فاطمه زمانی ، خبرگزاری دانا ، گروه سبک زندگی ؛ همه ی ما ممکن است با معضل کمبود اعتماد به نفس در زندگی مواجه شویم. اعتماد به نفس پایین یکی از مشکلات بزرگی است که می تواند ابعاد مختلف زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهد و سلامت روانی و جسمانی افراد را به خطر اندازد.
امروزه محققان به این نتیجه رسیدند که ریشه ی بسیاری از مشکلات همچون اعتماد به نفس پایین را باید در دوران کودکی جست و جو کرد.هرچند ممکن است فقدان اعتماد به نفس به دلیل مشکلاتی در بزرگسالی باشد ، اما هم چنان بخش عمده ای از مشکلات روانی به خصوص کمبود اعتماد به نفس از دوران کودکی و نوجوانی نشأت می گیرد .
با ما همراه باشید تا با برخی از عوامل کمبود اعتماد به نفس در افراد آشنا شوید:
عدم دریافت محبت کافی
اولین مکانی که اعتماد به نفس فرد در آنجا شکل می گیرد ، محیط خانواده است. اغلب افرادی که در محیط خانواده از محبت کافی برخوردارند ، دچار مشکل در اعتماد به نفس می شوند. این افراد مرتبا درگیر این هستند که بتوانند احساس دوست داشتن و محبت کردن را از دیگران دریافت کنند و به همین علت دچار کمبود اعتماد به نفس می شوند.
عدم. توجه به نقاط قوت
بدون شک هر انسانی دارای نقاط قوت و ضعف می باشد. اما مسأله اینجاست که در برخی موارد تمرکز ما روی نقاط ضعف افراد بسیار بیشتر از نقاط قوت آنهاست. همین مسأله موجب میشود که افراد دچار اعتماد به نفس پایین شوند. حتی ممکن است در موارد بسیار حاد و شدید ، فرد این احساس را داشته باشد که انسان مفیدی نیست و توانایی انجام کاری را ندارد.
سلب قدرت تصمیم گیری
یکی از اشتباهات رایجی که برخی از والدین انجام می دهند ، این است که قدرت تصمیم گیری را از فرزندان خود سلب می کنند و به جای آن ها فکر می کنند.این موضوع به مرور زمان موجب میشود که فرد هویت خودرا به عنوان یک انسان از دست بدهد و دچار کمبود اعتماد به نفس بشود.
درواقع این باور به فرد القاء می شود که توانایی تصمیم گیری و انتخاب کردن را ندارد . به همین دلیل حتی در سنین بالاتر مرتب به کمک دیگران نیاز دارد تا به جای او تصمیم بگیرند و مسیر زندگی اورا انتخاب نمایند.
سرزنش های مکرر
برخی از والدین از فرزندشان این انتظار را دارند که از هر لحاظ بی عیب و نقص باشند و مانند یک انسان کامل رفتار کنند. به همین علت مدام در حال سرزنش کردن از او هستند . این ایراد گیری های مکرر به فرزند این باور را القاء می کند که توانایی انجام هیچ کاری را به صورت درست و کامل ندارد و درنتیجه به مرور زمان شاهد این موضوع خواهید بود که حتی اگر در یک زمینه مهارت بسیار بالایی هم داشته باشد ، باز هم توانایی انجام کار را به صورت کامل ندارد.
درضمن فراموش نکنید که ایراد گیری های مداوم شما در سنین کودکی می تواند زمینه ی بسیاری از مشکلات جدی را در دوران بزرگسالی برای فرزندتان فراهم کند و موجب شود که به انواع آسیب ها در بزرگسالی گرفتار شوند.
مقایسه کردن
تحقیقات نشان داده است افرادی که مرتب مورد مقایسه قرار می گیرند ، به مرور زمان خود را فاقد توانایی یافته و چون نقاط قوت شان نادیده گرفته می شود ، نسبت به توانایی هایشان احساس مثبتی نخواهند داشت.
نداشتن مسئولیت
افرادی که هیچ گونه مسئولیتی ندارند ، معمولا بعد از مدتی دچار کمبود اعتماد به نفس می شوند. درواقع زمانی که افراد با مسئولیت ها مواجه نباشند و نتوانند در چالش های زندگی توانایی های خودرا به دیگران و خودشان به اثبات برسانند ، بعد از مدتی اعتماد به نفس شان را از دست داده و به این باور می رسند که از عهده ی هیچ کاری بر نمی آیند.
مورد تخریب و تحقیر قرار گرفتن
افرادی که در مقابل دیگران مورد تخریب و تحقیر قرار می گیرند ، به دلیل اینکه شخصیت اجتماعی شان زیر سوال می رود ، اعتماد به نفس شان به طور قابل توجهی کاهش می یابد. گاهی اوقات نیز فرد پس از بروز چنین مشکلی برای همیشه از آن جمع فاصله خواهد گرفت و از حضور مجدد در بین آن ها خودداری می کند.