معاون استاندار قم در گفت و گو با خبرگزاری دانا:
مهندس سیدحسن رضوی در گفت و گو با خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) گفت: در ارزیابی وضعیت اکوسیستمی هزاره سازمان ملل، از هشت چالش بزرگ دنیا در قرن 21 نام برده شده که یکی از مهم ترین آنها، بحث آب است.
رضوی افزود: بر اساس بررسی های به عمل آمده، از سال 2005 تا 2030 میلادی، به طور میانگین میزان بارندگی ها در ایران 20 درصد کاهش می یابد و 40 درصد آورد رودخانه ها کم می شود. بارش ها اکثرا غیرموثر و زیر 10 میلیمتر در روز و گهگاه مخرب و بالای 100 میلیمتر در روز خواهند بود.
معاون برنامه ریزی استاندار قم، تاکید کرد: تغییر و نوسانات اقلیمی، چالشی جهانی است و اثرات تغییر اقلیم باعث افزایش آب اقیانوس ها شده و سطوح یخ های قطب کمتر و زمین گرم تر می شود. در مقابل شدت بارش ها بیشتر، خشکسالی ها طولانی تر و سیلاب های مخرب به وقوع می پیوندد. الگوی بارش که معرف نسبت برف و باران است، تغییر می کند و دبی رودخانه ها کم شده و بخشی از رودها دچار مرگ می شوند.
مدیرعامل پیشین شرکت آب منطقه ای قم، خاطرنشان کرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته، در حوضه کرخه و زاگرس مرکزی، میزان بارندگی ها 20 درصد کاهش می یابد. در آذربایجان ها بارندگی بیشتر می شود و در مقابل درجه حرارت بالاتر می رود. در مرکز ایران، هم بارندگی کم می شود و هم درجه حرارت بالا می رود.
رضوی با بیان اینکه «پیش بینی ها حکایت از کاهش 20 درصدی بارش و 40 درصدی رواناب در کل کشور دارند.»، گفت: ضریب تغییرات بارندگی در کشور 68 درصد و هزینه فرسایش خاک معادل 14 درصد درآمد ملی است.
وی در پایان به اشاره به اهمیت برنامه ریزی برای منابع آب، یادآور شد: پروفسور لاگ معتقد است که اختلاف بر سر آب در قرن 19 با اسلحه حل می شد، در قرن 20 با قانون برطرف می شد و در قرن 21 می بایست با برنامه ریزی منابع آب مرتفع شود.