در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۳۴۰۳
تاریخ انتشار: ۱۶ آذر ۱۳۹۹ - ۰۸:۳۶
پرش پلک چشم عارضه ای خوش خیم است که به صورت غیر ارادی رخ میدهد و به انقباضات متوالی و تکرار شونده ی عضلات پلک منجر می شود. در واقع نوعی اسپاسم یا گرفتگی غیر قابل کنترل در ماهیچه های پلک چشم رخ می دهد که می تواند از چند دقیقه تا چند روز یا حتی بیشتر به طول بینجامد.

فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سلامت ؛ پرش پلک چشم عارضه ی خوش خیمی است که به صورت غیر ارادی رخ میدهد و در نتیجه به انقباضات متوالی و تکرار شونده ی عضلات پلک منجر می شود. در واقع نوعی اسپاسم یا گرفتگی غیر قابل کنترل که در ماهیچه های پلک چشم رخ داده  که می تواند از چند دقیقه تا چند روز یا حتی بیشتر به طول بینجامد.

علل پرش پلک چشم

خستگی چشم

کارکردن به طور مداوم با گوشی ، تبلت یا کامپیوتر موجب می شود که چشم خسته شده و در نتیجه به پرش پلک دچار گردد. توصیه می شود که در هنگام کار با ابزار های دیجیتال قانون 20-20-20 را اجرا کنید. به این صورت که هر 20 دقیقه یکبار، از رایانه ی خود چشم برداشته و به مدت 20 ثانیه به نقطه ای دوردست خیره شوید. این کار خستگی چشم را کاهش داده و از بروز پرش چشم جلوگیری می کند.

استرس

باتوجه به اینکه استرس یکی از شایع ترین دلایل پرش چشم به شمار می آید ، انجام هر فعالیتی که در کاهش استرس مؤثر باشد ، احتمالا به از بین رفتن پرش چشم کمک میکند.

مشکلات تغذیه ای

برخی گزارش ها حاکی از آن است که کمبود برخی از مواد همچون منیزیم می تواند به اسپاسم پلک چشم منجر گردد. لذ اگر نگران هستید که رژیم غذایی شما ، همه ی نیاز های بدن را برای داشتن دید سالم پوشش نمی دهد ، حتما قبل از خرید مکمل غذایی ویتامین ها با پزشک خود مشورت کنید.

حساسیت ها

افراد مبتلا به حساسیت چشمی یا آلرژی ، دچار خارش ، تورم و اشک چشم زیاد می شوند . چنین افرادی چشمان خودرا زیاد می مالند و به همین سبب هیستامین از پلک شان آزاد می شود و در نتیجه به پرش پلک دچار می گردند.

در برخی از موارد قطره های چشمی کاهنده ی حساسیت می توانند پرش چشم را کاهش دهند ، اما انتی هیستامین موجود در این قطره ها منجر به خشکی چشم خواهد شد. بنابراین پیش از مصرف هرگونه دارو ، در صورت داشتن حساسیت یا پرش چشم با پزشک خود مشورت کنید.

مصرف کافئین

با توجه به اینکه مصرف فرآورده های حاوی کافئین می تواند اختلالات چشم را افزایش دهند ، بنابراین با متوقف کردن مصرف قهوه ، چای و نوشابه های گازدار و جایگزین کردن انواع بدون کافئین آن ، سلامتی را به چشمانتان برگردانید.

راه کارهایی برای پیشگیری

به میزان کافی استراحت کنید.

مصرف مواد کافئین دار را به حداقل برسانید.

استرس را از خود دور کنید.

از کمپرس گرم استفاده کنید و پلک تان را ماساژ دهید.

چشمان خودرا در صورت کار با کامپیوتر استراحت دهید.

چشمان خودرا در فواصل منظم شستشو دهید.

چشمان خودرا با استفاده از قطره های چشمی مرطوب کنید.

از مالیدن دست به چشمان خود به طور مرتب خودداری کنید.

روزانه بیش از 8 تا 10 لیوان آب بنوشید.

راهکارهایی برای درمان

ماساژ چشم

مناطق پایین و بالای چشم را با کمک انگشت اشاره ماساژ دهید.این کار موجب می شود تا گردش خون افزایش یابد و عضلات چشم تقویت گردد.

چشمک زدن

چشمک زدن روش مناسبی است که می تواند پرش چشم تان را درمان کند و رطوبت چشمان تان را افزایش دهد. فقط کافی است چشمان تان را ببندید و سپس آن ها را از حد معمول بازتر کنید.

توجه کنید که این کار را باید تا تولید اشک ادامه دهید.

بستن نیمه پلک ها

پلک هارا تا نیمه ببندید . این روش باعث می شود که ماهیچه ها قوی و هیدراته شوند و فورا تسکین یابند.

گلاب

لوسیون بی ضرری است که امروزه پزشکان آن را به عنوان قطره ی چشم برای تمیز کردن ، تغذیه و آرام کردن ماهیچه های چشم تجویز می کنند.کافی است پنبه ای را در گلاب آغشته کرده و چشم هارا با آن بشویید.

بخار

بخار حرکات عصبی را کاهش داده و تمام آلودگی را از منافذ پوست می زداید. تمام کاری که باید انجام دهیم اضافه کردن چند قطره اکالیپتوس در آب جوش است. برای این کار می توانید چند قطره اکالیپتوس را به آب جوش اضافه کنید و به مدت 10 دقیقه به طور منظم صورت خودرا با آن بخور دهید.

کمپرس گرم

کمپرس گرم عضلات چشم را آرام و در نهایت حرکات ناخواسته پلک هارا متوقف می کند.شما می توانید حوله یا دستمالی را در آب گرم فرو کنید و پس از فشردن ، آن را روی پلک چشم قرار دهید و تا زمان از بین رفتن گرما این فرآیند را 5 تا 6 بار در روز تکرار کنید.

اما چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت ماندگار و مزمن شدن پرش پلک

تغییر ناگهانی در ظاهر و حرکات نیمی از صورت از جمله پلک ها

چفت شدن پلک ها تا حدی که امکان باز کردن چشم ها وجود نداشته باشد.

ارسال نظر