به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) و به نقل از ایسنا، مگس میوه مدیترانه یک آفت کشاورزی متداول محسوب میشود و استرلیزه کردن یا استفاده از حشرهکشها، روشهای موجود برای کنترل این آفات هستند؛ اما حشرات استرلیزه شده در جفتگیری ضعیف عمل کرده و این تلاش تقریبا بینتیجه است.
اما مگسهای تراریختهای که توسط محققان شرکت انگلیسی Oxitec تولید شدهاند، از قابلیت جفتگیری با حشرات ماده و انتقال ژن کشنده به بدن آنها برخوردار هستند.
با استفاده از آنتیبیوتیکی به نام تتراسایکلین، ژن کشنده در بدن مگس نر ایجاد شده و پس از جفتگیری، به بدن حشره ماده منتقل میشود؛ این ژن منجر به از بین رفتن مگس ماده و فرزندان پیش از رسیدن به بلوغ میشود؛ در این شرایط پس از مدتی تنها مگسهای نر باقی مانده و به مرور جمعیت آنها بشدت کاهش پیدا میکند.
به گفته محققان، استفاده از مگس تراریخته حاوی ژن کشنده روشی کاملا موثر، کمهزینه و دوستدار محیط زیست برای کنترل آفات و جلوگیری از آسیبدیدگی محصولات کشاورزی محسوب میشود.
اما رهاسازی مگسهای تراریخته در طبیعت همواره با عوارض ناخواستهای همراه است.
در گام بعدی و پس از دریافت مجوز، محققان قصد دارند از مگسهای تراریخته در طبیعت بصورت محدود استفاده کنند؛ هدف نهایی این طرح، استفاده از این حشرات برای مقابله با تب دانگ در برزیل عنوان شده است.
نتایج این دستاورد در مجموعه مقالات انجمن سلطنتی انگلیس منتشر شده است.