در عصر دانایی با دانا خبر      دانایی؛ توانایی است      دانا خبر گزارشگر هر تحول علمی در ایران و جهان      دانایی کلید موفقیت در هزاره سوم      
کد خبر: ۱۲۵۶۱۵۵
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۴۰۰ - ۰۹:۱۷
ویروس منحوس کرونا حالا بیش از یک سال است که دانش‌آموزان از آموزش حضوری در مدارس محروم کرده است. در این مدت وزارت آموزش و پرورش اما تلاش کرده با ایجاد بسترهای مناسب در فضای مجازی از متوقف شدن آموزش جلوگیری و زمینه‌های لازم برای آموزش مجازی را فراهم کند.

نازنین دادور، خبرگزاری دانا، سرویس آموزش؛ مدرسه چیزی بیش از فرصت‌های آموزشی در اختیار کودکان ما قرار می‌دهد؛ سلامت اجتماعی، عاطفی و روانی کودکان در مدارس ارتقا پیدا می‌کند و این روزها که همه‌گیری کرونا باعث تعطیلی مدارس شده است و هنوز وضعیت بازگشایی مدارس در ماه‌های آینده نامشخص است جامعه و نظام آموزشی با عوارض این تعطیلات طولانی روبه‌رو می‌شود. کووید 19 یک بیماری با تاثیرات یکسان نیست.

کودکان آسیب‌پذیرتر بیش از دیگران تحت تاثیر مشکلات این تعطیلی کرونایی قرار می‌گیرند. مدرسه برای کودکان کم‌سن‌وسال امن ترین و با ثبات‌ترین بخش زندگی است؛ همچنین وابستگی‌هایی که بین برخی از دانش‌آموزان با معلمان و هم کلاسی‌هایشان ایجاد می‌شود، برای سلامت روان و زندگی بهتر آنان اهمیت به‌سزایی دارد. حال در صورت فقدان این حمایت‌های روانی، در درازمدت با پیامدهای منفی آن مواجه خواهیم بود که با ادامه تعطیلی مدارس این مشکل تشدید خواهد شد.

کودکان به فرصت‌هایی برای بازی کردن و تعامل با دوستان خود نیاز دارند و این تجربه‌ها به رشد اجتماعی آنها کمک می‌کند. کودکان اقشار محروم و آسیب‌پذیر به دلیل زندگی کردن در خانه های کوچک، فقر و کمبود فضای مناسب برای بازی کردن در خارج از خانه، از رهگذر این بحران صدمه بیشتری خواهند دید.

کودکان باید در محیط مدرسه باشند، بی‌شک مواجهه با عواقب تعطیلی مدارس در درازمدت بر کار روانشناسان آموزشی بسیار بیشنر خواهد بود. مدارس و اجتماع ما از این پس به روانشناسی و روانشناسان بیشتری برای رفع‌ورجوع آثار سوء تعطیلی مدارس نیاز پیدا خواهد کرد. بسیاری از کودکان به حمایت‌های عاطفی روانشناسان آموزشی و معلمان نیاز دارند. حمایت از همه کودکانی که به نوعی بسته‌شدن مدارس صدمه دیده‌اند چالشی است که به منابع و برنامه‌ریزی‌های قابل توجهی نیازمند است.

رواج آسیب های تربیتی رهاورد تعطیلی مدارس

در زمان شیوع کرونا تعطیلی مدارس آسیب‌های جبران ناپذیری به آموزش و پرورش دانش‌آموزان می‌زند، آسیب‌های تربیتی با تعطیلی مدارس رواج پیدا می‌کنند.

عضو شورای عالی آموزش و پرورش با بر شمردن عوامل موثر بر تعطیلی مدارس در زمان شیوع بیماری کرونا گفت در تمام کشورها مدارس آخرین گزینه هستند که برای پیش گیری از کرونا تعطیل می‌شوند.

علی اصغر فانی گفت می‌توان به افت تحصیلی به ویژه در دوره ابتدایی و پایه‌های اول و دوم اشاره کرد؛ دانش‌آموز اول ابتدایی که نه خواندن و نوشتن می‌داند چطور می‌تواند از فضای مجازی استفاده کند.

فانی دومین عارضه تعطیلی مدارس را ترک تحصیل دانش آموزان دانست و گفت: تعداد زیادی دانش‌آموز به دلیل نداشتن امکانات برای استفاده از آموزش مجازی از کلاس‌ درس محروم شده و ترک تحصیل می کنند، با این شرایط رشد بیسوادی در کشور افزایش پیدا می‌کند.

عضو شورای عالی آموزش و پرورش ادامه داد: یادگیری در فضای مجازی از لحاظ تربیتی بسیار کم اثر است با این روند در آینده با یک نسل کم سواد روبرو خواهیم شد.

آسیب جدی محرومیت از آموزش حضوری در دوره ابتدایی

بهنام بهراد عضو هیات علمی پژوهشگاه مطالعات آموزش‌وپرورش می گوید چنین عقب‌ماندگی‌ و افت‌هایی، آسیب‌های بسیار جدی در پی دارند به‌ ویژه برای کودکانی که در حال یادگیری مهارت‌های اساسی مانند خواندن، نوشتن و فراگیری علم ریاضی هستند.

وی افزود: مطالعات نشان می‌دهند دانش‌آموزان دوره ابتدایی به مراتب بیشتر آسیب می‌بینند زیرا آنها در مرحله یادگیری‌ مهارت‌های اساسی هستند و این مهارت‌ها در این دوره هنوز از قوام و دوام لازم برخوردار نشده‌ است. آنها به راحتی با آموزش مجازی آسیب جدی می‌بینند زیرا این نوع آموزش، انتقال مهارت‌هایی مانند خواندن، نوشتن، ریاضی تنها به وسیله پدر و مادر امکان پذیر نیست و مهارت‌های تدریس حضوری معلم بسیار ضروری است.

این مشکلات نه تنها برای والدین دارای تحصیلات و مهارت‌های کمتر بلکه برای والدین تحصیل‌کرده و شاغل نیز وجود دارد.

این کارشناس آموزش یادآورشد: آسیب‌های آموزش مجازی در دوره دبیرستان با افزایش شمار ترک‌ تحصیل دانش‌آموزان و بازماندگی از تحصیل دانش‌آموزان محروم و نابرخوردار همراه است. این گروه از دانش‌آموزان به سبب مشکلات معیشتی خانواده‌های خود بیشتر جذب بازار کار می‌شوند و از نظام آموزش‌وپرورش خارج شده و دیگر باز نمی‌گردند.

بهراد با تاکید بر اینکه بیشترین آسیب محرومیت از آموزش حضوری در دوره ابتدایی دیده می‌شود، افزود: به همین دلیل بسیاری از کشورهای اروپایی از بهار سال گذشته مدارس ابتدایی خود را تعطیل نکردند. این اقدام آنها به دو دلیل بود، نخست آنکه این دسته از دانش‌آموزان از فقدان آموزش حضوری آسیب بیشتری می‌بینند و دوم اینکه مطالعات مختلف نشان داده‌اند میزان انتشار ویروس کرونا بین کودکان به‌ ویژه در دوره ابتدایی پایین است و اگر انتقالی در مدارس وجود دارد بیشتر از سوی بزرگسالان یعنی معلمان و کارکنان مدارس است.


ارسال نظر