به گزارش گروه دانش خبرگزاری دانا(داناخبر)،معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله و مهندسی زلزله شناسی در همایش پیش بینی و بررسی عوامل زلزله که در سالن ایوان شمس برگزار شد، گفت: درسال 92 (2013) چند زلزله مهم هم در ایران و هم در کشورهای همسایه ایران اتفاق افتاد که یکی از این رخداد ها زلزله27فروردین ماه بود با بزرگای 7و8دهم ریشتردرسراوان استان سیتان وبلوچستان بود، همچنین روز سوم مهرماه در400کیلومتری شرق مرز سراوان زلزله مهمی با بزرگای 7 و8 دهم ریشتر درپاکستان رخ داد یعنی در این سال منطقه مکران دوباره زلزله شدیدی را تجربه کرد.
مهدی زارع افزود: در ایران در برخی مناطق زلزله خیز تر و برخی کمتر است، اما وقتی صحبت از تغییر پایتخت به میان می آید گفته می شود همه جای ایران زلزله خیز است در صورتی که این حرف صحت ندارد.شاید تمامی مناطق ایران یک یا دوبار زلزله را تجربه کرده باشند اما شدت و تکرار این زلزله ها شبیه به هم نبوده است. ما براساس باورها و خرافات که نباید حرف بزنیم! علم زلزله شناسی بر اساس داده ها صحبت می کند.برخی مناطق لرزه خیزی آن کمتر است مانند مناطق مرکز ایران بخش های جنوب خراسان، بخش هایی از کویر مرکزی و بخش هایی از جنوب دریاچه ارومیه،جنوب خوزستان و مناطقی از ساحل دریاچه مازندران، زیرا در این مناطق میزان تغییر شکل درپوسته زمین کمتر است.
دکتر زارع به زلزله 90 سال پیش کشور ژاپن اشاره کرد و گفت: حدود90سال پیش(1923) یعنی سال 1302 خورشیدی در کشوری مثل ژاپن زلزله ای رخ داد که در این تاریخ یعنی اول سپتامبر(10شهریور) روز زلزله در این کشور اعلام شده است. این زلزله با بزرگای 7 و9 دهم ریشتر 143نفر کشته برجای گذاشت این افراد بیشتر در اثر آتش سوزی دچار حادثه شدند. همچنین در6اکتبر1948 در عشق آباد ترکمنستان ( شوروی سابق)زلزله ای به بزرگای 7 و3دهم ریشتر رخ داد که در اثرآن 110نفر کشته شدند به همین مناسبت هرسال درهمین تاریخ در کشور ترکمنستان روز یادبود درگذشتگان تعطیل رسمی است. اما در کشورما 6دی ماه که به نام روز زلزه نام گذاری شده بود از تقویم حذف شد و انگار برای کسی این روز اهمیتی نداشت.
وی افزود: در هرصورت وقتی 90سال پیش این حادثه در ژاپن رخ داد پس از آن به این فکر افتادند که باید برای آینده کاری را از نظر علمی صورت بدهند که این اتفاق تکرار نشود، در این کشور پس از این حادثه در تمامی جنبه های دانش زلزله تحولات مهمی اتفاق افتاد.
معاون پژوهشی پژوهشگاه زلزله و مهندسی زلزله خاطرنشان کرد: رخداد دیگری در11مارس سال2011 درژاپن به وقوع پیوست و آن سونامی با بزرگای9 درجه در مقیاس ریشتر بود. بنابراین این حادثه با300میلیارد دلارخسارت و18هزارنفرکشته با کمترین خسارت حادثه مهار شد و در کمتر از یک سال به شرایط عادی برگشتند. همچنین زلزله دیگری در سال 1395در18ژانویه اتفاق افتاد که حدود 6هزار نفر کشته شدند بنابراین این نشان می دهد که این کشور برای بخش علمی و تحقیقاتی خود سرمایه گذاری کرده است.
وی تصریح کرد: بنابراین دراین کشورمیزان سرمایه گذاری که در زمینه علم زلزله می شود (جی دی پی سرمایه سالانه) حدود 6تریلیون دلار آمریکا درسال است که 7و3دهم درصد ازجی دی پی را به بخش تحقیق اختصاص می دهند اما در ایران حدود 450میلیارد دلاردر سال یعنی زیر4دهم درصد به تحقیق اختصاص دارد این درحالی است که رژیم اشغالگر قدس بالاترین میزان دی جی پی را یعنی 4و2دهم را به تحقیق اختصاص می دهد.
زارع گفت:در تحقیقی که در حال حاضر با تعدادی از همکاران و دانشجویان دکترا انجام داده ایم نشان گر آن است که در شعاع 50کیلو متری مرکز تهران زلزله ای با بزگای 7ریشتر قابل انتظار است این تحقیق با استفاده از داده های17سال گذشته و تحلیل های علمی که صورت داده ایم به دست آمده است.
مهدی زارع با بیان اینکه رخداد زلزله سراوان کشورهای خلیج فارس مانند امارات، کویت و هندوستان را هم تحت تاثیر قرار داد، افزود: این زلزله شدید در 56سال اخیر ایران بی نظیر بوده و شدت آن هم به این دلیل بود که عمق زلزله زیاد بود لذا هرچه عمق زلزله بیشتر باشد وسعت آن بیشتر و مناطق بیشتری را هم می لرزاند اما خسارت کمتر است و هرچه عمق کمتر باشد وسعت کمتر و خسارات بیشتر است .
وی گفت: در داخل فلات ایران طبق داده های به دست آمده زلزله ای با بزگای 9 انتظار نمی رود اما در لبه فلات ایران جایی که مکران است یعنی در ساحل فلات ایران ممکن است هرچند سال شاید 10سال یا بیشتر زلزله ای با بزرگای 9درجه اتفاق بیفتد.اما باید با امکانات بیشتر در بخش علم زلزله از خسارات احتمالی جلوگیری کرد.