عیسی کلانتری در گفت و گو با خبرگزاری دانا:
به گزارش خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) کمبود منابع آبی در کشور و کاهش نزولات جوی در سال های اخیر، بحث آبیاری اراضی کشاورزی با فاضلاب ها و رواناب های شهری به ویژه در حاشیه شهرهای بزرگ را بیش از پیش گسترش داده است.
چندی پیش سروش مدبری؛ مدیر سابق دفتر آب و خاک سازمان حفاظت از محیطزیست، میزان زمینهای کشاورزی که با آب فاضلاب آبیاری میشود را در کل کشور زیاد توصیف کرد و از آبیاری نزدیک به 2000 هکتار از این زمینها در جنوب تهران، شهرری و ورامین خبر داد.
عابد فتاحی؛ عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز مصرف سبزیجاتی که با فاضلاب آبیاری می شوند را موجب ایجاد بیماری در دستگاه گوارش و یا انتقال از طریق خون به دستگاههای عصبی می داند و می گوید که عامل بسیاری از بیماریهای رودهای و گوارشی از جمله «سارمونلا»، «کمپیلوباکتر» و «آمیب» از طریق فاضلاب به سبزی و از طریق خوردن سبزی به بدن افراد منتقل میشود.
اما با وجود هشدارهای فراوان کارشناسان و پزشکان درباره پیامدهای خطرناک استفاده از فاضلاب ها برای آبیاری مزارع کشاورزی، هنوز برخورد جدی با متخلفان صورت نگرفته و همه ساله با شروع فصل گرم و افزایش نیاز آبی گیاهان، شاهد گسترش مصرف فاضلاب برای آبیاری این اراضی هستیم.
آبیاری محصولات کشاورزی با فاضلاب فراتر از مسوولیت یک وزارتخانه است
دکتر عیسی کلانتری در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری دانا با اشاره به کاهش منابع آبی کشور در اثر مصرف بیش از اندازه منابع آب های تجدیدپذیر و نیز تغییرات اقلیمی که کمبود بارش را به همراه داشته است، می گوید: در زمانی که کشور با کمبود آب مواجه می شود باید از آب های غیرمعمول استفاده کرد. البته این آب ها را باید پس از تصفیه و آماده سازی برای مصرف دوباره، مورد استفاده قرار داد، اما متاسفانه این آماده سازی دوباره در کشور ما انجام نمی شود.
کلانتری می افزاید: استفاده از فاضلاب برای آبیاری محصولاتی مثل سبزیجات و صیفی که به صورت مستقیم به مصرف انسان می رسد، خطرناک است اما برای گیاهانی مثل پنبه که مصرف مستقیم ندارند، یا گیاهانی که در صنعت مورد استفاده قرار می گیرند، بلامانع است.
دبیرکل خانه کشاورز، با بیان اینکه «بحث آبیاری با فاضلاب فراتر از مسوولیت یک وزارتخانه است»، وزارتخانه های بهداشت، کشاورزی و نیرو و نیز شهرداری ها و شوراهای شهر و روستا را مسوول رسیدگی و جلوگیری از آبیاری اراضی کشاورزی با فاضلاب ها می داند و خاطرنشان می کند: باید در این زمینه آموزش های لازم داده شود و کشاورزان را برای عدم استفاده از فاضلاب ها برای آبیاری توجیه کنند. مردم هم باید آگاه باشند که محصولات مناطقی را که با فاضلاب آبیاری می شوند، مصرف نکنند.
وزیر پیشین کشاورزی در پاسخ به این پرسش که اصولا فاضلاب ها چگونه در اختیار کشاورزان قرار می گیرد که از آن برای آبیاری مزارع استفاده می کنند؟ می گوید: وقتی در کشور کمبود آب هست، کشاورز به هر دری می زند که آب تهیه کند. البته ممکن است که خود کشاورز متوجه آلودگی این آب ها نباشد چون این آلودگی با چشم غیرمسلح دیده نمی شود.