نرگس درودیان،خبرگزاری دانا، سرویس آموزش؛ همهگیری ویروس کرونا و تعطیلی اجباری آموزشها و هدایت مدارس به سمت آموزش غیرحضوری در اواخر سال گذشته و تداوم آن در سال تحصیلی جاری به کیفیت آموزشی و تامین نیازهای تربیتی و اجتماعی دانش آموزان صدمه زده است.
گرچه برگزاری کلاس های درسی از طریق شبکه های اجتماعی و فضای مجازی در ارتقای سطح سلامت جامعه و پیشگیری از شیوع بیماری کرونا نقش داشته اما نیازهای روحی و تربیتی که یکی از اساسی موضوعات زندگی افراد است مورد غفلت و یا کم توجهی قرار گرفته و تاکنون برنامه ریزی خاصی برای رفع این چالش صورت نگرفته، گرچه تعاملات اجتماعی و فعالیت های زیستی در ارتقای سطح مهارت ها را نمی توان فراموش کرد.
زندگی اجتماعی بویژه حوزه تربیت کودکان و نوجوانان امروز به خاطر گسترش ارتباطات از پیچیدگی های خاصی برخوردار است، تغییرات ساختارهای اجتماعی و گسترش سیطره فضای مجازی که طی سالیان اخیر به یکی از چالش های مهم تربیتی برای کودکان تبدیل شده بود، در شرایط کرونایی چند ماه گذشته وضعیت را پیچیده تر کرده است.
بدون شک اماده سازی خانواده ها و دانش آموزان به آموزش مجازی و آنلاین با توجه به شیوع گسترده ویروس کرونا ضرورتی بود که در سایه مشکلات ناشی از کرونا مغفول ماند.
محروم ماندن دانش اموزان از فضای شاد مدرسه و تلاش برای یادگیری، زندگی دسته جمعی و حضور در اجتماع از دیگر مشکلاتی است که آموزش غیر حضوری برای دانش آموزان ایجاد کرده است.
اما از غفلت متولیان امر و خانواده ها درخصوص آمادگی لازم برای اجرای این پروسه جدید و درعین حال عظیم در عرصه آموزش که بگذریم مشکلات دیگری وجود دارد که با گذشت نزدیک یکسال از اجرای طرح آموزش مجازی نه تنها کم نشده اند بلکه بیشتر شده و با توجه به پیش بینی احتمال ادامه این روند تا پایان سال تحصیلی حالت فرسایشی به خود خواهد گرفت و بیشتر از همه این خانواده ها و دانش آموزان هستند که در این میان به انواع آسیب ها دچار خواهند شد.
۱۵ میلیون و ۱۳۸ هزار و ۵۲۳ دانشآموز جمعیت کمی نیست که در شرایط خاص و حتی عادی بخواهیم نسبت به نیازهای تربیتی آنان بی توجه باشیم، پس لازم است تدابیر ویژه ای سوی مسئولان وزارت آموزش و پرورش انجام و نهادخانواده و دیگر سازمانها در این خصوص همکاری کنند.
شرایط نوظهور، تربیت فرزندان را از قالب سنتی و کلیشه ای خود خارج کرده است، این وضعیت با توجه به اهمیت پیشگیری از آسیب ها و رفتارهای ناهنجارانه دوران بزرگسالی، آگاهی والدین از مولفه هایی خاص و علمی را ضروری کرده است.
درگیری و چالشهای منحصر به فرد کودک یا دانش آموزان با نیازهای ویژه، در این ایام آنان را در همهگیری ویروس کووید ۱۹ در معرض خطر مضاعف قرارداده به نحوی که چنانچه همه کودکان و دانش آموزان توسط پاندمی کرونا به یک اندازه تهدید شوند، این قشر بیش از پیش در خطر قرار خواهند داشت.
فضای مجازی نیازمند تولید محتوای مناسب
وحید پناهلو مدیرعامل مؤسسه «هنرهای تصویری سوره» با گلایه از کمکاری برخی نهادها در زمینه تولید و عرضه محصولات فرهنگی اظهار کرد: متأسفانه در سالی که عموم مردم به دلیل شرایط قرنطینه و خانه نشینی، نیاز مبرم به تغذیه محتوای سالم و خانوادگی داشتند و تلویزیون نیز در این عرصه با کمکاریهای جدی همراه بود، لازم بود تا نهادهای متمول و بزرگی که مأموریتهای فرهنگی نیز در سیاستها و چارچوبهای خود تعریف شده دارند، به عرصه تولید محتوا ورود کنند و با مشارکت مؤسسات فرهنگی و انقلابی، پیشران آنها در خلق محتوای سالم باشند اما چنین نشد.
وی با بیان آنکه پیگیریها و تلاشهای ما برای همراهی این مراکز مختلف نتیجه بخش نبود، گفت: از نگاه من نمره این نهادها که بعضاً تبلیغات تلویزیونی هنگفت و عجیبی برای برخی زیرمجموعههای خود میکنند، در دوران کرونا بسیار پایین است. متأسفانه باید گفت در شرایط تعطیلی مراکز تفریحی و ممنوعیت سفر برای خانوادهها، جای خالی نهادهای مسئول در یاری رساندن برای تولید محتوای سالم، بیش از پیش احساس میشود. ما وقتی به برخی محتواهای ناسالم و بدون طبقهبندی در شبکه نمایش خانگی امروز ایران نقد وارد میکنیم، باید خود در صف تولید محتوای سالم پیش قدیم شویم اما امروز ما در این حوزه دست تنهاییم. البته دست روی دست نگذاشتهایم و به هر نحوی شده به این دغدغهها ورود میکنیم.