همه خودش ضرر می کند. در کشت آبی، حد اقتصادی در هر هکتار تولید 3 تن گندم است و کشاورزانی که کمتر تولید کنند ضرر می بینند.

او تاکید کرد: در بحث حمایت از تولید، دلمان می خواهد که هیچ وارداتی به کشور صورت نگیرد و خود من به شخصه روی واردات بسیار حساسم. اینکه بیش از 90 درصد روغن ما وابسته به مزارع دیگران است، برای ما یک سرشکستگی است.

کاهش 50 گرمی تولید محصول در قبال مصرف هر مترمکعب آب

معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری دانا مبنی بر برنامه این معاونت در بحث الگوی کشت و رابطه آن با افزایش بهره وری آب در کشاورزی، گفت: در حکم وزیر برای من تکالیفی معین شده که اولینش الگوی کشت است.

کشاورز افزود: اطلاعات پایه در این زمینه وجود دارد. من در دهه 70 عضوی از یک گروه 50 نفری بودم که سند ملی آب را تهیه کردیم که ابلاغ شد و هنوز این سند دارای اعتبار است.

این مقام مسوول در وزارت جهاد کشاورزی یادآور شد: در برنامه چهارم توسعه قرار بود، 25 درصد بر میزان بهره وری آب کشاورزی افزوده شود. در آن موقع از هر مترمکعب آب، 900 گرم کالای کشاورزی تولید می کردیم. در سال 90 به شهادت آمار رسمی وزارتخانه این عدد به 850 گرم کاهش یافته است که نشان می دهد ما باید یک تجدیدنظر اساسی کنیم.

او تاکید کرد: نسخه FAO و بانک جهانی و همه صاحب نظران برای مناطق خشک و کم آب این است که در این مناطق به جای بهره وری از زمین باید بهره وری از آب را جانشین کنیم. امیدوارم الگوی کشت را با استفاده از این تجارب برای وزارت ساماندهی کنیم.

معاون امور تولیدات گیاهی وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به بحث خودکفایی گندم، اظهار داشت: ما یک بار به میدان آمدیم و امتحانمان را در این زمینه پس دادیم و قبول هم شدیم و از رییس جمهور مدال هم گرفتیم. حل مسئله گندم پیچیده نیست به شرط آنکه انتظارات و خواسته های آن تامین شود و این خواسته ها خیلی غیرقابل دسترس نیست.

او در پایان لازمه رسیدن به خودکفایی گندم را 3 عامل اراده ملی، برنامه دقیق و گروه علمی و فنی پشتیبان ذکر کرد.
 
ارسال نظر