نگار خلیلی، پایگاه خبری دانا، سرویس سلامت و سبک زندکی؛ برای پی بردن به اهمیت موضوع این موضوع که “کبد چرب چیست؟” بهتر است در ابتدا کبد و وظایف آن را بشناسیم. کبد یکی از ارگان های مهم بدن است که سم زدایی از دارو ها، دفع محصولات زائد ناشی از تخریب و نوسازی گلبول های قرمز خون به صورت صفرا، تولید فاکتور های انعقادی خون، ذخیره قند به صورت گلیکوژن و نیز تنظیم سوخت و ساز قند و چربی از مهمترین نقش های آن در بدن می باشد؛ البته نقش کبد در جذب چربی و دفاع در مقابل میکروب ها و سموم جذب شده از راه مواد غذایی را نیز نباید نادیده گرفت.
در واقع بیماری کبد چرب نوعی التهاب در بدن است و چربی در کبد انباشته می شود که اخیرا به علت افزایش میزان چاقی در جامعه ی انسانی شیوع این بیماری افزایش یافته است. اهمیت این بیماری به خاطر تخریب سلول های کبدی است و در صورت عدم تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می تواند منجر به بیماری پیشرفته و غیر قابل برگشت کبدی به نام “سیروز” شود.
بیماری کبد چرب شامل طیفی از بیماری خفیف کبد به صورت تجمع چربی در سلول های کبدی است که در سیر خود ممکن است در گروهی از بیماران التهاب سلول کبدی ایجاد شده و با تخریب سلول کبدی به بیماری مزمن و غیر قابل برگشت به نام سیروز منتهی شود. درسته که افرادی که نوشیدنی های الکلی مصرف می کنند، احتمالا به کبد چرب بیشتر مبتلا می شوند با این حال حتی افرادی که الکل هم مصرف نمی کنند می تواند به کبد چرب مبتلا شوند. در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم که کبد چرب چیست و چگونه درمان می شود؟
انواع دسته بندی کبد چرب
این بیماری به ۴ گرید از نظر میزان پیشرفت دستهبندی میشود:
- گرید ۱ کبد چرب سادهترین نوع آن است که دلیل آن خوردن مواد غذایی ناسالم است. البته این گرید با افزایش فعالیتهای روزانه و تغذیه سالم کاملاً برطرف میگردد.
- گرید ۲ کبد چرب در این حالت وضعیت بیمار کمی سختتر و پیچیدهتر میشود این حالت از کبد چرب، رژیم غذایی خاص خود را نیز دارد.
- گرید ۳ کبد چرب تنها با بهبود سبک زندگی قابل درمان خواهد بود ورزش، تغذیه مناسب (کاهش مصرف انواع گوشت، فست فودها، چربیها و غذاهای چرب و…) مدیریت استرس و دیگر موارد. البته این هشداری است برای افراد دارای کبد چرب گرید ۲ و ۱ که در درمان بیماری خود سهل انگاری میکنند.
- گرید ۴ کبد چرب که به سیروز کبدی معروف است، در صورت اقدام نکردن برای بهبود بیماری پیوند کبد برای فرد احتیاج میشود.
علائم کبد چرب
این بیماری معمولاً هیچ علامتی ندارد. اما در برخی از افراد ممکن است علائمی مانند خستگی یا درد در سمت راست بالای شکم، جایی که کبد شما قرار دارد، داشته باشند. اگر فردی دچار سیروز کبدی باشد ممکن است علائمی مانند:
شکم متورم
رگ های خونی بزرگ شده در زیر پوست که معمولا با ظاهر کف دست قرمز دیده می شود.
سینه های بزرگتر از حد معمول در مردان(ژنیکوماستی)
پوست و چشم هایی که به دلیل بیماری به نام یرقان مایل به زرد به نظر می رسند.
نسخه طب سنتی برای کبد چرب
یک متخصص طب سنتی گفت: کبد چرب ناشی از پُرشدگی مواد اضافه در کبد است و هنگامی که تناسب بین ورود، مصرف و دفع مواد غذایی از بین میرود، این بیماری به وجود میآید.
