رضا منصوری در گفت و گو با خبرگزاری دانا:
به گزارش خبرنگار گروه دانش خبرگزاری دانا (دانا خبر) پژوهش را می توان زیربنای توسعه هر کشور دانست، چراکه رشد علمی و فناوری در گروی رشد و ارتقای پژوهش است. با این حال هنوز هم این رکن اساسی در پیشرفت و توسعه، در کشور ما جایگاه شایسته و بایسته ای نیافته است. گواه این سخن هم سهم بودجه پژوهش از تولید ناخالص ملی است.
در حالی که طبق برنامه پنجساله پنجم، این بودجه می بایست در حال حاضر حدود 2.5 درصد تولید ناخالص ملی باشد، اما هنوز هم بودجه پژوهشی کشور با این عدد فاصله چشمگیری دارد.
چندی پیش معاون توسعه مدیریت و منابع معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با اعلام اینکه سهم پژوهش از تولید ناخالص ملی در سال جاری 0.84 درصد بوده است، پیش بینی کرد که این عدد برای سال 94 به بالای یک درصد خواهد رسید.
در این ارتباط، دکتر رضا منصوری؛ استاد فیزیک دانشگاه صنعتی شریف، با ابراز تردید نسبت به صحت این آمار، به خبرنگار خبرگزاری دانا گفت: آماری که من دارم نشان می دهد بودجه پژوهشی کشور در سال جاری کمتر از 0.3 درصد تولید ناخالص ملی است. تولید ناخالص ملی ایران در سال جاری حداقل 400 میلیارد دلار است (البته آمار دقیق بعدا توسط بانک مرکزی اعلام می شود) اگر این عدد را ضرب در نرخ دلار رسمی کنیم و یک درصد آن را محاسبه کنیم، عددی معادل 12 هزار میلیارد تومان به دست می آید. در صورتی که بودجه پژوهشی امسال به صورت تخمینی کمتر از 3000 میلیارد تومان است. بنابراین وقتی مسوولی ادعا می کند که بودجه پژوهشی امسال 0.84 درصد است، می بایست اعداد و ارقام مربوط به آن را هم اعلام کند.
منصوری افزود: با این وصف برای تحقق بودجه یک درصدی پژوهش در سال آینده می بایست این عدد دست کم حدود 14 هزار میلیارد تومان باشد و قطعا این عدد و رقم غلط است چون بودجه ای که به مجلس رفته، اینطور نیست و باید اعلام کنند که چطور این اعداد را محاسبه کردند.
معاون پژوهشی پیشین وزیر علوم، تاکید کرد: من گرچه هنوز آمار بانک مرکزی را ندارم اما با یک حساب و کتاب تخمینی هم روشن می شود که بودجه پژوهش سال آینده در مجلس، 40 هزار میلیارد تومان نخواهد بود.
وی در ادامه یادآورشد: طبق برنامه پنجساله پنجم، بودجه پژوهشی ما در حال حاضر می بایست در حدود 40 هزار میلیارد تومان باشد. این مصوب مجلس در 7-8 سال پیش است ولی ما خیلی با آن عدد فاصله داریم. 3000 هزار میلیارد تومان کجا و 40 هزار میلیارد تومان کجا! اینها مواردی است که نمی توان برایش عددسازی کرد!
منصوری در پایان گفت: عدم تحقق بودجه پژوهشی نشان از آن دارد که کشور ما نتوانسته است عزم خود را در زمینه رشد علم و پژوهش ثابت کند. اینکه عده زیادی مرتب رشد تعداد مقالات را اعلام می کنند، به هیچ وجه نشان دهنده رشد علمی کشور نیست.