به گزارش گروه سلامت خبرگزاری دانا ( داناخبر )، اغلب بیماران دیابتی به دیابت نوع 2 مبتلا هستند، از همین رو در این مطلب می خواهیم با این بیماری، علایم هشدار دهنده آن و چگونگی کنترل و عوامل خطرزای آن بیشتر آشنا شویم:
دیابت نوع 2 چیست؟
دیابت نوع 2، تمامی افراد با سنین مختلف را تحت تاثیر قرار می دهد و دارای نشانه های ظریفی است. در واقع از هر 3 نفر، یک نفر به دیابت نوع 2 مبتلا است و از وجود آن خبر ندارد. این بیماری مزمن توانایی بدن را در استفاده از کربوهیدرات ها در غذا برای انرژی خنثی می کند و در نتیجه قند خون افزایش می یابد. با گذشت زمان، این قند اضافی خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و از دست دادن بینایی را افزایش داده و سبب بروز ضایعه در اعضای بدن و سایر بیماری ها می شود.
علایم هشداردهنده دیابت: تشنگی و عطش
یکی از اولین علایم ابتلا به دیابت نوع 2، افزایش تشنگی، خشکی دهان، افزایش اشتها، ادرار کردن مکرر و دیگر علایم است. اما اغلب اکثر افراد مبتلا به این بیماری در صورت نوشیدن آب نیز هر ساعت احساس تشنگی می کنند.
علایم هشداردهنده دیابت: سردرد
همراه با افزایش قند خون علایم دیگری از قبیل سردرد، تاری دید و احساس خستگی نیز ممکن است، بروز کنند.
علایم هشداردهنده دیابت: عفونت
- کاهش رویه بهبود زخم های ناشی از بریدگی
- کاهش رویه بهبود عفونت های قارچی و دستگاه ادراری
- خارش پوست به خصوص در ناحیه کشاله ران
کنترل عوامل خطر
بعضی از عادت های بهداشتی و شرایط پزشکی مربوط به شیوه زندگی می تواند شانس ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد که از این جمله می توان به داشتن اضافه وزن به ویژه در دور کمر، سبک زندگی بی حرکت، استعمال دخانیات، رژیم غذایی سرشار از گوشت قرمز، گوشت فرآوری شده و محصولات لبنی پرچرب و شیرینی، اشاره کرد.
عوامل خارج از کنترل
عواملی مانند نژاد و قومیت مثل اسپانیایی ها، آمریکایی های آفریقایی تبار، بومیان آمریکایی و آسیایی، وجود سابقه خانوادگی دیابت: داشتن پدر و مادر یا خواهر و برادر مبتلا به دیابت و سن 45 سال و بالاتر از آن خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
عوامل خطر برای زنان
بارداری، خانم ها را در معرض خطر برای ابتلا به دیابت نوع 2 در زمان بارداری و بعد از آن قرار می دهد. در این بین زنانی که نوزاد آنها در زمان تولد بیش از 5 کیلو وزن دارند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. داشتن سابقه ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز می تواند خطر ابتلا را بالا ببرد.
انسولین چگونه کار می کند؟
در یک فرد سالم، انسولین به تبدیل غذا به انرژی کمک می کند. معده کربوهیدرات ها را از غذا به انرژی کمک می کند. معده کربوهیدرات های ناشی از غذاها را به قند تجزیه می کند، سپس قند وارد جریان خون کرده و این امر لوزالمعده را تحریک به ترشح انسولین می کند. انسولین، قند را به سلول های سراسر بدن می رساند و قند اضافی در کبد ذخیره می شود.
تشخیص دیابت نوع2
یک آزمایش ساده خون می تواند، دیابت را تشخیص دهد. این یک تصویر کلی از سطح قند خون شما ارایه می دهد. با یک آزمایش قند خون ناشتا، قند بالای 126 نشان دهنده وجود دیابت است که پزشک شما ممکن است پس از آن یک آزمون تحمل گلوکز خوارکی با یک آزمایش خون را توصیه کند. در افراد مبتلا به علایم کلاسیک دیابت، سطح گلوکز خون تصادفی بیش از 200 می تواند به تشخیص دیابت کمک کند.
مدیریت دیابت با رژیم غذایی
خوشبختانه، کنترل سطح قند خون از طریق تغییر رژیم غذایی و کاهش وزن اضافی خطر ابتلا به عوارض را کاهش می دهد. افراد مبتلا به دیابت نوع 2 باید در مصرف کربوهیدرات خود دقت کافی داشته باشند و علاوه بر این مصرف چرب و پروتئین خود را کنترل کنند.
پیشگیری از دیابت نوع 2
برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری اولین اقدام، ایجاد تغییر در شیوه زندگی است. در واقع شما باید از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و پنج روز در هفته به مدت 30 دقیقه در روز ورزش کنید و همیشه در وزن سالم و ایده آل بمانید و آن را حفظ کنید.