نعمتاله مرادی، با اشاره به اینکه کبد چرب ناشی از تجمع مواد زائد در کبد است و پرهیز، فعالیت بدنی و مصرف غذاهای خاص در درمان مؤثر است، اظهار کرد: افرادی که مبتلا به کبد چرب شدهاند در صورتی که میزان درگیری کبد آنها در حد ضعیفی باشد و همچنین اگر میزان آنزیمهای کبدی هنوز در حد نرمال باشد میتوانند از روشهای تغذیهای و یا طبیعی جهت درمان بیماری خود بهرهمند شوند.
وی ادامه داد: مصرف شربت عسل، آب لیمو و کاسنی روزی یک لیوان صبح ناشتا و یک لیوان آخر شب جهت درمان این بیماری و تسریع در سیر بهبودی آن مؤثر است، البته باید توجه داشت که برای این راهکار باید یک و نیم لیوان آب لیموی تازه را با یک قاشق مرباخوری عسل و چهار و نیم لیوان کاسنی مخلوط کرد تا بتوان طی شبانه روز مصرف آنرا مدنظر قرار داد.
مرادی عنوان کرد: مصرف یک قاشق چایخوری سیاه دانه در صبح و شب نیز توصیه میشود، البته سیاه دانه باید حتماً جویده شود و اگر همراه با کمی عسل طبیعی استفاده شود اثر بیشتری دارد.
این متخصص طب سنتی افزود: مصرف روزانه دو الی سه عدد سیب کامل صبحها قبلاز صبحانه و آخر شب میتواند در درمان این بیماری استفاده شود.
وی با اشاره به اینکه مصرف پیوسته سالاد کاهو، کلم، هویج، روغن زیتون و آبغوره هفتهای پنج بار توصیه میشود، ادامه داد: مصرف شربت عسل، آب لیمو و کاسنی روزی یک لیوان صبح ناشتا و یک لیوان آخر شب جهت درمان این بیماری و تسریع در سیر بهبودی آن مؤثر است.
مرادی با اشاره به استفاده از ترکیب چهار بذر برای درمان کبد چرب در طب سنتی، بیان کرد: تخمهای کاسنی، خرفه، خربزه و خیار را با هم نیمکوب کرده و کمی از آن را از شب در عرق کاسنی و شاهتره خیسانده و صاف کنید و صبح آن را مصرف کنید، بعد از ظهر نیز از این مخلوط چهار بذر دوباره در عرق کاسنی و شاهتره خیسانده و مصرف کنید، بهتر است که مصرف این دارو با غذا فاصله داشته باشد و پس از خوردن دارو نیز تا یک ساعت غذا نخورید.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه افراد مبتلا به کبد چرب روزانه یک لیوان مخلوط عرق کاسنی و شاه تره بنوشند، عنوان کرد: مصرف غذاهایی که انرژی زیادی تولید نمیکنند مانند انواع آشها، خورشهایی که با سبزیجات تهیه میشوند و سوپ، در درمان مفید بوده و بهتر است کسانی که معده ضعیف ندارند، خورشها را کمی ترشتر تهیه کنند.
وی تصریح کرد: چای ترش، چای سبز، آلبالو، آب آلبالو، آب زرشک، آبغوره و عناب در دوره نیز درمان کمک کننده است.
مرادی با اشاره به اینکه یکیاز توصیههای ما عدم نوشیدن آب یخ، به ویژه آبی است که جرم یخ درون آن وجود دارد، عنوان کرد: به جای آب نوشیدنی عسل، آب و آبلیمو استفاده کنند، اگر این روند را افراد دو تا سه ماه اجرا کنند و در طول این مدت بیشتر غذاهایشان آبپز باشد و از انواع سوپها با سبزیجات مختلف استفاده کنند، رو به بهبودی میروند.
این متخصص طب سنتی تأکید کرد: افرادی که مبتلا به کبد چرب هستند در صورتی که بیماریشان در حد متوسط و یا شدید و یا همراه با افزایش آنزیمهای کبدی باشد علاوهبر این بیماری ممکن است به دیابت، فشارخون و چاقی زیاد نیز مبتلا شوند که برای جلوگیری از بروز عوارض ناشی از این بیماریها لازم است درمان خود را تحت نظر پزشکان مربوطه انجام دهند.
انتهای پیام